Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 5:01:03 πμ
etpa
Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 11:15

Διάλογος καθ’ υπόδειξιν των “λύκων" δεν γίνεται

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης.

Γιατί να εμπιστευτούμε την γερμανική διαμεσολάβηση από την στιγμή που η Γερμανία είναι αυτή που άνοιξε την όρεξη της Τουρκίας για διενέργεια σεισμικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικών κυριαρχικών διακαιωμάτων;

 

Με ένα βρώμικο και ανθελληνικό σχέδιο οι Γερμανοί επιχειρούν να βάλουν την Τουρκία από το «παράθυρο» στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ σε μία περίοδο που η Ελλάδα και η Κύπρος με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων εξελίσσονται σε ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.
Αρχές του 2018. Σε μία φάση που η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει την Ελλάδα και την Κύπρο το Βερολίνο της κάνει πλάτες και στέλνει ωκεανογραφικό σκάφος να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης έως και τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ ζητώντας μάλιστα και άδεια από την Άγκυρα, καθ’ ότι η περιοχή που θέλει να δραστηριοποιηθεί το πλοίο «R/V Maria S. Merian» περιλαμβάνει και σημεία ελέγχου από την Τουρκία.
Οι ενέργειες αυτές εκ μέρους της Γερμανίας σε μία περιοχή που βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες υδρογονανθράκων (κυπριακή ΑΟΖ) και επίκεινται (νότια της Κρήτης) με βεβαιωμένες τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου κρίνονται περίεργες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αφού με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο επιδιώκεται η έξοδος της Τουρκίας και των γερμανικών συμφερόντων στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις αντιδράσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Έσπευσε να εκδώσει Νavtex για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι και την Κρήτη, ενώ η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» σε ένα τότε προκλητικό δημοσίευμα της σχολίασε τις Navtex γράφοντας «άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο», πανηγυρίζοντας για την εξέλιξη αυτή με τους Γερμανούς.
Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία στέλνει ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο δήθεν για σεισμικές έρευνες (οι οποίες αποτελούν το πρώτο στάδιο των ερευνών εξόρυξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου) δίδοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να εκδώσει Navtex και να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Στις αρχές Ιανουαρίου του 2018 ένα άλλο γερμανικό σκάφος, το «Meteor», το οποίο επίσης ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (δεν είναι τυχαίο εκεί βρίσκεται και το δικαστήριο θαλάσσης )-θα κάνω σχόλιο στη συνέχεια- είχε ζητήσει να κάνει έρευνες στο βόρειο Αιγαίο και η Τουρκία έβγαλε Navtex μέχρι και τα… Κύθηρα.
Τότε, όταν ζητήθηκε άδεια και από την Τουρκία για περιοχές που βρίσκονται υπό ελληνικό έλεγχο και εντός του FIR Αθηνών η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τις άδειες της στο γερμανικό πλοίο και αυτό να αποχωρήσει.
Η επόμενη δραστηριότητα του γερμανικού πλοίου «R/V Maria S. Merian», στις 3 και 4 Μαρτίου 2018 ήταν να πλεύσει στα ανοιχτά της Κύπρου για επιστημονικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7 της κυπριακής ΑΟΖ και ακολούθως θα μεταβεί νότια της Κύπρου.
