Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 10:32:57 μμ
Παρασκευή, 01 Μαϊος 2015 22:11

ΕΚΡΗΞΗ στο δημοτικό συμβούλιο Παιονίας

Του Κώστα Τερζενίδη

Μέσα σε κλίμα έντασης και πρωτόγνωρης αντιπαράθεσης, όπου λίγο έλλειψε να πιαστούν στα χέρια, πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας.
Η σύγκρουση ανάμεσα στον νυν πρόεδρο της ΔΕΥΑ Παιονίας, Θανάση Τζούρτζο, και στον πρώην, Ιορδάνη Τσιτουρίδη, πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννη  Παπαδόπουλο, να διακόψει για λίγο τη συνεδρίαση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν για λίγο και στους διαδρόμους του Δημαρχείου, όπου λίγο έλλειψε οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι να πιαστούν στα χέρια, αλλά επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.


Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Τζούρτζος απάντησε σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Γιώργου Γεωργίτσαρου, γιατί δεν ήρθε ακόμη ως θέμα στο συμβούλιο η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ. Ο κ. Τζούρτζος ανέφερε πως ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΠ και πως στο επόμενο συμβούλιο θα συζητηθούν τα συμπεράσματά της και η τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Ωστόσο, σημείωσε πως τα προβλήματα στη λειτουργία της είναι τεράστια. Από τις ελεγκτικές αρχές απορρίφθηκε το αίτημα της ΔΕΥΑΠ για πρόσληψη ενός λογιστή κι ενός χημικού για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Ο πρόεδρος της επιχείρησης αναφέρθηκε στα πρόστιμα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ και στα υπέρογκα χρέη της ΔΕΥΑΠ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου Ιορδάνη Τσιτουρίδη και για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και για τα χρέη της επιχείρησης, για τα οποία είπε πως δεν υπήρχαν τη στιγμή που η ΔΕΥΑΠ είχε παράλληλα να εισπράξει μεγαλύτερο ποσό από τις οφειλές προς αυτήν.
Η ανταπάντηση του κ. Τζούρτζου, πως «όταν συζητούσαμε για τα οικονομικά της επιχείρησης, εσύ φρόντισες να απουσιάζεις και κρυβόσουν», προκάλεσε την έκρηξη του κ. Τσιτουρίδη, που τόνισε πως ποτέ στη ζωή του δεν κρύφτηκε και αγωνίζεται από μικρό παιδί, ενώ επιτέθηκε σε προσωπικό επίπεδο στον κ. Τζούρτζο.
Η έκρηξη του πρώην προέδρου ήταν τόσο σφοδρή που υποχρέωσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να διακόψει τη συνεδρίαση. Με την επανάληψή της τα πνεύματα ηρέμησαν και ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το επεισόδιο που προηγήθηκε δεν τιμά το δημοτικό συμβούλιο και πως δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Το κυλικείο του ΚΑΠΗ Ευρωπού
Ωστόσο, η ένταση στην αίθουσα υπήρχε και πριν από το επεισόδιο για τη ΔΕΥΑΠ. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Σιωνίδης, έθεσε με οξύ τόνο και σοβαρές αιχμές το θέμα μίσθωσης του κυλικείου του ΚΑΠΗ Ευρωπού, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη τη διαδικασία και φωτογραφική τη διακήρυξη». Ο αποκλεισμός από τη διαδικασία μιας γυναίκας με το αιτιολογικό πως δεν έχει παιδιά, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Σιωνίδη «ρατσιστική συμπεριφορά», προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών δημοτικών συμβούλων, με πιο έντονες του προέδρου του Νομικού Προσώπου (όπου ανήκουν τα ΚΑΠΗ), Αιμίλιου Δεβετζόπουλου, και του μέλους της διοίκησης του φορέα, Γιώργου Φράγκου. Μάλιστα, ο τελευταίος σημείωσε πως «ούτε ρατσιστής είμαι, ούτε… φωτογράφος», και κατηγόρησε τα μέλη της μειοψηφίας που απουσίαζαν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. που επικύρωσε τα πρακτικά της επιτροπής του διαγωνισμού, όπου θα μπορούσαν να καταθέσουν τις ενστάσεις τους.
Ο κ. Δεβετζόπουλος τόνισε πως όλα έγιναν νόμιμα στο διαγωνισμό και πως τα αποτελέσματά του εγκρίθηκαν ομόφωνα και χωρίς ενστάσεις από την επιτροπή και τη διοίκηση του φορέα. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για τις οφειλές που δεν εισέπραξε, αναφέροντας πως από το κυλικείο του ΚΑΠΗ Αγίου Πέτρου η οφειλή του ενοικιαστή έφθασε στα 10.000 ευρώ και πως τώρα η διοίκηση τα βεβαίωσε στην εφορία.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η εντεταλμένη σύμβουλος και μέλος της διοίκησης του Νομικού Προσώπου Ελένη Δούμου, επισημαίνοντας πως σε όλους τους διαγωνισμούς του δημοσίου ή της αυτοδιοίκησης τίθενται κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση των συμμετεχόντων.
Την ένταση στο διάλογο έκλεισε ο δήμαρχος, Χρήστος Γκουντενούδης, επισημαίνοντας κι αυτός πως όλα έγιναν νόμιμα, πως η διοίκηση του δήμου και των φορέων του δεν έχουν να κρύψουν τίποτα και το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για έγκριση, οπότε και θ’ αποδειχθεί η νομιμότητα των διαδικασιών.

