Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 1:37:41 μμ
Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 19:12

Η επέτειος της γιορτής της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού

Γράφει ο Γεωργιάδης Πολύκαρπος, συνταξιούχος δάσκαλος.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει τι είναι ο Ερυθρός Σταυρός και πόσο σημαντικές υπηρεσίες προσφέρει. Είναι πανταχού παρών σε πάρα πολλές δύσκολες στιγμές της ζωής του ανθρώπου.
Παρ’ όλα αυτά λίγοι είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν πώς ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός. Ποιος ήταν ο ιδρυτής της και ποια τα ιδεώδη του.


Με την ευκαιρία της επετείου της εορτής της Ιδρύσεως του Ερυθρού Σταυρού (8η Μαΐου) παραθέτω κάποιες λεπτομέρειες για τον ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκο Ντυνάν, καθώς και πώς ίδρυσε τον Ερυθρό Σταυρό, τον Οργανισμό του Ερυθρού Σταυρού, που σήμερα έχει τα πλοκάμια του σ’ όλα τα στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας, αλλά και σ’ ολόκληρη την Υφήλιο.
Ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν υπήρξε ένας εμπνευσμένος Χριστιανός απόστολος, ο οποίος άρπαξε τον πυρσό της καλοσύνης και της αγάπης προς τους πονεμένους και δυστυχισμένους ανθρώπους και τον περιέφερε σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Όπου υπάρχει πόνος και δυστυχία είναι παρών ο Ερυθρός Σταυρός.
Τα ιδεώδη με τα οποία ήταν εμπνευσμένος ο Ερρίκος Ντυνάν, βάσει των οποίων θεμελίωσε τον Ερυθρό Σταυρό, βρίσκουν πλήρη ανταπόκριση στην ανθρωπιστική παράδοση του Ελληνικού λαού και τη χριστιανική αντίληψή του για τη ζωή.
Τα κηρύγματα αυτά του Ερρίκου Ντυνάν και του Ερυθρού Σταυρού δεν ξεχωρίζουν χρώμα ανθρώπων, αν δηλαδή κάποιος είναι Λευκός, Μαύρος, Κίτρινος κ.λπ. Δεν ξεχωρίζουν θρησκεία, αν δηλαδή κάποιος είναι Χριστιανός, Μουσουλμάνος, Βουδιστής κ.λπ. Δεν ξεχωρίζουν ανθρώπινους χαρακτήρες, αν κάποιος είναι καλός ή κακός, ούτε αν είναι πλούσιος ή φτωχός. Τους αγκαλιάζουν όλους, τους περιθάλπουν όλους, τους βοηθούν και τους συμπαραστέκονται όλους.
Ο Ερρίκος Ντυνάν γεννήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας το 1828 από εύπορη οικογένεια. Από τη μητέρα του, η οποία πρόσφερε τη στοργή, την καλοσύνη και την αγάπη της αμέριστα προς όλους τους πάσχοντες, διδάχτηκε το υψηλό μήνυμα της αγάπης προς τον άνθρωπο, ρίζωσε μέσα στην ψυχή του και το έκανε βίωμα και δίδαγμα για όλη του τη ζωή.
Από τη νεαρή του ακόμη ηλικία, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μαζί με άλλους φίλους, ίδρυσε τον Σύλλογο «Χριστιανική Ένωση Νέων της Γενεύης». Ο σκοπός του Συλλόγου αυτού ήταν η προσφορά βοήθειας και ανακούφισης σ’ όλους εκείνους, που υπέφεραν από ανέχεια και δυστυχία. Εκτός από τους πόρους του Συλλόγου, ο Ερρίκος Ντυνάν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει και από τον ατομικό του οβολό, γιατί σαν εμπορικός επιχειρηματίας, είχε αυτήν την οικονομική ευχέρεια.
