Quantcast
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023, 9:21:28 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 23:21

Πολύκαστρο: Ακριβώς…πριν 40 χρόνια

Ήταν Οκτώβρης του 1982, ακριβώς πριν 40 χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν η τρίτη φορά μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (μεταπολίτευση), οι προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν το 1974 και το 1978.


Οι εκλογές του 1982 ήταν οι τελευταίες κοινοτικές για το Πολύκαστρο που αριθμούσε άνω των 5000 κατοίκων και έτσι είχε επαναληπτικές εκλογές εφόσον δεν εκλέγετο με απόλυτη πλειοψηφία (50% και 1 ψήφο) κανένας συνδυασμός από την πρώτη Κυριακή, κάτι που ίσχυε για τους Δήμους άσχετα από τον αριθμό των κατοίκων.
Αυτό συνέβη και το 1982, που υπήρξαν 4 συνδυασμοί και οι οποίοι ήταν:  

Του εν ενεργεία προέδρου +Χρήστου Παπαδόπουλου (Φράγκου)
Του +Φώτη Παμποράκη
Του +Γεωργίου Ζαφειρούδη και
Του Γεωργίου Παπασταϊκούδη.
   Οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί του +Χρήστου Παπαδόπουλου και του +Φώτη Παμποράκη ετέθησαν και πάλι την επόμενη Κυριακή στην κρίση των Πολυκαστρινών, πλειοψήφησε και εξελέγη πρόεδρος ο +Φώτης Παμποράκης για την τετραετία από 1/1/1983 - 31/12/1986.

Ο +Φώτης Παμποράκης ήταν ο τελευταίος αιρετός πρόεδρος της κοινότητας Πολυκάστρου αφού οι επόμενες εκλογές που έγιναν τον Οκτώβρη του 1986, ήταν για την εκλογή για πρώτη φορά Δημάρχου.

Το Πολύκαστρο έγινε Δήμος μετά από την εθελούσια συνένωση με την κοινότητα Λιμνοτόπου. Π.Δ. 265 ΦΕΚ 123 19/08/1986 και σ αυτό συνέβαλαν οι Διοικήσεις τών δύο κοινοτήτων με τους προέδρους +Φώτη Παμποράκη και +Γιάννη Συμεωνίδη, το αυτό συνέβη και με την Γουμένισσα την ίδια χρονιά και μετά την εθελούσια συνένωσή της, με την Κοινότητα Πενταλόφου.

 

Ακριβώς πριν 40 χρόνια
Ήταν Νοέμβρης του 1982, ακριβώς πριν 40 χρόνια, όταν το ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων "Οι Ακρίτες" με πρόεδρο του Συλλόγου τον αλησμόνητο +Χρήστο Αδαμίδη (τελευταίες ημέρες της προεδρικής του θητείας) και μέλη τους +Κώστα Καλαϊτζίδη(αντιπρόεδρος), Βασίλη Αθανασιάδη(γραμματέας),+Γιάννη Καραγιαννίδη(ταμία) και Δημήτρη Μωυσίδη(μέλος) αποφάσισε ομόφωνα την διοργάνωση, για πρώτη φορά "Γιορτή για την τρίτη ηλικία" στο Πολύκαστρο.

Από άλλη εκδήλωση του Συλλόγου διακρίνονται:
Από αριστερά  Βασίλης Αθανασιάδης, +Χρήστος Αδαμίδης, +Γιάννης Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μωυσίδης και +Κώστας Μερκενίδης

   Η εκδήλωση συνδυάστηκε με την έκδοση για πρώτη φορά ενός δωδεκάφυλλου ημερολογίου με τοπία του Πόντου και με προβολή ταινίας με τα σημαντικότερα μνημεία της αλησμόνητης πατρίδας καθώς και εικόνες από την ζωή στον Πόντο εκείνη την χρονιά.

Ιερά Μονή "Παναγία Σουμελά" στον Πόντο.