Προ ημερήσιας
Στην προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση ο κ. Σιωνίδης έθεσε το θέμα μεταφοράς των μπαλέτων Αξιούπολης σε δημόσιο χώρο, όπως υποσχέθηκε η δημοτική αρχή, τη μεταφορά περιπτέρου στο κέντρο της Αξιούπολης χωρίς προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως απαιτείται, την ανάγκη δράσης για να προστατευθεί η λειτουργία του ΙΚΑ στην Αξιούπολη, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδιαφάνεια στις αναθέσεις προμήθειας γραφικής ύλης και οικοδομικών υλικών, όπου επιλέχθηκαν και προμηθευτές  που δεν είχαν καταθέσει προσφορές.
Το θέμα του ΙΚΑ Αξιούπολης και του κυλικείου του ΚΑΠΗ Ευρωπού τέθηκε και από την επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σόνια Συμεωνίδου.
Η κ. Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη επισήμανε την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το κανάλι και το σιντριβάνι της  κεντρικής πλατείας Πολυκάστρου από τα σκουπίδια. Ακόμη, ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας στους οικισμούς Γουμένισσας, Χαμηλού, Δογάνη ενόψει και της διαδικασίας του Κτηματολογίου.
Ο κ. Ηλίας Αριζάνης ζήτησε τον καθαρισμό στα πρανή του δρόμου Ευρωπού – Τούμπας, καθώς και παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής για την ένταξη του έργου του βιολογικού καθαρισμού Αγίου Πέτρου στο ΕΣΠΑ, από το οποίο απεντάχθηκε στα μέσα Αυγούστου.
Ο κ. Γιάννης Συμεωνίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στην αγροτική οδοποιία.
Ο κ. Νίκος Καπουτζής ζήτησε να εκληφθεί ως Casus  belli (αιτία πολέμου) η περίπτωση κλεισίματος του ΙΚΑ Αξιούπολης, το οποίο εξυπηρετεί όλη την Παιονία, περίπου 9000 ασφαλισμένους.
Η κ. Ελένη Μπερμπερίδου τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού επέκτασης των κοιμητηρίων του Πολυκάστρου, αφού η τελευταία που έγινε αγγίζει τα όριά της, ενώ αναρωτήθηκε μήπως θα πρέπει ο δήμος να κατασκευάσει και χώρο οστεοφύλαξης.
Για το θέμα της αίθουσας μπαλέτου στην Αξιούπολη ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Δημήτρης Μπαβέλης, ανέφερε πως αυτή είναι έτοιμη, αλλά η δασκάλα χορού ζήτησε η αλλαγή του χώρου να γίνει από τη νέα περίοδο, το Σεπτέμβριο, για να μη διαταραχθούν τα μαθήματα των παιδιών για το λίγο διάστημα που απέμεινε.
Ο δήμαρχος κ. Γκουντενούδης απαντώντας στην επισήμανση του κοινοτάρχη Αγίου Πέτρου, Γιώργου Παρασκευόπουλου, πως εδώ και μήνες δεν υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο στο δημοτικό κατάστημα, σημείωσε πως ο δήμος το έχει θέσει επανειλημμένος στον ΟΤΕ και υπάρχει δέσμευση πως θα αποκατασταθεί η βλάβη του. Ωστόσο, επισήμανε πως τα όσα επικαλείται η ανταποκρίτρια του ΟΓΑ, πως δεν μπορεί να θεωρήσει τα βιβλιάρια των αγροτών, δεν ισχύει γιατί δεν απαιτείται πλέον θεώρηση και θα πρέπει οι ανταποκριτές να ενημερώνουν σωστά τους ασφαλισμένους.
Οσον αφορά τις αναθέσεις σε γραφική ύλη και οικοδομικά υλικά ο δήμαρχος άφησε αιχμές πως τα προηγούμενα χρόνια οι αναθέσεις γίνονταν στους ίδιους επαγγελματίες και η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να ανοίξει τη διαδικασία σε πολύ περισσότερους προμηθευτές, ενώ οι προσφορές που ζητήθηκαν έγινε για να κατοχυρωθεί ο δήμος με τις κατώτερες δυνατές τιμές.
Ο βιολογικός του Αγίου Πέτρου θα προταθεί για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ μόλις δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση-προκήρυξη του προγράμματος για νέες προτάσεις.
Τέλος, αναφερόμενος στις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν στο δήμο οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις τόνισε πως το ύψος τους ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια ευρώ για το οδικό δίκτυο και την αγροτική οδοποιία.

