Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021, 5:09:59 πμ
etpa
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 19:59

Απολογισμός Γκουντενούδη με …λίγο από Λαπόρδα

Συντάκτης:

Στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2014 ήταν αφιερωμένη η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας. Τον απολογισμό παρουσίασε ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης τονίζοντας πως η διοίκηση του Δήμου Παιονίας κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του έτους βρισκόταν στην ευθύνη του προηγούμενου Δημάρχου, Θανάση Λαπόρδα και των συνεργατών του.


«Να μην ξεχνάμε βέβαια, σημείωσε, ότι λόγω των Δημοτικών Εκλογών που έλαβαν χώρα το Μάιο 2014 και βάσει του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υπήρχε κώλυμα λήψης αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκτέλεση έργων για την περίοδο μέχρι την ανάληψη της νέας δημ. διοίκησης.
Με σεβασμό στο έργο που παράχθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, αναλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2014, να πάμε το Δήμο μας ακόμη ένα βήμα μπροστά εφαρμόζοντας το δικό μας πλέον μοντέλο διοίκησης και αναμένοντας μελλοντικά τα αποτελέσματα.
Αυτό που θέλω να τονίσω, πριν ξεκινήσω, είναι πως οι οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες είναι ρευστές. Όλοι παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις και όλοι ανησυχούμε για το μέλλον των παιδιών μας μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας και σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής. Παρόλα αυτά, δεν είναι καιρός να μεμψιμοιρούμε  και να κατεβάσουμε τα χεριά. Με συνεχή προσπάθεια διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν και με ομοψυχία και συνεργασία μεταξύ μας, είμαι σίγουρος πως κάτι καλό θα έχουμε καταφέρει στο τέλος της 5ετίας.
Αυτές τις σκέψεις μου τις έχω προωθήσει στους συναδέλφους Δημάρχους στα διαδημοτικά όργανα της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, προσπαθώντας να αποκομίσω τα μέγιστα για το Δήμο, τον οποίο έχω την τιμή να ηγούμαι.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, καταθέσαμε σειρά υπομνημάτων σε Υπουργεία της χώρας και Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος αυτή την περίοδο, το οποίο δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό.
Ζητούμε ενεργά την άμεση λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης, της οποίας γίνονται μάρτυρες καθημερινά οι δημότες της Παιονίας.

