Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:29:23 μμ
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:44

Μαρία Κικίρη : Βιομηχανία υποταγής συνειδήσεων

Πολιτική ορθότητα..Τόσο σαγηνευτική έκφραση που και μόνο στο άκουσμα της εξαπατάσαι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αγνοείς το ουσιαστικό της περιεχόμενο. Η έννοια του πολιτικώς ορθού, κατέφτασε σε μας πριν μια εικοσαετία περίπου απ΄την Αμερική, για να εγκατασταθεί για τα καλά πια ως ένα νέο δεσπόζον δόγμα. Σε μια πρωτοβάθμια ανάλυση, η έννοια αυτή σχετίζεται με τη χρήση της γλώσσας. Οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε δεν πρέπει να προσβάλλουν τις ευαισθησίες ορισμένων κοινωνικών ομάδων, όπως γυναικών ή μαύρων, ενώ δεν ισχύει το ίδιο όσον αφορά ευαισθησίες άλλων ομάδων που δεν τυγχάνουν της έγκρισης των "προοδευτικά" διανοούμενων, οι οποίοι ορίζουν και ποια είναι τα όρια του πολιτικώς ορθού.


Το επικρατούμενο καθεστώς είναι δηλαδή μια νέα πολιτική ορθότητα που μας την έχουν επιβάλλει κάποιοι αυτόκλητοι "θεματοφύλακες" της προόδου και της σύγχρονης ηθικής, οι οποίοι έχουν την εντύπωση πως είναι κεχρισμένοι της φωτισμένης σκέψης και πως καλούνται να σμιλεύουν τις συνειδήσεις των υπολοίπων.
Το "πολιτικώς ορθό" δεν αφορά όμως μόνο τις γλωσσικές εκφράσεις, έχει πολυπρισματικές συνέπειες σ'όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής, είναι δόγμα όπως προείπα.
Στη χώρα μας χαίρει άκρας και απόλυτης αποδοχής απ'όλους. Ακόμη και θέματα που απο την ίδια την φύση τους είναι προς συζήτηση, παρουσιάζονται απ'τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης σαν να ισχύει μια ορθή ιδέα πάνω σ'αυτά. Αυτή η φαινομενική ομοφωνία δεν σημαίνει πως η γνώμη αυτή είναι απαραίτητα αντικειμενική και ορθή, αλλά οτι επιβάλλεται ως δήθεν αντικειμενική και οικουμενικά αποδεκτή. Ποιός δεν ασπάζεται το καθολικά αποδεκτό????
Είναι χαραγμένη βαθιά , εντυπωμενή στη συνείδηση μας,ούτως ώστε δεν υπάρχουν ποτέ αποκλίσεις, αλλά πλήρης ταυτισμός με ολοκληρωτικό τρόπο.
Ωστόσο είναι γεγονός πως όσο οι διανοούμενοι αναδιατυπώνουν και υπερασπίζονται τα στερεότυπα της πολιτικής ορθότητα, τόσο βρίσκουν απέναντι τους την πραγματικότητα να τους διαψεύδει και να τους προσπερνά. Διότι συν τοις άλλοις οι λέξεις-κλειδιά που συνοψίζουν σήμερα την πολιτική ορθότητα είναι η παγκοσμιοποίηση και η πολυπολιτισμικότητα, ενός και μόνον οικουμενικού πολιτισμού, ένα ανακάτεμα αξιών που μόνο σύγχυση έχει να προκαλέσει στη σύγχρονη κοινωνία μας που χαρακτηρίζεται απο εξελισσιμότητα και δυναμικότητα.
Συμπερασματικά επιβάλλεται η πολιτική ορθότητα ως κυρίαρχη και δεσπόζουσα ιδεολογία, ως εν δυνάμει "πεπατημένη οδός" η οποία συνιστά μονόδρομο, μοναδική αλήθεια και η οποία δεν επιτρέπει αποκλίσεις ούτε και αντιρρησίες συνείδησης.
Ποιός δύναται να αμφισβητήσει το αντικειμενικά αποδεκτό και παραδεχόμενο???
Πολιτική ορθότητα..Δεσμά ελευθερογνωμίας και έκφρασης.
Ακόμη ένας τρόπος κιμαδοποίησης συνειδήσεων.!