Προφανώς πρόσθετο φρένο τέθηκε από την έλλειψη διαθέσιμων πιστώσεων εξαιτίας της εμπλοκής με τους δανειστές. Ελπίδα όλων είναι μετά την απεμπλοκή και την υογραφή συμφωνίας οπότε και θα επιλυθεί το ζητημα της ρευστότητας, να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση των εργασιών στα στάδιο. Για να μην ξαναζήσουμε την φετινή - προσβλητική για την πόλη μας- ματαίωση των αγώνων στίβου “Ελευθέρια” εξαιτίας της καρκινοβασίας του έργου.
Ποια είναι όμως η εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Κιλκίς και ποιες οι ανάγκες τους;
Το έγγραφο που δημοσιεύουμε αποδίδει με ακρίβεια την υφιστάμενη εικόνα . Ουσιαστικά αποτελεί το ενημερωτικό κείμενο της δημοτικής αρχής προς τον Υπουργείο Αθλητισμού από το 2014. Έκτοτε δεν συνέβη και τίποτε σημαντικό που να αλλάζει την εικόνα που περιγράφεται. Ιδού:
Στις 29/4/2003 υπογράφηκε η σύμβαση «Συντήρηση και αναβάθμιση των υφισταμένων κερκίδων» του ανοιχτού Σταδίου της πόλης του Κιλκίς με εγκεκριμένο ποσό τα 2.512.506,67 ευρώ. Ο κωδικός του έργου είναι 290-13, ο δε εργολάβος που ανέλαβε το έργο είναι ο κ. Κουτούδης Απόστολος.
Οι εργασίες του έργου καθυστέρησαν και καθυστερούν και εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια σταμάτησαν τελείως. Πολίτες, αθλητικοί παράγοντες και φορείς της πόλης μιλούν για ένα έργο που θυμίζει της Άρτας το γεφύρι. Με ενέργειες του Οργανισμού Αθλητισμού ο εργολάβος πληρώθηκε για μέρος του έργου που κατασκεύασε. Ήδη έχει υποβάλλει σχετικό έγγραφο στη Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού για το κόστος των εργασιών του υπόλοιπου έργου. Περιμένουμε να εγκριθεί για να το συνεχίσει και να το περατώσει.
Η κεντρική σκεπαστή κερκίδα, οι τουαλέτες και το κλειστό προπονητήριο κάτω απ’ την κερκίδα, είναι κλειστά απ’τον εργολάβο ως ημιτελές εργοτάξιο για λόγους ασφαλείας. (φωτο 1 έως 9). Οι φίλαθλοι παρακολουθούν τους αγώνες απ’την απέναντι μικρή σκεπαστή κερκίδα που κατασκεύασε ο Δήμος Κιλκίς για να δώσει προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Το Στάδιο είναι έδρα των ομάδων του «Κιλκισιακού» και του «Εθνικού» Ν. Αγιονερίου (Γ’ Εθνική) και ο συνωστισμός φιλάθλων σ’αυτή τη μικρή κερκίδα, ιδιαίτερα στα ντέρμπι, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Αστυνομία όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών.
Υπολογίζουμε ότι οι εργασίες που υπολείπονται, στεγανοποίηση κερκίδας, διαμόρφωση χώρων κάτω από αυτήν, κατασκευή W.C. θεατών στη συνέχεια της κερκίδας, τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων και κατασκευή προπονητηρίου Κλειστού Στίβου με τρεις διαδρομές 60μ. Με συνθετικό τάπητα, σκάμμα αλμάτων και χώρο ρίψεων, αποτελούν το 1/3 περίπου του έργου. Σχετικό είναι και το έγγραφο της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού, που το ζητήσαμε και μας στάλθηκε.
Το Στάδιο διαθέτει περιφερειακό στίβο με συνθετικό τάπητα (ταρτάν) οκτώ διαδρομών, που κατασκευάστηκε πριν 13 περίπου χρόνια, ο οποίος όμως έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό και χρήζει επιδιόρθωσης. Στα στάδια των γειτονικών μας πόλεων (Σέρρες, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Κατερίνη) πραγματοποιούνται Διασυλλογικά και Πανελλήνια πρωταθλήματα Στίβου καθώς και Διεθνείς αγώνες. Στο Στάδιο του Κιλκίς γίνονται μόνο προπονήσεις των αθλητών Στίβου των Συλλόγων της πόλης και μόνον όταν ο καιρός είναι καλός.
Δυστυχώς οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ούτε καν απάντησαν στα έγγραφα αιτήματά μας
Η αποκατάσταση των παραπάνω εργασιών που υπολείπονται, η επιδιόρθωση του ταρτάν, ο εξοπλισμός του Σταδίου με όργανα Στίβου (ενδεικτικός πίνακας 4), θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα στον ίδιο παράπλευρο χώρο των κλειστών Γυμναστηρίων του Οργανισμού Αθλητισμού, αν όχι του καλύτερου, σίγουρα ενός από τα καλύτερα περιφερειακά αθλητικά κέντρα της χώρας μας.
Τότε μόνο θα μπορέσουμε να αναλάβουμε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυη του αθλητικού τουρισμού. (φωτό 16, 17, 18)
Η διαπίστωση των ανωτέρω από ειδικούς της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και από εσάς προσωπικά, θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να αποφασιστεί κατά προτεραιόττητα το δίκαιο και μακρόχρονο αίτημά μας.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι επιτακτική η ολοκλήρωση της εργολαβίας διότι διαφορετικά δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια λειτουργίας του Δημοτικού σταδίου, κάτι που θα επιφέρει αναστάτωση και αντιδράσεις των Αθλητικών Συλλόγων της πόλης.
