Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, 7:07:31 πμ
etpa
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 20:30

Ποιονε να κλάψω πρώτονε, ποιον να τραγουδήσω πρώτονε

Συντάκτης:

Του Κώστα Πινέλη.

 

Αυτός ο στίχος από το τραγούδι «Το μπλόκο της Καισαριανής» σε στίχους του Νότη Περγιάλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, μου ήρθε στο μυαλό, βλέποντας το δρώμενο στην έναρξη του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ που μας συγκίνησε όλους. Την τρομπέτα να αρχίζει τον «Οδηγητή» του Κώστα Βάρναλη σε μουσική του Χρήστου Λεοντή, να ακολουθεί το τρομπόνι και σιγά σιγά να μπαίνουν και άλλα μουσικά όργανα και οι φωνές μία-μία να μπαίνουν και να πληθαίνουν:
«Δεν είμ’ εγώ σπορά της Τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ ‘μαι τέκνο της Ανάγκης κι ώριμο τέκνο της Οργής…»


Τραγούδησαν με πάθος και αποφασιστικότητα αγωνιστική «τα νιάτα της ΚΝΕ, που λένε στη ζωή το μέγα ναι», το μέλλον του κόμματος και της πατρίδας μας.
Κι ύστερα η συγκίνηση μεγάλωσε με το προσκλητήριο των συντρόφων μας που έφυγαν απ’ τη ζωή από το προηγούμενο Συνέδριο μέχρι το 20ο
Κι μετά με το βίντεο, με τις στιγμές από την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ. Έχουμε να τραγουδήσουμε και να κλάψουμε για χιλιάδες αγωνιστές συντρόφους μας που πέρασαν στο ατέλειωτο πάνθεο των ηρώων των Άγιων του λαού μας δίνοντας ότι καλύτερο είχαν, που σάπισαν στις φυλακές, άγιασαν στα ξερονήσια, έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους  με το ανθρώπινο όνειρο να φτιάξουν καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους.
 Και οι αγώνες και η θυσία τους έχει αμέτρητη αξία γιατί ήξεραν ότι αυτό τον κόσμο, αυτά τα οποία αγωνίζονταν να φτιάξουν, μπορεί οι ίδιοι να μην τα χαρούνε.
Και είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά του κόμματός μας στην πατρίδα μας και στο λαό μας και με αυτή τη σκέψη και μπροστά στον γιορτασμό των 100χρονων του ΚΚΕ ριχνόμαστε στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες με μεγαλύτερη ορμή, ξέροντας ότι δεν μας ακολουθούν μόνο οι ζωντανοί αλλά και μια ατέλειωτη ουρά των πεθαμένων αγωνιστών συντρόφων μας. Και αγαλλόμαστε ότι βάζουμε και μεις ένα τόσο δα λιθαράκι για να φτιάξουμε τον κόσμο για τον οποίο εκείνοι έδωσαν τη ζωή τους, για να ζήσουν καλύτερα οι γενιές που έρχονται για να δώσουνε την μάχη στους δύσκολους καιρούς…
 
Κώστας Πινέλης 2-4-2017

(Μπες και στο blog μου Καλή επανάσταση! έχει το βιντεάκι από την έναρξη του 20ου Συνεδρίου)