   Τα παραπάνω έγιναν σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας η οποία πραγματοποίησε πολυήμερη εκδρομή, στον αλησμόνητο Πόντο το καλοκαίρι του 1982 και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πανέμορφα τοπία-μνημεία και τη ζωή της πατρίδας μας.

Το φροντιστήριο Τραπεζούντας  Σήμερα

   Η πρώτη αυτή εκδήλωση για την "τρίτη ηλικία" ολοκληρώθηκε με δείπνο, με παραδοσιακά ποντιακά φαγητά , γλυκά , πίτες και άλλα που έγινε στην ταβέρνα του αλησμόνητου +Χάρη Ευμορφόπουλου και με παραδοσιακή μουσική. 

 

Φωτογραφία από την 1η Γιορτή της Τρίτης Ηλικίας 
18 Νοεμβρίου 1982. Στο κέντρο χαμογελαστή η +Χαρίκλεια Χαρτοματσίδου 

   Τα φαγητά ετοίμασαν και πρόσφεραν οι: +Χαρίκλεια Χαρτοματσίδου, +Ανθούλα Σαχπαζίδου, +Άννα Καρδοπούλου, +Μαρία Μερκενίδου, Βίκυ Γεωργιάδου, Φούλα Αβραμίδου, Μαρία Αθανασιάδου, +Μηνοδώρα Καλαϊτζίδου κ.α., τα ψωμιά-αρτοσκευάσματα ήταν όλα προσφορά του αλησμόνητου αρτοποιού +Νικολάου Αβραμίδη.
   Η εκδήλωση αυτή σημείωσε μεγάλη επιτυχία και από την επόμενη χρονιά καθιερώθηκε και πραγματοποιείτο στις πιο μεγάλες αίθουσες εκδηλώσεων του Πολυκάστρου(στην ταβέρνα Κληματαριά, στην ταβέρνα του Θ. Ζησάκου, στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Νίκου Πρασσά κ.α.).
   Αλησμόνητη εκδήλωση ήταν αυτή στην αίθουσα του πρώην κινηματογράφου των αδελφών Μπάρμπα το Νοέμβριο του 1994, με καλεσμένους από την πόλη της Καβάλας και με αφορμή τα 60 χρόνια από την εγκατάσταση των Καβαλιωτών του Δήμου μας, στις Νέες Καβάλες(1934-1994).
   Κάθε χρόνο είχαμε καλεσμένους από διάφορα ΚΑΠΗ (Αξιούπολη, Κιλκίς, Καλαμαριά, Βέροια κ.α.) καθώς και από Ποντιακούς Συλλόγους και όχι μονον.

Γιορτή Τρίτης Ηλικίας Νοέμβριος 1986. Πρόσωπα γνωστά-αλησμόνητα Πρώτος από αριστερά ο λυράρης Θόδωρος (Τότος) Γεωργιάδης και
τρίτος με το μουστάκι ο αλησμόνητος  Τάσος Τσομπανίδης πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Καστανά Θεσσαλονίκης.

    Εντυπωσιακή ήταν η πολυμελής παρουσία του Συλλόγου Ποντίων "Παναγία Σουμελά" Κατερίνης στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον πρώην κινηματογράφο των αδελφών Κατούδη όταν λειτούργησε ως χώρος εστίασης-διασκέδασης.
   Εκείνο που αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα, είναι ότι οι καλλιτέχνες που κάλυπταν την εκδήλωση (μουσική/τραγούδι)ποτέ δεν ζητούσαν αμοιβή (Αφοί Ιακωβίδη, Κ. Καραπαναγιωτίδης, +Γιώργος Νικολαϊδης, Γιάννης Τσαρίδης κ.α.) και με χαρά προσέρχονταν σ' αυτήν την γιορτή για να τιμήσουν την "τρίτη ηλικία".
   Η γιορτή αυτή και ο τρόπος διοργάνωσής της, που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκαστρο για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1982 (ακριβώς πριν 40 χρόνια), έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιείται πλέον και από πολλούς άλλους Συλλόγους.

 

Βασίλης Αθανασιάδης