Δράσεις του 2014
Προχωρώντας τώρα στον Απολογισμό, συνοπτικά, θα σας αναφέρω τις κυριότερες δράσεις και έργα που δρομολογήθηκαν ή υλοποιήθηκαν μέσα στο 2014.
Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, εξωστρέφειας και ανάπτυξης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου αξίζει να αναφέρουμε τα παρακάτω:
1)    Συνέχιση για 4η συνεχόμενη χρονιά της συμμετοχής μας στο Πρόγραμμα «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 8 Δομές παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και 3 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Αξιούπολης, Ευρωπού, Πολυκάστρου) και το συνολικό ποσό επιχορήγησης που έλαβαν το Νομικό Πρόσωπο και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου ανήλθε στις 440.000 ευρώ.
Παράλληλα, δόθηκε βαρύτητα και στη συνέχιση υλοποίησης του σημαντικού Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
2)    Συνεχίστηκαν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή μέσα στο 2014 και οι οποίες τελεσφόρησαν τελικά θετικά για το Δήμο μας, με την παραλαβή μέσω δωρεάς δύο απορριμματοφόρων από το Δήμο Νυρεμβέργης στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνέλευσης.
3)    Συνέχιση λειτουργίας Κέντρων δια βίου Μάθησης στα οποία όλο και περισσότεροι δημότες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν νέες και εξειδικευμένες γνώσεις στη χρήση Η/Υ, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, να αναπτύξουν δημιουργικά ενδιαφέροντα και νέες δεξιότητες (ειδικά προγράμματα ευάλωτων ομάδων, συμβουλευτική οικογένειας, κοινωνικές δεξιότητες και δράσεις, επιχειρηματικότητα, πράσινη ανάπτυξη και περιβάλλον)
4)    Εκπαίδευση προσωπικού – ανάπτυξη δεξιοτήτων και δια βίου μάθηση μέσω προγραμμάτων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. (Grundtvig – Leonardo da Vinci). Συμμετοχή 12 στελεχών του Δήμου σε επιμορφωτικά σεμινάρια στην Ιταλία με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υλοποίηση προγράμματος Ανοικτής Διακυβέρνησης με 12 εταίρους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την εξέλιξη της συμμετοχικότητας των πολιτών στους τρόπους διακυβέρνησης.
5)    Δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας με τη διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης των δημοτών για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
6)    Διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας κ αι Κτηνιατρικής της ΠΕ Κιλκίς για την ενημέρωση των αμπελουργών του Δήμου για την υποβολή Ηλεκτρονικών Δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών για το έτος 2014
7)    Προώθηση συνεργασιών με άλλους Δήμους (διαδημοτική συνεργασία) και με πανεπιστήμια, φορείς και συλλόγους ώστε να προωθηθούν καινοτόμες ιδέες και προγράμματα
8)    Από το Σεπτέμβρη κι έπειτα, δρομολογήσαμε με τη μέριμνα του Γραφείου Πληροφορικής του Τμήματος Προγραμματισμού την Αναβάθμιση των πληροφορικών συστημάτων του Δήμου:
Έγινε Μελέτη για την Ανανέωση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του Δήμου μέσω αντικατάστασης του 75% των ηλεκτρονικών υπολογιστών
Προχωρήσαμε σε Αντικατάσταση όλων των εξυπηρετητών των Δημοτικών Ενοτήτων (Server) και αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος Δήμου.
Επίσης, δρομολογήθηκε αντικατάσταση με απόσυρση όλων των φωτοτυπικών πολυμηχανημάτων για μείωση κόστους γραφικής ύλης
Προϋπολογισμός δράσεων 45.000,00€
Το έργο συνεχίζεται και υλοποιείται μέσα στο 2015 και θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2016 λόγω της έλλειψης ίδιων πόρων για άμεση υλοποίηση.
Όπως, προανέφερα, στόχος της λειτουργίας του Δήμου είναι η εξυπηρέτηση του δημότη και η διευκόλυνση της καθημερινότητάς του.
Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, με δεδομένη την ανάληψη καθηκόντων μας από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, θα αναλυθούν και θα παρουσιασθούν στον απολογισμό της τρέχουσας διοίκησης.
Να σημειωθεί, πως η συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας βρίσκει εμπόδια με τη μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης των θέσεων αυτών. Οι δημοτικές υπηρεσίες παρά τις αξεπέραστες δυσκολίες μέσα στο 2014 αλλά και στο τρέχον έτος καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να έχουμε έναν ασφαλή, καθαρό και αξιοπρεπή Δήμο».

Ενωτικά η μειοψηφία
Η συνεδρίαση κύλησε χωρίς καμία αντιπαράθεση ή κριτική από την πλευρά της μειοψηφίας. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Σιωνίδης τόνισε μετά την παρουσίαση του απολογισμού ότι «αποδείχθηκε πως η προηγούμενη διοίκηση έκανε και προγραμμάτισε πολλά για το 2014. Ευχόμαστε να συνεχίσετε αυτήν την προσπάθεια. Από την πλευρά μας θα επιμείνουμε στη λογική της συνεργασίας, αλλά και στο θεσμικό μας ρόλο για έλεγχο και κριτική της δράσης σας».
Η κα Σόνια Συμεωνίδου ζήτησε να μάθει σε τι ποσοστό υλοποιήθηκε ο προγραμματισμός έργου του 2014 και το τι γίνεται με τα μεγάλα έργα του δήμου και του ΕΣΠΑ. Για το μεγάλο έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Αξιούπολης ζήτησε ενημέρωση και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γεωργίτσαρος.
Απαντώντας ο κ. Γκουντενούδης σημείωσε πως δυστυχώς όλα τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ είναι παγωμένα από την κυβέρνηση και η δήμοι διεκδικούν πανελλαδικά να ανοίξει η χρηματοδότηση και να συνεχιστούν τα έργα, κάτι που ισχύει και για την Αξιούπολη.