espa pkm

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2026, 9:31:47 πμ
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2026 11:38

Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα επαγγελματική αρχή

Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου,

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σύμβουλος εκπαίδευσης και οικογένειας.

Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι η επαγγελματική μας πορεία καθορίζεται από τις επιλογές που κάνουμε στα 18 μας: επιλέγουμε μια σχολή, παίρνουμε ένα πτυχίο, βρίσκουμε μια δουλειά και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο.

Η σημερινή πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Η αγορά εργασίας αλλάζει συνεχώς, νέα επαγγέλματα δημιουργούνται και οι απαιτήσεις εξελίσσονται. Ένα πτυχίο δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευσή μας τελείωσε ούτε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε για πάντα στον ίδιο επαγγελματικό κλάδο.

Μπορούμε να αλλάξουμε. Σε οποιαδήποτε ηλικία. Στα 30, στα 40 ή ακόμη και στα 50, μπορούμε να αποκτήσουμε νέες γνώσεις, να παρακολουθήσουμε προγράμματα διά βίου μάθησης, να εξειδικευτούμε, να κάνουμε ένα μεταπτυχιακό ή ακόμη και να ξεκινήσουμε νέες σπουδές.

Δεν χρειάζεται πάντα να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Η προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, οι γνώσεις και οι δεξιότητες που έχουμε αποκτήσει μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εφόδιο για την επόμενη επαγγελματική μας κίνηση.

Εδώ ακριβώς μπορεί να βοηθήσει ο επαγγελματικός προσανατολισμός ενηλίκων. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν αφορά μόνο τους μαθητές που προσπαθούν να επιλέξουν σπουδές. Αφορά και κάθε ενήλικα που σκέφτεται μια αλλαγή, που δεν είναι πλέον ικανοποιημένος από την εργασία του ή που θέλει να εξελιχθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικός στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Η συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού βοηθά τον ενήλικα να αναγνωρίσει τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά του, να αξιοποιήσει την εμπειρία που ήδη διαθέτει και να διερευνήσει νέες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές.

Στόχος είναι το «θέλω να αλλάξω, αλλά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω» να γίνει ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο δράσης. Γιατί η επαγγελματική μας ζωή δεν τελειώνει με ένα πτυχίο ούτε καθορίζεται για πάντα από τις επιλογές που κάναμε σε νεαρή ηλικία.

Η μάθηση μπορεί να συνεχίζεται σε όλη μας τη ζωή. Και μαζί της μπορεί να συνεχίζεται και η εξέλιξή μας.

Ίσως, λοιπόν, δεν είναι αργά για να αλλάξουμε.

Ίσως είναι απλώς η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε το επόμενο βήμα.