Από τη Λευκωσία επισημαίνεται πώς είχαν δοθεί οι σχετικές άδειες, τόσο από Ελλάδα, όσο και από Κύπρο. Οι Γερμανοί ωστόσο ζήτησαν άδεια και από την Τουρκία για ένα τμήμα που ελέγχει η χώρα, αλλά η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση Navtex επιχειρώντας να οικειοποιηθεί όλη την περιοχή μήκους 580 χιλιομέτρων. Ελλάδα και Κύπρος προχώρησαν ακύρωσαν τις τουρκικές Navtex με αντι-Νavtex..
Αυτά έγιναν το 2018. Οι Γερμανοί συμβούλευαν στην ουσία την Τουρκία να εκδίδει παράνομες Νavtex και να της ανοίξει την όρεξη να κάνει τα ίδια και χειρότερα σήμερα.
Κύριε Μητσοτάκη βάλατε τον λύκο να μας οδηγήσει άρον-άρον σε εκβιαστικές διαπραγματεύσεις, με το πιστόλι στον κρόταφο ικανοποιώντας την επιθυμία της φραου Μέρκελ να λύσουμε το θέμα (για να μην της χαλάσουμε όπως φαίνεται την προεδρία της Ευρώπης, με καμμιά αδέσποτη οβίδα στο Αιγαίο, που την εξάσκησε ως τον Δεκέμβριο του 2020) .ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ που δικαιώνει τους ντόπιους πεπλανημένους γερμανολάγνους και τον μακαρίτη τον Σταρένιο ότι «οι Γερμανοί είναι καλοί άνθρωποι»
Το δε δικαστήριο του Αμβούργου, αν δεχθεί η Τουρκία να προσφύγει, δυστυχώς βρίσκεται επι γερμανικού εδάφους με ότι επακόλουθα για δίκαιη απόφαση. Το καζάν-καζάν των Τούρκων σίγουρα έχει από πίσω γερμανικό δάκτυλο. Οπότε η φάκα κλείνει από πίσω σου χωρίς δυστυχώς να το καταλαβαίνεις.
Οι Γερμανοί αγνοούν συστηματικά τα ελληνικά δίκαια και υποκριτικά το παίζουν θιασώτες του Διεθνούς Δικαίου γιατί δεν τους παίρνει λόγω ΕΕ. Στην ουσία επικροτούν την τουρκική παρανομία για δικό τους όφελος. Οπότε μακάρι να ναυαγήσει η προσπάθεια τους. Και ο Καιρίδης που θέλει να είμαστε κοντά στην διπλωματική προσπάθεια των Γερμανών «για να μας καταλάβουν» πλανάται πλάνην οικτρά. Ο κύβος ερρίφθη από τους Γερμανούς. Παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία με σβήσιμο από το χάρτη του συμπλέγματος της νήσου Μεγίστης
Εδώ παραθέτω το εξής, σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των νησιών.
Στην οριοθέτηση το 1990 των θαλασσίων Ζωνών των Γαλλικών Νησιών St.Pierre και Miquelon ο Καναδάς υποστήριζε πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα επειδή από γεωλογική άποψη επικάθεινται στην δική του υφαλοκρηπίδα, παρόμοιο δηλαδή ισχυρισμό με της Τουρκίας για το Καστελόριζο . Το διαιτητικό δικαστήριο όμως δέχτηκε αντίθετα πως έχουν υποθαλάσσια ζώνη μέχρι 200νμ. ,στην περιοχή που δεν υπήρχε ζήτημα ίσης απόστασης με τις ακτές του Καναδά, Το ίδιο δέχτηκε για την Nορβηγική νήσο Jan Mayen στον Βόρειο Ατλαντικό ένα νησάκι με προσωρινούς κατοίκους 20-25 ατόμων σε απόσταση 540νμ από τις δυτικές ακτές της Νορβηγίας, και με έκταση 373τ.μ.
Το Καστελόριζο νοτίως δεν επηρεάζει τις τουρκικές ακτές γιατί βλέπει προς Αίγυπτο
Ξεκαθάρίσε λοιπόν προς όλους, ποιοι είναι με το Διεθνές Δίκαιο και ποιοι με την παρανομία. Αρκετά διλήμματα μας έβαλαν έως τώρα εδώ και δέκα χρόνια. Βάλε τους κι εσύ ένα.

ΥΓ: Να μην ξεχνάμε ότι η μοναδική φορά που η Μέρκελ επισκέφτηκε την Κύπρο ήταν όταν η Κύπρος ανακοίνωσε την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων υδρογοναθράκων στην ΑΟΖ της. Σαν το τσιμπόυρι που οσμίστηκε αίμα επισκέφτηκε την Μεγαλόνησο χωρίς να κάνει ποτέ καμμία άλλη επίσκεψη στην διχοτομημένη Λευκωσία, με το δεύτερο τείχος του αίσχους, έστω για τα προσχήματα, μιας και είχε ερεθίσματα από τα νιάτα της, ως μαντρωμένη και αυτή, πίσω από το τείχος του Βερολίνου.