Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 2:09:23 μμ
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 08:39

Το Καζάνι του "Τσικουρνού" στο Πολύκαστρο

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης.

Παλικάρι 19 χρονών ήταν το φθινόπωρο το 1928 ο Δήμος Παπασταϊκούδης "Τσικουρνός" (1909 - 1995), όταν πρωτοξεκίνησε να λειτουργεί το καζάνι του και να βγάζει τσίπουρο ή γράππα.

Εκεί στην τοποθεσία "Πλατανάκια" του Πολυκάστρου, σε ένα χώρο με πολλαπλούς συμβολισμούς και ιδιαίτερες αναμνήσεις για τους Ανατολικορωμυλιώτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο, Σιναπλιώτες το 1924 και Ραβδιώτες το 1925.

 

Εκεί στα πλατάνια και την ιστορική βρύση, δίπλα στο ακάλυπτο ρέμα ήταν στημένη η παράγκα του μπάρμπα-Δήμου για πάνω από 70 χρόνια, στη συνέχεια και μετά την επικάλυψη του ρέματος μετεγκαταστάθηκε δυτικά του Πολυκάστρου στη περιοχή που σήμερα είναι το 3ο Δημοτικό σχολείο και το 3ο Νηπιαγωγείο.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα λειτουργεί πλέον σε δικό του ιδιόκτητο χώρο (ακτημονικό χωράφι) ακριβώς κάτω από τα παλιά σφαγεία του Πολυκάστρου (σήμερα όρχος οχημάτων του Δήμου Παιονίας).

Μετά το θάνατο του Μπάρμπα-Δήμου(1995), τη λειτουργία και την συνέχεια της παράδοσης συνέχισαν οι γιοί του (+) Παναγιώτης και (+) Γιάννης και σήμερα το καζάνι λειτουργεί ο Δήμος Π. Παπασταϊκούδης ("Τσικουρνός" όπως και ο παππούς του) μαζί με τον αδερφό του Πέτρο.

Αυτό το διάστημα και λόγω ασθένειας του Πέτρου, στον οποίο ευχόμεθα ολόψυχα περαστικά, τον Δήμο βοηθάει ο φίλος του Νικόλας Ι. Ρουκούδης.

Εκεί στην παλιά θέση "Πλατανάκια" σημαντική για τους Ανατολικορωμυλιώτες, σήμερα στέκει πανέμορφο το κτίριο-στέγη του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου με χώρους για την λειτουργία των τμημάτων του Συλλόγου και εκδηλώσεων, ενώ στον επάνω όροφο υπάρχει το άρτια οργανωμένο λαογραφικό μουσείο με πλήθος χρηστικών αντικειμένων από όλο το φάσμα της ζωής και των ασχολιών των προγόνων τους, το οποίο αξίζει να επισκεφθούν όλοι.

 

Φωτογραφίες:

- Οκτώβριος 1985, ο Μπάρμπα-Δήμος "Τσικουρνός" επί το έργον. Βγάζει το τσίπουρο του αλησμόνητου Παύλου Αργυρούδη (1907-1998).

- Στις νέες εγκαταστάσεις σε ιδιόκτητο χώρο. Φωτογραφίες:  Γ.Ζ.- Οκτώβριος 2021

Έκθεση εικόνων