Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 2:09:55 μμ
etpa
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 15:27

Θεόδ. Πασσαλίδης: 29η Μαΐου 1453 Η Άλωση της Πόλης

Συντάκτης:
Με την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως καταλύθηκε μια Αυτοκρατορία δέκα και πλέον αιώνων που ήταν το ισχυρότερο και το πιο πολιτισμένο κράτος της εποχής της.
Διατηρήθηκε στη ζωή μέχρι το 1453.
Η Κωνσταντινούπολη δεν ήταν η τελευταία ελληνική πόλη που παραμένει ελεύθερη, είχε ακόμη περιοχές ελεύθερες όπως η Αθήνα το Δεσποτάτο του Μυστρά την κοιτίδα των Παλαιολόγων κ.λπ.

Εξ άλλου η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας εξακολουθούσε να είναι ελεύθερη και μετά την άλωση της Πόλης μέχρι το 1461.
Η πτώση του Βυζαντινού Κράτους δεν εσήμανε και τον αφανισμό της Βυζαντινής παράδοσης.
Η οικουμενική μορφή του συνέχισε επί αιώνες να ρίχνει το φως σε όλη την Ευρώπη και την εγγύς Ανατολή.
Η εκπολιτιστική της επιβολή υπήρξε τεράστια και η λάμψη της απαράμιλλη.
Κανένας πολιτισμένος ή Βάρβαρος, εξημερωμένος ή άγριος που βρέθηκε μέσα στην ακτίνα της Βυζαντινής επιρροής δεν έμεινε άθικτος από τη γοητεία που ασκούσε η αυτοκρατορία εκείνη.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία επί αιώνες απέκρουε νικηφόρα εχθρούς άσπονδους από Δυσμάς από Βορρά, από Ανατολή που επιτίθεντο από ξηρά και θάλασσα.
Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ιδρύθηκε νέο πολιτικό καθεστώς ασιατικής πλέον μορφής διαφορετικό εντελώς και κατά την Θρησκεία τον πολιτισμό και την ηθική εν γένει περί τον άνθρωπο.
Η Ελλάδα με τα νησιά της αποτελούσε τμήμα του Βυζαντινού Κράτους.
Η Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη μετά την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα του Βυζαντίου.
Οι σταυροφόροι καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη το 1204 και κατέλυσαν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία για 57 χρόνια.
Με τις δύο νίκες της επί του Βυζαντινού στρατού στις μάχες του Μάντζικερτ το 1071 και του Μυριοκέφαλου το 1176 οι Τούρκοι προσπάιθησαν να δημιουργήσουν κράτος στη Μικρά Ασία.
Ο πλέον θανάσιμος εχθρός του Βυζαντίνου αποδείχθηκαν οι Τούρκοι Μουσουλμάνοι που συνέχισαν να ακρωτηριάζουν το Βυζαντινό κράτος. Οι Τούρκοι πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη δύο φορές το 1396 και το 1422 χωρίς επιτυχία και προετοιμάσθηκαν για την τελική επίθεσή τους.
Η άλλοτε πανίσχυρη Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε περιορισθεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη που ο πληθυσμός μειώθηκε σημαντικά από  ένα εκατομμύριο κάτοικοι είχε μείνει με εκατό χιλιάδες περίπου.
Την τελική επίθεση την άρχισαν οι Τούρκοι πολιορκώντας την πόλη από ξηρά και θάλασσα από τις 7 Απριλίου 1453. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος απέρριψε κάθε τουρκική πρόταση για παράδοση της Πόλης. Η άμυνα του λαού και του στρατού με ηγέτη τον Αυτοκράτορα τους κράτησε 52 ημέρες.
Τελευταίος  έπεσε ο Αυτοκράτορας και αλώθηκε η Πόλη για να ακολουθήσει η τουρκική σκλαβιά της χώρας για 377 χρόνια.
Στα 1100 χρόνια που έζησε συνολικά το Βυζάντιο προσέφερε παρά πολλά στην ανθρωπότητα.
Στάθηκε πάντα πρόμαχος του πολιτισμού υπερασπιστής των χριστιανών αναμορφωτής των λαών της Δύσης.