Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 5:48:44 μμ
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023 19:35

Η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης

Του Στέφανου Παραστατίδη, βουλευτή Κιλκίς ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Στο χθεσινό μου κείμενο επισήμανα πώς οι διαρκείς απόπειρες να μετριαστεί επικοινωνιακά η ζημιά από τις πυρκαγιές, με την κατασκευή εχθρών -εντός και εκτός της χώρας- είναι διαβρωτικές για οποιαδήποτε προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Ο δημόσιος διάλογος, υπό το βάρος της τραγικότητας της κατάστασης, μετατρέπεται σε εργαστήριο παραφιλολογίας, συνωμοσιολογίας, σπέκουλας -μία εθνική αλλοφροσύνη.

  

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από χθες: αυτόκλητοι «σερίφηδες» συλλαμβάνουν έντρομους μετανάστες σε καρότσες, πρωτοσέλιδα σπινάρουν ερωτήματα του τύπου «ποιοι καίνε τη χώρα», στο διαδίκτυο ένας όχλος να φωνάζει «κάψτε τους» ή να διακινεί σενάρια για την εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών στις πυρκαγιές: είναι οι Ρώσοι, επειδή φιλοξενούσαμε τον Ζελένσκι, είναι οι Τούρκοι, επειδή…είναι οι Τούρκοι, είναι οι «γύφτοι» που καίνε χόρτα. Είναι οποιοσδήποτε εξυπηρετεί κάθε φορά, αρκεί να μην αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που αρμόζει. Οτιδήποτε, αρκεί να μη συζητήσουμε για αυτά που πρέπει.

Τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, την θλιβερή ελληνική πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης,, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και διαδικασιών, την επιχειρησιακή ανεπάρκεια, την κολοβή προσπάθεια πρόληψης.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα, μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι η αρχή μιας πραγματικά εθνικής συζήτησης για την πολιτική προστασία. Το 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας : ένα κάθετο αποκεντρωμένο σύστημα με έμφαση στη συνέχεια της εντολής και τη διασφάλιση της τήρησης των προτυποποιημένων διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα: κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό.

Υπό την συνήθη της έπαρση  η κυβέρνηση αγνόησε τους πάντες και προχώρησε μόνη της σε ένα νομικό πλαίσιο που η ίδια ανέστειλε λίγους μήνες μετά. Αν μας είχε ακούσει, πολλά από όσα βιώνουμε σήμερα θα είχαν αποφευχθεί. Η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα αυτών των επιλογών της κυβέρνησης.