Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 11:42:25 πμ
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023 14:23

Περί δημοτικών εκλογών και «ολιστικής» εκπροσώπησης

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΨΑΡΡΑ, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς.

Το επίθετο «ολιστική», εν προκειμένω, δεν αποτελεί κυριολεξία, καθώς ναι μεν αφορά το σύνολο, κατά μία έννοια, των εκπροσώπων των δημοτικών εκλογικών συνδυασμών, αλλά στο άρθρο επιλεκτικά, και με ιδιαίτερη βαρύτητα, αφορά σε ένα μόνο κομμάτι του παζλ. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την πολλάκις, και για διάφορους υποκριτικούς ή μη λόγους, επικαλούμενης νέας γενιάς.

 

Η εμπειρία, η ασφάλεια και η δύναμη αποτελούν γνωρίσματα ενός εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου, τα οποία ως δικλίδων ας ασφαλείας τον καθιστούν σίγουρο για επανεκλογή. Η αφετηρία, η ανανέωση και η δυναμική χαρακτηρίζουν έναν νέο υποψήφιο ή εκλεγμένο, δημοτικό σύμβουλο, τα οποία, όμως, δεν αποτελούν εχέγγυα επανεκλογής. Θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί μιλάμε για αυτονόητα και θα αποκριθεί κάποιος άλλος, πως ακόμα είναι ζητούμενα.

Η συζήτηση, λοιπόν, περί δημοτικών εκλογών άνοιξε και μέσα σε όλα αυτά που ακούς, συναντάς και νέους ανθρώπους είτε της γενιάς σου, είτε όχι, που σκέφτονται να ασχοληθούν με τα κοινά του τόπου μας. Νέοι σε ηλικία ή νέοι στην πολιτική, το ζήτημα έτσι κι αλλιώς δεν είναι μόνο ηλικιακό, αλλά περικλείει ένα σύνολο πραγμάτων που διαμορφώνουν την απάντηση στο ερώτημα, “ποιον να ψηφίσω”.

Οι πολιτικές που έφεραν ή συντήρησαν την κρίση επηρέασαν τη νέα γενιά ως προς την εμπιστοσύνη της προς το πολιτικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα και ως προς τις μελλοντικές επιλογές που όφειλε να κάνει: Φυγή στο εξωτερικό, ανεργία ή αβεβαιότητα;

Η τελευταία απογραφή, άλλωστε, σήμανε ηχηρά το καμπανάκι των πράξεων, καθώς ήδη είναι πολύ αργά για μία απλή λεκτική εγρήγορση. Η οικονομική και η πανδημική κρίση αιτιολογούν κατά ένα μέρος τα δυσάρεστα ποσοστά της απογραφής, και συγκεκριμένα της μείωσης του πληθυσμού, με τις τοπικού χαρακτήρα επιλογές τοπικών εξουσιών να έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για αυτά τα αποτελέσματα.

Νέοι με πτυχία, μεταπτυχιακά και πολλές διαφορετικές πιστοποιήσεις αποτελούν προτεραιότητα ένταξης στο όραμα του μέλλοντος; Νέοι με έντονη κοινωνική δραστηριότητα τόσο μέσα από τις επιχειρήσεις τους και την ενασχόλησή τους με τον αγροτοκτηνοτροφικό ή άλλο τομέα, όσο και οι πάσης φύσεως εργαζόμενοι και άνθρωποι σε κάθε είδους συλλογικότητα, τι το διαφορετικό έχουν να περιμένουν από την πλευρά της πιο κοντινής εξουσίας στον πολίτη, που δεν είναι άλλη από τον Δήμο;

Πριν και μετά, και πάντα, χρησιμοποιείται μία φράση από όλους τους υποψηφίους: «για το καλό του τόπου». Χωρούν οι νέοι επομένως στο μέλλον του τόπου μας; Κι αν η απάντηση είναι ναι, τότε η ψήφος όλων μας θα πρέπει να αναθεωρήσει αρκετά από τα γνωστά στερεότυπα, προκειμένου ελπιδοφόρα να απαντά στις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο.

Φτάνοντας στο τέλος… Ας είναι αυτές οι εκλογές, η ευκαιρία να αποδείξει «η εμπειρία, η ασφάλεια και η δύναμη», αν και πώς μπορεί να συμβαδίσει με «την αφετηρία, την ανανέωση και τη δυναμική».