Β. ΠΑΛΑΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
Το Γυμναστήριο αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983. Λειτουργούσε χωρίς να διαθέτει οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Αριθμ. Φύλλου 35 -23/2/2012- της Εφημ. της Κυβερνήσεως, Άρθρο 56Α) για την έκδοση άδειας λειτουργίας του και τη χρησιμοποίηση του απ’τους αθλητικούς Συλλόγους, ήταν απαραίτητη η νομιμοποίηση του κτιρίου. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία ένταξης του Νόμου περί αυθαιρέτων για τη σύνταξη στατικής μελέτες. Μετά από αυτοψίες ειδικών μηχανικών παρατηρήθηκαν αστοχίες σε φέροντα στοιχεία του κτιρίου, τα οποία μας οδήγησαν σε απόφαση αναστολής της λειτουργίας του στο τέλος του 2013. Ήδη έχει συνταχθεί τον Ιούνιο του 2014 η μελέτη αντισεισμικής επάρκειας, που εκτιμήθηκε στις 300.000 ευρώ. (φωτό 19, 20, 21)
Η μη λειτουργία του Παλαιού Κλειστού Γυμναστηρίου έχει δημιουργήσει προβλήματα στις προπονήσεις και στα αγωνιστικά τμήματα των 5 Συλλόγων της πόλης (Γ.Α.Σ. Κιλκίς, Α.Ο. «ΠΟΝΤΙΟΙ», «ΑΕΤΟΣ», «ΑΙΑΣ», «ΑΤΛΑΣ»), που εκτός απ’τα αγωνιστικά τμήματα διαθέτουν και τμήματα υποδομών με εκατοντάδες παιδιά. Πιστεύουμε και είμαστε βέβαιοι, ότι η οικονομική συνδρομή σας θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αθλούμενη νεολαία του Κιλκίς.
Γ. ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
Το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο του Κιλκίς είναι τύπου Τ9. Η προσωρινή του παραλαβή από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έγινε στις 17/3/2009 και η οριστική παραλαβή του στις 27/10/2010.
Με την ενεργοποίηση από τις 23/8/2013 των διατάξεων του Ν. 4049/2012 άρθρο 22 απαιτείται «Άδεια λειτουργίας» της αθλητικής εγκατάστασης. Η επιτροπή που συστάθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και πυροπροστασίας ενώ το ιατρείο έχει ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικά εργαλεία (συσκευή οξυγόνου, ιατρικό λαμπήρα, απινιδωτή, κλίβανο αποστείρωσης εργαλείων αιμόστασης και συρραφής τραυμάτων, συσκευή αμπού, ύπαρξη ασθενοφόρου και ιατρού και παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού). Τα περισσότερα απ’ αυτά, σύμφωνα με το Πρακτικό της Επιθεώρησης, είναι για τις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, τις οποίες το πρακτικό δεν τις χαρακτηρίζει αριθμητικά. Με δικές μας ενέργειες διευκρινίστηκε το μέγεθος των αθλητικών εγκαταστάσεων. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των θεατών είναι 913 καθήμενοι.
Το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, εκδόθηκε, έγιναν οι απαραίτητες εκγαταστάσεις πυροπροστασίας και το όλο σύστημα δοκιμάστηκε με επιτυχία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού δαπανήθηκαν για το σκοπό αυτό 50.000 ευρώ. Το ιατρείο του Γυμναστηρίου εξοπλίστηκε και εντός των ημερών θα γίνει ο τελικός έλεγχος για την άδεια λειτουργίας του. Η τελευταία παράταση για την έκδοση αδειών των Γυμναστηρίων είναι μέχρι τέλους Ιουνίου 2015.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Με το 456/88 Π.Δ. που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 209 Α’/22-9-88 οι θέσεις προσωπικού ήταν 7 για το παλαιό Κλειστό Γυμναστήριο και το Στάδιο. Σήμερα με το επιπλέον Νέο Κλειστό Γυμναστήριο και το Γυμναστήριο Καμπάνη το μόνιμο προσωπικό είναι 3 άτομα και υπάρχει δυσκολία στη λειτουργία τους ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα με τους αγώνες των Συλλόγων και τις άλλες εκδηλώσεις, αφού πρέπει να δίνονται και ρεπό και κανονικές άδειες και κάποιες φορές και αναρρωτικές. Είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον 3 ατόμων για την ομαλή λειτουργία τους. Από το 2012 και μετά 2 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν. Προσωρινές λύσεις δίνονται με τις 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις. Να σημειώσουμε ότι τα Γυμανστήρια λειτουργούν σε δύο βάρδιες από 07.00 έως 22.00.
2. Όπως η πλειονότητα των Κλειστών Γυμναστηρίων της χώρας, έτσι και τα τρία Κλειστά Γυμναστήρια του Οργανισμού Αθλητισμού έχουν πρόβλημα στις σκεπές τους, που στάζουν όταν βρέχει. Επανειλλημένα έγιναν προσπάθειες στο Παλαιό Κλειστό Γυμναστήριο για τη στεγανοποίηση του, που δυστυχώς απέτυχαν. Στα Νέα όμως Γυμναστήρια του Κιλκίς και του Καμπάνη το πρόβλημα αυτό, που παρουσιάστηκε εξ αρχής, αποδεικνύει κατασκευαστική ατέλεια. Όταν βρέχει, αναβάλλονται αγώνες λόγω ολισθηρότητας του παρκέ, που γίνεται επικίνδυνο για τους αθλητές. Δυστυχώς παρελήφθηκαν και με πολλές άλλες ατέλειες.
3. Η αφαίρεση κάποιων εκατομμυρίων ευρώ απ’ την επιχορήγηση του Μεγάρου Μουσικής, θα δώσουν ζωή στον Αθλητισμό και τον πολιτισμό παραμελημένω περιοχών.



