Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, 12:15:48 μμ
etpa
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010 08:23

«Νέος δήμος με συνένωση Δοϊράνης, Μουριών, Χέρσου»

Συντάκτης:

Με επιστολή του στους δημάρχους Δοϊράνης, Μουριών και Χέρσου ο επικεφαλής της «Νέας Εποχής» δήμου Δοϊράνης, Κώστας Τερζενίδης, προτείνει να συγκαλέσουν σύσκεψη των τριών δημοτικών συμβουλίων, με στόχο να συγκροτήσουν οι τρεις δήμοι το νέο δήμο του «Καλλικράτη». Μάλιστα, για το διάλογο που θα γίνει ο κ. Τερζενίδης προτάσσει ο νέος δήμος να ονομασθεί «Δήμο Δοϊράνης» και με ιστορική –μόνο- έδρα τη Δοϊράνη με διατήρηση των τριών σημερινών δημαρχείων, σε Δροσάτο, Σ. Μουριών και Χέρσο.
Στην επιστολή του ο κ. Τερζενίδης αναφέρει: «Μπροστά στις κρίσιμες για την Αυτοδιοίκηση στιγμές και τις καθοριστικές για το μέλλον εξελίξεις μέσω της διοικητικής μεταρρύθμισης, που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης», ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή» δήμου Δοϊράνης, προτείνω την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης των τριών δημοτικών συμβουλίων, Δοϊράνης, Μουριών και Χέρσου, με δική σας πρωτοβουλία.
Στη σύσκεψη αυτή μπορούμε να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε τις προτάσεις για τη συγκρότηση των νέων δήμων στο νομό Κιλκίς και ιδιαίτερα για την περιοχή μας, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ισχυρού δήμου, που ταυτόχρονα θα μπορεί να έχει στο επίκεντρό του τις ανάγκες και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ακριτικής μας περιοχής.
Πιστεύω πως ένας δήμος που τα γεωγραφικά του όρια θα περιλαμβάνουν τους δήμους Δοϊράνης, Μουριών και Χέρσου, μπορεί να είναι αποτελεσματικός, ισχυρός και ταυτόχρονα κοντά στον πολίτη. Οι τρεις δήμοι μας, έχουν κοινά χαρακτηριστικά και οι άνθρωποι των οικισμών τους γνωρίζονται πολύ καλά, ώστε να μπορούν να ενώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις τους για κάτι καλό.
Ο ισχυρός και βιώσιμος δήμος για τη γεωγραφική μας ενότητα μπορεί να στηριχτεί: στην τουριστική αξιοποίηση της οροσειράς του Μπέλλες και της λίμνης Δοϊράνης, της βιομηχανικής προοπτικής της περιοχής Χέρσου, στην εξαιρετική εκπαιδευτική υποδομή και με τα Γυμνάσια-Λύκεια Σ. Μουριών και Χέρσου, στην υποδομή υγείας με το Κ.Υ. Δροσάτου και τα ενισχυμένα περιφερειακά ιατρεία Σ. Μουριών και Χέρσου, στη δυναμική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και των τριών σημερινών δήμων, την πλούσια πολιτιστική παράδοση της περιοχής και των δραστήριων φορέων της, στην Τελωνειακή είσοδο-έξοδο της χώρας και το εξαιρετικό οδικό δίκτυο κ.λπ.
Ο νέος δήμος θα μπορεί και θα πρέπει να λειτουργεί αποκεντρωμένα. Ετσι, ουσιαστικά θα παραμείνουν σε πλήρη λειτουργία τα τρία σημερινά Δημαρχεία, σε Δροσάτο, Σ. Μουριών και Χέρσου, εξυπηρετώντας τους κατοίκους και ενεργοποιώντας τον εθελοντισμό και τη θέληση των ανθρώπων μας για προσφορά στα τοπικά πράγματα, αφού η δημοτική αρχή δεν θα είναι απρόσωπη και απόμακρη από τους κατοίκους.
Στην περίπτωση της γεωγραφικής μας ενότητας θα μπορούσε να προταθεί ως όνομα και ιστορική –και μόνο- έδρα του νέου δήμου, η Δοϊράνη, ώστε να διατηρηθούν στην πράξη και στην ουσία οι υπάρχοντες έδρες και τα δημαρχία των τριών σημερινών δήμων, με μια εσωτερική, λειτουργική και αποκεντρωμένη αναδιάταξη του στελεχιακού δυναμικού των τριών δήμων. Με το όνομα αυτό κρατάμε και ζωντανή την εθνική μνήμη απέναντι στο δήμο Δοϊράνης των Σκοπίων.
Προτείνω να συναντηθούμε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Μουριών, την ερχόμενη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, σε μια ανοιχτή σύσκεψη για όλους τους κατοίκους, ώστε να έχουμε το χρόνο και για άλλες συναντήσεις στη συνέχεια, προσκαλώντας τους φορείς και τους πολίτες των δήμων, μιας και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και θα πρέπει να αποφασίσουμε εμείς και όχι η… Αθήνα».