Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 9:39:17 μμ
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 20:46

Πέντε tips για ν’ απολαύσεις τη ζωή

Γράφει ο Παύλος Κουτσοβίτης, ψυχίατρος.

Η καθημερινότητά μας είναι πιεσμένη, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και τα έξοδα είναι πολλά. Μέσα στη δίνη του στρες δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο γρήγορα περνάνε οι ώρες και οι μέρες. Παραμελούμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας, χάνουμε την ψυχική μας ηρεμία και κινδυνεύουμε να μην απολαμβάνουμε το δώρο της ζωής όσο θα έπρεπε.

 

Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στην παραπάνω περιγραφή ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιες απλές αλλά ουσιώδεις αλλαγές στην καθημερινότητά σου.

- Προσπάθησε να κάνεις κάθε Κυριακή έναν προγραμματισμό της εβδομάδας, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις υποχρεώσεις κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να «ξεκλέβεις» και λίγο χρόνο για εσένα.

- Διαφοροποίησε τις καθημερινές διαδρομές στη δουλειά ή στις δραστηριότητες των παιδιών, πηγαίνοντας κάθε φορά από άλλο δρόμο, «σπάζοντας» τη ρουτίνα.

- Προσπάθησε να αλλάξεις το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιείς συνήθως. Άφησε το αυτοκίνητο και πάρε το ποδήλατο ή πήγαινε με τα πόδια. Μύρισε το ψωμί από το φούρνο και το φρεσκοκομμένο καφέ, παρατήρησε τα κτήρια και τα δέντρα και άσε τα εξωτερικά ερεθίσματα να επιδράσουν στις αισθήσεις σου.

- Επιβράδυνε τους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου και πέρνα όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο μπορείς με τα άτομα που νοιάζεσαι και αγαπάς.

- Σταμάτα να συγκρίνεσαι με άλλους και μην αφήνεις κανέναν να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σου. Απελευθερώσου από περιττές σκέψεις και δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου. Η ζωή είναι δική σου, ζήσε την όπως θέλεις.

Μην περιμένεις μόνο το Σαββατοκύριακο ή τις διακοπές για να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν. Μην πέσεις στην παγίδα να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι θα απολαύσεις τη ζωή «όταν τελειώσουν οι εξετάσεις στη σχολή», «όταν βρεις σύντροφο», «όταν μεγαλώσουν τα παιδιά», «όταν βγεις σε σύνταξη».

Επικεντρώσου σε μικρά καθημερινά πράγματα και προσπάθησε να βρεις εκεί ηρεμία, χαρά και ψυχική ισορροπία.

#pavloskoutsovitis #kilkis #thessaloniki #mentalhealth #psychiatrist