Σε κάποια περιοδεία του, για εμπορικούς λόγους, ο Ερρίκος Ντυνάν έτυχε να παρακολουθήσει, με κιάλια από ένα ύψωμα, τη διεξαγωγή της μάχης του Σολφερίνο, μεταξύ Αυστριακών και Γαλλοϊταλικών στρατευμάτων. Όταν έληξε η μάχη, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στη διπλανή κωμόπολη Καστιλλιόνε. Ο Ερρίκος Ντυνάν επισκέφθηκε το πεδίο της μάχης, είδε τα τρομερά αποτελέσματά της, και στη συνέχεια έφθασε και στον χώρο, όπου τοποθέτησαν τους τραυματίες. Έφριξε από την αφάνταστη τραγωδία που αντίκρυσε. Όλοι οι τραυματίες ήταν εγκαταλελειμμένοι. Ο ένας σπάραζε από δω κι ο άλλος από κει. Οι οιμωγές τους τάραζαν τον αιθέρα. Οι σπαρακτικές κραυγές τους έφθαναν μέχρι τον ουρανό, κατά τη λαϊκή έκφραση.
Ο Ερρίκος Ντυνάν αισθάνθηκε να του κόβονται οι ευαίσθητες χορδές της ψυχής. Το τι ένιωσε εκείνην τη στιγμή δεν επρόκειτο να το ξεχάσει ως το τέλος της ζωή του. Η θέα αυτής της σκηνής τον συνόδευε για πάντα. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή σπάρθηκε ο σπόρος για την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού.
Την ίδια ώρα ανασκουμπώθηκε και, μαζί με μερικούς άλλους πονόψυχους, που στάθηκαν δίπλα του, άρχισε την περίθαλψη και ανακούφιση των τραυματιών, με ό,τι πρόχειρο βρήκε μπροστά του. Χωρίς καμία διάκριση, άσχετα σε ποιο στρατόπεδο ανήκε ο καθένας.
Ο Ερρίκος Ντυνάν, έχοντας οδηγό τις τραγικές εκείνες σκηνές, που αντίκρυσε στην κωμόπολη Καστιλλιόνε, άρχισε ένα έργο δύσκολο, που κράτησε ως το τέλος της ζωής του. Για χρόνια έδινε μάχες με δημοσιεύσεις, με συνεντεύξεις, με βιβλία και με ό,τι άλλο μέσον διέθετε. Οι λαοί όλης της Υφηλίου, ο ένας μετά τον άλλον, ασπάστηκαν τις ιδέες του και σήμερα υπάρχουν παντού, σ’ όλον τον κόσμο, Οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού, Ιδρύματα, Νοσοκομεία κ.ά., που εμφορούνται με τα ίδια ιδανικά και νοσηλεύουν τους πάντες με βάσει τις ίδιες ιδέες του Ερρίκου Ντυνάν.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συγκαταλέγεται και η ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νεότητας, ο οποίος έχει αγκαλιάσει, κρατεί, ζωογονεί και κατευθύνει χιλιάδες ελληνόπουλα στον δρόμο της προσφοράς βοήθειας προς τους πάσχοντες και τους έχοντες ανάγκη συμπαράστασης.
Έτσι, η γιορτή της επετείου για την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού γίνεται αφορμή για την πίστη του ανθρώπου στα υψηλά ιδανικά του Ερυθρού Σταυρού.
Ο κάθε άνθρωπος, που εγκολπώνει τα υψηλά ιδανικά του Ερυθρού Σταυρού και συμβαδίζει με τις ιδέες του, αποκτά ήθος και ακέραιο χαρακτήρα, τίμιο καθ΄ όλα, και εμπνέεται από ανώτερες ηθικές αξίες. Σίγουρα μετουσιώνεται σε άνθρωπο με αγνά ιδανικά, τα οποία οικοδομούν σπουδαίες προσωπικότητες. Έτσι, όποιος άνθρωπος εντάσσεται στους κόλπους του Ερυθρού Σταυρού, ασπάζεται αυτόματα τα κηρύγματά του για αγάπη, βοήθεια και συμπαράσταση παντού, στον κάθε πάσχοντα, που είναι και το κύριο σύνθημά του.