Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024, 4:48:09 μμ
Κυριακή, 16 Μαϊος 2021 21:12

Ώρα επανεκκίνησης για τον Πολιτισμό

Γράφει ο Καραγεωργίου Χαράλαμπος, Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων Ο.Ν.ΝΕ.Δ ν. Κιλκίς, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κιλκίς «ο Φλάμπουρας», Φοιτητής τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας/ΔΠΘ.

 

Ο τελευταίος χρόνος ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για τον τομέα του πολιτισμού.Οι πολιτιστικοί φορείς ανά την Ελλάδα αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργεία τους,ακυρώνοντας ή αναβάλλοντας προγραμματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις γεγονός που έθεσε σε αμφισβήτηση την ίδια την επιβίωση τους.
Παρά το γεγονός αυτό οι περισσότεροι σύλλογοι προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των εποχών και στους κανόνες που όρισε η κυβέρνηση για την αποτροπή της μετάδοσης του Covid-19.Η δράση τους συνεχίστηκε με την βοήθεια της τεχνολογίας με την διοργάνωση εκδηλώσεων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Zoom κ.λ.π)
Το Κιλκίς μας δεν υπήρξε η εξαίρεση.Τα πολιτιστικά σωματεία στάθηκαν και στέκονται όρθια μπροστά στην πληθώρα λειτουργικών προβλημάτων που έφερε η πανδημία.Η συσσώρευση των πάγιων εξόδων των συλλόγων και ιδιαιτέρως αυτών που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη και η απουσία εσόδων λόγω των περιοριστικών μέτρων οδήγησε σε σκέψεις για μόνιμη αναστολή λειτουργείας.Το ηχηρό ενδιαφέρον των μελών τους και των πολιτών για τον πολιτισμό και την παράδοση κράτησε τα σωματεία όρθια.
Κάποιοι σύλλογοι με την βοήθεια των νέων μέσων πραγματοποίησαν σημαντικές εκδηλώσεις.Χαρακτηριστική υπήρξε η σειρά εισηγήσεων – σεμιναρίων που πραγματοποίησε η Ένωση Ποντίων Ν.Κιλκίς «οι Αργοναύτες» με ποικιλία θεμάτων και ομιλητών ενώ παράλληλα σε μία ιδιαίτερα συμβολική ,αλλά και ουσιαστική πράξη το σωματείο κατά την διάρκεια του lockdown προσέφερε υγειονομικό υλικό στο Νοσοκομείο Κιλκίς.
Το πολιτιστικό στίγμα στην περιοχή μας δεν περιορίστηκε μόνο εκεί.Αυτές οι δύσκολες καταστάσεις που διανύσαμε δεν έφεραν την λήθη ,αλλά ζωντάνεψαν την μνήμη.Η διοργάνωση από τον Δήμο Κιλκίς διαδικτυακής εκδήλωσης τον περασμένο Απρίλιο με θέμα τον πρώτο μεγάλο διωγμό των Θρακιωτών με την αρωγή της Θρακικής Εστίας Κιλκίς και πολιτιστικών λαογραφικών σωματείων της ευρύτερης περιοχής (Βαπτιστής,Πεδινό,Καστανιές) και την συμμετοχή πολιτών από αρκετές περιοχές.Παράλληλα κατά την περίοδο της πανδημίας διενεργήθηκαν και πανελλαδικές δράσεις και εκδηλώσεις με την συμμετοχή τοπικών σωματείων του Κιλκίς.
Με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας και την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων κοντεύει η ώρα της επανεκκίνησης και για τον Πολιτισμό.
Το περσινό -εν μέσω πανδημίας- πολιτιστικό καλοκαίρι στον Δήμο μας ήταν πολλά υποσχόμενο με πληθώρα δράσεων και ελπίζουμε το φετινό να είναι ακόμα καλύτερο και περισσότερο «ελεύθερο» ,ενώ οι άνθρωποι των πολιτιστικών συλλόγων έχουν «φορτίσει τις μπαταρίες τους» και με νέες και δημιουργικές σκέψεις και ιδέες είναι έτοιμοι για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους.
Ο πολιτισμός δεν απλά μια ακόμη δραστηριότητα,είναι ανάγκη !
Καραγεωργίου Χαράλαμπος
-Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων Ο.Ν.ΝΕ.Δ ν.Κιλκίς
-Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κιλκίς «ο Φλάμπουρας»
-Φοιτητής τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας/ΔΠΘ