Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 4:44:47 μμ
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 19:22

Ζητούν επιστροφή ενισχύσεων του 2013!

«Κεραυνός εν αιθρία» για δεκάδες αν όχι εκατοντάδες καπνοπαραγωγούς του νομού. Στα τέλη Ιουλίου και με επίδοση από αστυνομικό όργανο  του σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προσκαλούνται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο κράτος, ποσά που έλαβαν ως ενίσχυση ύστερα από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ έτους 2013!


Ιδού το σχετικό απόσπασμα από την «απανταχούσα»  που εστάλη σε παραγωγό του λεκανοπεδίου Μουριών στις 27 Ιουλίου η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων – Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .  
«Σας γνωρίζουμε ότι ύστερα από έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία μας σχετικά με την ενίσχυση που καταβλήθηκε σε πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του (….) στο πλαίσιο του Μέτρου 144 «Εκμεταλλεύσεις υπό αναδιάρθρωση λόγω μεταρρύθμισης κοινής οργάνωσης αγοράς» του άξονα 1 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, διαπιστώθηκαν τα εξής τα οποία αποτελούν απόσπασμα της έκθεσης ελέγχου για τον (την) ανωτέρω δικαιούχο
Ο/Η ανωτέρω δικαιούχος, σύμφωνα με το αριθ. Πρωτ. 1218/08.2.2016 ηλεκτρονικό μήνυμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπέβαλε αίτηση ενιαίας ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ το έτος 2013 χωρίς όμως να δηλώσει επιλέξιμο καλλιεργητικό σχήμα. Το γεγονός αυτό περιήλθε στη γνώση της Υπηρεσίας μας μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της γ’ δόσης…
Κατόπιν αυτών διαπιστώνεται αθέτηση των όρων και προϋποθέσεων του μέτρου ….
Βάσει των ανωτέρω  καλείστε, εφόσον αποδέχεστε τα αποτελέσματα του ελέγχου, εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την παραλαβή της παρούσας να επιστρέψετε το ποσόν….. που αντιστοιχεί στην αχρεωστήτως καταβληθείσα ενίσχυση πλέον των αναλογούντων φόρων (!).

Γιατί δεν έγινε έγκαιρα ο έλεγχος και πως πληρώθηκαν οι δυο πρώτες δόσεις;
Το εξοργιστικό της όλης υπόθεσης από την οποία πλήττονται εκατοντάδες παραγωγοί του νομού – πρώην καπνοκαλλιεργητές που εντάχθηκαν στο μέτρο 144 είναι ότι οι δυο πρώτες δόσεις, των οποίων ζητείται τώρα η επιστροφή, καταβλήθηκαν στις 30 Ιουνίου του 2011 και στις 3 Μαίου 2012!
Και είναι εξοργιστικό επειδή οι  δηλώσεις που υπέβαλαν και δεν συμπεριέλαβαν το «επιλέξιμο καλλιεργητικό σχήμα» το 2013 ελέγχθηκαν το 2016 ύστερα από το ηλεκτρονικό σήμα του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 8 Φεβρουαρίου του 2016. Δηλαδή ύστερα από πέντε χρόνια μετά την καταβολή της πρώτης δόσης! Κι ενώ υποτίθεται ότι κάθε χρόνο ελέγχονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και μάλιστα λόγω των ελέγχων κάθε χρόνο καθυστερεί ανεπίτρεπτα η καταβολή της ενίσχυσης. Χωρίς σε όλο αυτό το διάστημα των πέντε ετών να ενημερωθούν από κανένα για την παράλειψή τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών αυτών- πρώην καπνοκαλλιεργητών είναι μεγάλης ηλικίας και η «απανταχούσα» του Υπουργείου έρχεται να τους αποτελειώσει οικονομικά σε ένα ήδη επιβαρυμένο λόγω της κρίσης περιβάλλον.

Είναι ντροπή. Οδηγούν σε απόγνωση

Όπως προαναφέραμε οι περισσότεροι από τους θιγόμενους πολίτες βρίσκονται στο λεκανοπέδιο και στο ανατολικό Κιλκίς, όπου και ανθούσε κάποτε η καπνοκαλλιέργεια. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Τάσος Σελαλμαζίδης από τις Μουριές, δίνει το κλίμα που επικρατεί στο λεκανοπέδιο: Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Οι άνθρωποι αυτοί υπέβαλαν δηλώσεις κάθε χρόνο και υποτίθεται ότι οι δηλώσεις αυτές ελέγχονταν πριν γίνουν οι πληρωμές. Πως ανακάλυψαν τώρα τη μη υποβολή του «επιλέξιμου καλλιεργητικού σχήματος» και δεν το έκαναν πριν τους πληρώσουν; Και γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν τους ενημέρωσε κανείς;
Ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι από καιρό αγρότες είδαν να χτυπούν την πόρτα τους αστυνομικοί για να τους επιδώσουν  το έγγραφο του υπουργείου. Πως μπορεί ένας αγρότης σήμερα να επιστρέψει 4.000 ευρώ; Από πού θα τα βρει; Όσοι όφειλαν να κάνουν ελέγχους πριν πληρώσουν ποιες κυρώσεις θα έχουν; Και πως ένας αγρότης σήμερα έχει ήσυχο το κεφάλι του όταν μαθαίνει πως ύστερα από πέντε χρόνια μπορεί να χτυπήσουν την πόρτα του και να του πουν: Επέστρεψε όσα χρήματα σου δώσαμε το 2012; Είναι ντροπή να βασανίζουν τον κόσμο»
Άραγε υπάρχει κανείς στο ν. Κιλκίς που μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα αυτά ή να «τρέξει» για να υπερασπίσει τους πληττόμενους αγρότες μας;