Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 12:35:38 πμ
Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021 20:47

Η δύναμη μιας φυσαρμόνικας

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Σαν σήμερα (28/8) πριν από 10 χρόνια εσίγησε οριστικά η φυσαρμόνικα του Λεωνίδα Κύρκου.
Μια κορυφαία προσωπικότητα της Αριστεράς που επέλεξε το ήθος, την ευγένεια και τη γνώση ως τα πλέον κατάλληλα εφόδια για να διαδίδει τις αξίες του χώρου μας.
Με τη σεμνότητα της γνώσης και τη σιγουριά του δίκιου στάθηκε σ' όλη του τη ζωή όρθιος στις δύσκολες στιγμές της μετεμφυλιακής περιόδου.
Το προσωπικό κόστος ποτέ δεν τον φόβισε, και πάντα προτιμούσε τα ανηφορικά μονοπάτια της αλήθειας αφήνοντας πίσω του την ευκολία της εκάστοτε  «άνωθεν» καθοδηγούμενης  σιγουριάς του κομματικού θερμοκηπίου.
Θεωρούσε ότι με το ψέμα, τη βία και τη στέρηση της ελευθερίας δεν αλλάζει ρότα η κοινωνία. 
Αντιστάθηκε με όλο του το είναι στη βολική προπαγάνδα του ψευδεπίγραφου, καταβάλλοντας ακριβά το τίμημα της αλήθειας των επιλογών του.
Και παρόλο που είδε την επώδυνη δικαίωση της ιστορίας, δεν ακολούθησε την Κίρκη της αυτοαναφορικής έπαρσης. Μέχρι τέλους υπηρέτησε τον ορθό λόγο και τον σκεπτόμενο πολίτη, ακόμα κι όταν αναφερόταν σε σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας που περιείχαν λάθη και ατοπήματα του χώρου στον οποίον αφιέρωσε τη ζωή του.
Δέκα χρόνια μετά, θυμόμαστε τη δύναμη που έπαιρνε η φυσαρμόνικα στα χέρια του ηγέτη, που μας δίδαξε πώς ηττάται η βία της ανιστόρητης ημιμάθειας ακόμα και με το μέτρο της  μουσικής από ένα τόσο δα οργανάκι.
Σύντροφε Λεωνίδα μας λείπει η παρουσία σου, μας καθοδηγεί η θύμηση των απόψεών σου.
Δικό μας μνημόσυνο, η υπόσχεση που σου δώσαμε ότι θα βαδίσουμε στα βήματά σου.
Η δική μας επιτυχία, δική σου δικαίωση.