Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 4:12:54 μμ
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 05:30

Θεόδωρος Πασσαλίδης : Η μεγάλη δικαίωση

Στις 11 Μαρτίου 2010 το Σουηδικό Κοινοβούλιο πήρε με οριακή πλειοψηφία μία σημαντική απόφαση υπέρ της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και λοιπών μη μουσουλμανικών μεινοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είναι η πρώη μεγάλη Δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν παραμεληθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες και γίνει η κατάλληλη ενημέρωση διεθνώς, πιστεύω σύντομα και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της αναγνώρισης της Σουηδίας.


Η απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίαςτων Ποντίων-Αρμενίων δημιούργησε σύγχυση και και πανικό στους ιθύνοντες της Τουρκίας.
- Ο πρωθυπουργός Ερτογάν ακύρωσε εκνευρισμένος την προγραμματισμένη επίσκεψη του στη Στοκχόλμη.
- Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ είπε ότι αυτοί που πήραν την απόφαση αυτή, την πήραν με πολιτικά κριτήρια εν όψει των Σουηδικών εκλογώντου Σεπτεμβρίου 2010.
- Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων-Αρμενίων από το Σουηδικό Κοινοβούλιο.
- Η πρέσβειρα της Τουρκίας στη  Σουηδία ανακλήθηκε στην πατρίδα της.
Βλέπουμε την Τουρκία να αντιδρά με σθεναρό τρόπο και οργή στην απόφασητου Σουηδικού κοινοβουλίου. Την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν θέλουν να την αναγνωρίσουν οι ένοχοι Τούρκοι.
Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει τα ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα της Γενοκτονίας.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά τους ένοχους θύτες γαι τα εγκλήματα τους και ζητά αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.
Εάν η Τουρκία θέλει να λέγεται δημοκρατική χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει η ίδια την Γενοκτονία που διέπραξε σε βάρος του Ποντιακού αλλά και του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Τιμούμε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους από το Κεμαλικό καθεστώς κατά τα έτη 1916-1923.
- Με ικανοποίηση χαιρετίζω την απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων-Αρμενίων.
Δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Σύλλογο Ποντίων Ελλήνων Στοκχόλμης “Εύξεινος Πόντος”, τους Έλληνες βουλευτές του Σουηδικού Κοινοβουλίου και όσους έχουν βοηθήσει με τον τρόπο τους στην μεγάλη δικαίωση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.