Αγροτική οδοποιία
Αναλυτική αναφορά στην αγροτική οδοποιία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αρχή για την αποκατάστασή της έκανε ο αντιδήμαρχος έργων, Γιάννης Αδαμόπουλος.
Είναι πρωτόγνωρο το μέγεθος της καταστροφής που έγινε σε όλο το δήμο από τις βροχοπτώσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν και τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών. Στον προϋπολογισμό του δήμου υπήρχαν προτάσεις από τα τοπικά συμβούλια για έργα αγροτικής οδοποιίας ύψους μόλις 36.000 ευρώ, τη στιγμή που οι ζημιές ήταν τελικά δεκαπλάσιες. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τέτοιου μεγέθους καταστροφές.  
Ετσι, από τον Φεβρουάριο ο δήμος προχώρησε στην τροποποίηση του προϋπολογισμούς προσθέτοντας το ποσό των 90.000 ευρώ από τα χρήματα που είχε για την πολιτική προστασία. Ο δήμος αναμένει από την Περιφέρεια την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού αλλά και τις επιπλέον χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσει στην εκτέλεση έργων  μέσω ιδιωτικών συνεργείων.
«Δυστυχώς ο δήμος δεν διαθέτει δικά του μηχανήματα για τέτοια έργα, όπως το Κιλκίς, αλλά δεν είναι της παρούσης να καταλογίσουμε το πώς και το γιατί», σημείωσε ο κ. Αδαμόπουλος, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή προμηθεύτηκε τα υλικά που χρειάζονται, ενώ έκανε και αίτημα στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς η οποία απέστειλε μηχάνημα εδώ και δυο μήνες, μόνο που για πολλές ημέρες δεν υπάρχει χειριστής.
Ακόμη, ο κ. Αδαμόπουλος ζήτησε και τη βοήθεια της Ταξιαρχίας και των μηχανημάτων που διαθέτει, ώστε να συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού στην βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας. Η διάθεση της διοίκησης της Ταξιαρχίας για βοήθεια είναι θετικότατη, αλλά οι όποιες καθυστερήσεις στην υλοποίησή της οφείλονται στη μεγάλη γραφειοκρατία.
Ο αντιδήμαρχος χαρακτήρισε «τεράστιο» το πρόβλημα και σημείωσε πως έχουν δίκιο οι αγρότες αφού βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση, την οποία ο δήμος προσπαθεί να λύσει όσο πιο γρήγορα μπορεί.