Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 3:11:30 μμ
Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2020 21:22

Φραγγίδης: Η πανδημία καλπάζει, η κυβέρνηση ολιγωρεί

Του Γιώργου Φραγγίδη, Βουλευτή ν. Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής.

Το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι εδώ, όπως είχαν προβλέψει οι ειδικοί και αναμένεται να κρατήσει για καιρό, δοκιμάζοντας τις αντοχές Πολιτείας και πολιτών.

 

Η ανεύρεση χρυσής τομής ανάμεσα στη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας και της υγείας, είναι η μεγάλη πρόκληση.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιδεινώνεται συνεχώς, ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του κινδύνου και της χαλαρότητας που εξέπεμψε η κυβέρνηση μετά το πρώτο lockdown. Η διενέργεια εκτεταμένων διαγνωστικών τεστ αποκαλύπτει καθημερινά τις διαστάσεις του προβλήματος. Το σύστημα υγείας δέχεται ήδη μεγάλες πιέσεις και ένα γενικό lockdown είναι προ των πυλών. Οι πολίτες εμφανίζουν κόπωση από την παρατεταμένη μη φυσιολογική κατάσταση που βιώνουν και ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπος με αβεβαιότητα και επισφαλείς καταστάσεις.
Στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΔΝΤ, το 2020 θα καταγραφεί ύφεση 9,5% ενώ εκτιμάται έκρηξη της ανεργίας στο 19,9%. Ο κίνδυνος για «τσουνάμι» λουκέτων και απολύσεων στους νευραλγικούς τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και της εστίασης είναι άμεσος. Σε μια τέτοια κατάσταση, η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος της και να στηρίξει ουσιαστικά την κοινωνία και την οικονομία.
Παρά το αρχικό σοκ της παγκόσμιας κοινότητας και το χρόνο που χρειάστηκε για να βρει κάποιο βηματισμό, η ιατρική επιστήμη αλλά και οι δημόσιες αρχές έχουν πια καλύτερη γνώση του ιού και έχουν οδηγηθεί σε πολύτιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς πραγματικότητας.
Η κυβέρνηση ευθύνεται για σειρά διαχειριστικών λαθών, ολιγωρία στην εφαρμογή κατάλληλων μέτρων αλλά και για ελλιπή ενημέρωση των πολιτών. Εξέπεμψε χαλαρότητα και διπλά μηνύματα, που δημιούργησαν σύγχυση στους πολίτες. Δεν εφάρμοσε έγκαιρα μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Άνοιξε χωρίς ασφάλεια τον τουρισμό και την οικονομία. Επιτρέπει ακόμα και σήμερα το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Δε στηρίζει επαρκώς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Η ενεργοποίηση των δομών δημόσιας υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, μπορεί να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην εξάπλωση της πανδημίας. Όλος ο υγειονομικός κόσμος, οι ιατρικοί σύλλογοι, οι φαρμακοποιοί, το «Βοήθεια στο σπίτι», η αυτοδιοίκηση, όλες οι δομές -δημόσιες και ιδιωτικές- αν συνεργαστούν στη μάχη της ενημέρωσης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης της πανδημίας, μπορούν να επιτύχουν θαυμαστά αποτελέσματα. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να έρχεται δεύτερη, μετά τη Νιγηρία, σε αρνητές της θνησιμότητας του ιού. Ο μονόλογος του κ. Χαρδαλιά δεν αρκεί για να πείσει τους πολίτες.
Η προσπάθεια της Πολιτείας πρέπει να είναι συντονισμένη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει σειρά προτάσεων όπως η διενέργεια τεστ παντού, η διατίμηση και η κάλυψη του κόστους των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, ο τακτικός έλεγχος στους χώρους εργασίας, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, η ενίσχυση προσωπικού του Ε.Σ.Υ., η πρόσληψη οδηγών στα ΜΜΜ και η πύκνωση των δρομολογίων, η εφαρμογή υγειονομικά ασφαλών μεθόδων διδασκαλίας στα σχολεία.
Αυτονόητη είναι η προστασία του εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των πληττόμενων επαγγελματικά πολιτών αλλά και η φροντίδα των ανέργων. Η παροχή εργαλείων ρευστότητας και οικονομικών διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις είναι επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει μια βάση ανάπτυξης στη μετα-κορωνοϊό εποχή και όχι ερείπια.
Οικονομικοί πόροι μπορούν να αντληθούν από το ΕΣΠΑ, το πλεόνασμα της υπερφορολόγησης, τις προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης και την αξιοποίηση νέων πόρων από την Ε.Ε. όπως τα 3 εκ. ευρώ ενίσχυση για κάθε τουριστική επιχείρηση των κρατών μελών, που αποφάσισε πρόσφατα η Κομισιόν. Η κυβέρνηση όμως περί άλλων τυρβάζει. Ολιγωρία και πάλι.