Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 1:28:19 μμ
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 22:24

«Άναψε φωτιές» το νερό της Αξιούπολης

Το φραστικό επεισόδιο και η αψιμαχία του προέδρου της ΔΕΥΑ Παιονίας  Αθ. Τζιούρτζου με τον δημ. σύμβουλο Ελευθέριο Γαρόπουλο ήταν η κορυφή του παγόβουνου στη θορυβώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας το βράδυ της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου αναφορικά με την υδροδότηση της Αξιούπολης.


Και μπορεί αυτή καθεαυτή η αφορμή για την αψιμαχία να αφορούσε σε δευτερεύουσες πτυχές του θέματος, ωστόσο η ουσία είναι ότι φέτος η Αξιούπολη ταλαιπωρήθηκε από τη λειψυδρία, αφού έμεινε χωρίς πόσιμο νερό επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες εξαιτίας βλαβών στο δίκτυο της μεταφοράς του νερού από το Πάικο.
Το από τη δεκαετία του ’80 δίκτυο μεταφοράς νερού από πηγές του Πάικου είναι παλαιωμένο και οη ανάγκη για την συντήρηση ή αντικατάστασή του περισσότερο από εύλογη. Ο Δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης κάλεσε σε ψύχραιμη αντιμετώπιση του ζητήματος καθώς το νερό δεν μπορεί να αποτελεί αιτία αντιδικίας, όπως είπε.
Ενημέρωσε, όπως αναλυτικά έπραξε νωρίτερα και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αθ. Τζούρτζος, για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε τεχνικό επίπεδο με αποτέλεσμα να επιλυθεί κατά 85% όπως εκτίμησε, το πρόβλημα παλαιότητας. «Ευελπιστούμε ότι με όσα έργα ακολουθήσουν, δεν πρόκειται να επαναληφθεί το προσεχές θέρος πρόβλημα με το πόσιμο νερό» τόνισε ο κ. Γκουντενούδης.
Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα αφορά και πλήττει κυρίως την πόλη της Αξιούπολης, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στο νερό από το Παίκο. Τα χωριά είχαν τη δυνατότητα της εναλλακτικής λύσης με νερό από γεωτρήσεις που «επιστρατεύτηκε» ενώ η Αξιούπολη δίψασε επί τέσσερις μέρες.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου πρόκειται να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη  από τη ΔΕΥΑ Παιονίας και το Δήμο για να αναζητηθεί και εναλλακτική λύση, π.χ. νερό από γεωτρήσεις, ώστε να τροφοδοτείται η κεντρική  δεξαμενή σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος με το νερό από το Πάικο.