Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, 7:05:48 πμ
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 10:01

ΔΕΔΔΗΕ, χθες και σήμερα. Αναζητείται συγγνώμη

Του Χρήστου Σπίγκου.

Η καινούργια Κυβέρνηση τοποθέτησε καινούργια Διοίκηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για μια συνήθη μετεκλογική αναστάτωση, κάτι σαν έθιμο δηλαδή, που εδώ και 200 χρόνια είναι συνυφασμένο με τη νοοτροπία μας και που προβλέπεται να συνεχίσει, καλώς ή κακώς, για πολλά χρόνια ακόμα. 

 

Δύσπεπτο μεν, αποδεκτό από όλους δε.

Το πρόβλημα είναι, όχι η αλλαγή του Διευθύνοντος Συμβούλου, αφού όλοι το  υπηρετούμε, αλλά αν ο καινούργιος είναι άξιος της κυβερνητικής εμπιστοσύνης, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, και, πάνω απ' όλα, αν σέβεται την ιστορία της δημόσιας επιχείρησης, της οποίας τη διοίκηση αναλαμβάνει.

Στα 40 και πλέον χρόνια, που πέρασαν από την πρώτη ημέρα που σύνδεσα με τη ζωή μου με τη ΔΕΗ και μετά με τον ΔΕΔΔΗΕ, γνώρισα πολλές διοικήσεις. 

Όλοι λίγο πολύ οι επικεφαλής προσπάθησαν να μάθουν την κουλτούρα της επιχείρησης, να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους της, προσέχοντας να μην προσβάλλουν τιμημένες διαδρομές και πολύτιμες προσφορές.

Δεν υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος που να μη λογάριασε την κριτική της εμπειρίας και τις υποδείξεις της γνώσης.

Εξαιρετικοί επιστήμονες και ευσυνείδητοι συνεργάτες τους, τεχνικοί ή διοικητικοί απανταχού στην Ελλάδα, ανέδειξαν τη ΔΕΗ σε κεντρικό πυλώνα της ανάπτυξης της χώρας μας.

Έχοντας την τιμή να έχω προσφέρει και τον δικό μου οβολό σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, αδυνατώ να συμβιβαστώ με οποιαδήποτε πράξη βεβήλωσης μιας μεγάλης ιστορίας με πρωταγωνιστές τον ιδρώτα και τον κόπο δεκάδων χιλιάδων ευσυνείδητων αφοσιωμένων στην εξυπηρέτηση του εθνικού στόχου για αδιάλειπτη και ασφαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο κάθε ελληνικό νοικοκυριό και κάθε ελληνική δραστηριότητα.

Τα όσα ήλθαν στη δημοσιότητα αναφορικά με τα προκλητικά bonus και τον τρόπο που αυτά δόθηκαν στο τέλος του 2021 με απόφαση του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ, μετατρέποντας τον απολογισμό σε στόχο, δεν τιμά κανέναν και πολύ περισσότερο τον σημερινό Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Ως μισθωτός της ΔΕΗ, αργότερα του ΔΕΔΔΗΕ και σήμερα απόμαχος συνταξιούχος, αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τον Έλληνα συμπολίτη μου, που αδυνατεί να διαχειριστεί τον εφιάλτη της σημερινής ακρίβειας, και να τον διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει εργαζόμενος της ΔΕΗ ή του ΔΕΔΔΗΕ που να συντάσσεται με συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την ιστορική πορεία της ΔΕΗ των 70 ετών.

Εύχομαι και ελπίζω να ακουστεί και μια συγγνώμη από αρμόδια επίσημα χείλη.