Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, 8:53:06 πμ
Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 20:27

Φραγγίδης: «Η κυβέρνηση απαξιώνει το ΕΣΥ»

Η πανδημία  και η πορεία των 2,5 ετών, αποτέλεσε ορόσημο για το δημόσιο σύστημα υγείας. Ανέδειξε τις παθογένειες, τα προβλήματα, αλλά και την τεράστια αξία του για την αντιμετώπιση αυτής αλλά και  οποιασδήποτε μελλοντικής υγειονομικής ή άλλης απειλής. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις του, σήκωσε το κύριο βάρος της πανδημίας.

 

Η κυβέρνηση ωστόσο το αφήνει να παρακμάσει, απαξιώνοντας τις δομές και τη λειτουργία του. Υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κρίσιμων ειδικοτήτων που παραλύει τα νοσοκομεία, με κορυφαία την αναισθησιολογία, που έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» των χειρουργείων αλλά και μιας σειράς άλλων ιατρικών πράξεων.

Με τα νέα στοιχεία της μελέτης Λύτρα, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση νοσηλείας στην επαρχία. Συγκλονιστικό εύρημα, ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πέθαναν. Πιο συγκεκριμένα,  εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% των ασθενών (από τους 1.084), ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν στο 72,7%.  Διαφοροποιήσεις διαπιστώνονται και στα ποσοστά των απωλειών εντός ΜΕΘ ανάμεσα σε Αθήνα (56%), Θεσσαλονίκη (66%) και υπόλοιπη επαρχία (πάνω από 70%), αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά τις ανισότητες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Μια διαπίστωση που αφορά όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Γιώργος Φραγγίδης

Βουλευτής Κιλκίς

Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής

(ΑΡΘΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ")