Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, 8:53:21 μμ
etpa
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 23:22

Φωτιά στο ΧΥΤΑ, νέφος στο Κιλκίς!

Συντάκτης:

Μεγάλη φωτιά στο ΧΥΤΑ Κιλκίς το απόγευμα της Πέμπτης και ακόμη δεν έπιασαν οι καύσωνες! Η έντονη βροχή διέσωσε την κατάσταση. Εδώ και μήνες δεν σκεπάζονται τα σκουπίδια γιατί είναι για …επισκευή τα μηχανήματα του ΧΥΤΑ.

 

Ολοι πιστεύαμε πως με την κατασκευή και λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ στο Κιλκίς και την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων θα είχε γλυτώσει η πόλη και τα γύρω χωριά από τις φωτιές στο σκουπιδότοπο και τα τοξικά νέφη που σκέπαζαν το Κιλκίς.
Φαίνεται όμως πως υπολογίσαμε χωρίς τον… ξενοδόχο, τον ωχαδερφισμό που διακρίνει τη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Όταν το πρωί της Παρασκευής βρεθήκαμε στο φλεγόμενο τόπο δεν αντικρίσαμε έναν οργανωμένο ΧΥΤΑ αλλά έναν απέραντο σκουπιδότοπο, έναν ανοιχτό τεράστιο λάκκο με σκουπίδια που συνέχισαν να καίγονται, παρά την έντονη βροχόπτωση το βράδυ της Πέμπτης!
Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης, μισή ώρα μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και την αποχώρηση του φύλακα από αυτόν. Η αιτία που προκάλεσε τη φωτιά παραμένει άγνωστη και πάντως δεν σχετίζεται με …καλοκαιρινούς καύσωνες.
Το μέγεθος της πυρκαγιάς ήταν τεράστιο και αμέσως πυκνός καπνός σκέπασε την πόλη, τοξικός έτσι κι αλλιώς μιας και μιλάμε για καύση σκουπιδιών, με μια έντονη δυσοσμία να απλώνεται παντού. Η Πυροσβεστική υπηρεσία έσπευσε αμέσως στο συμβάν, κινητοποιώντας τέσσερα οχήματά της. Το ευτύχημα για τους κατοίκους του Κιλκίς ήταν πως μόλις μισή ώρα μετά το ξέσπασμα της φωτιάς είχαμε ισχυρότατη βροχόπτωση που περιόρισε πάρα πολύ και τη φωτιά και τον καπνό, ενώ και η κατεύθυνση του αέρα της βροχής άλλαξε την πορεία του καπνού προς το νότο, διευκολύνοντας την πόλη να αναπνεύσει.
Το πρωί της Παρασκευής η φωτιά συνέχιζε να καίει στο ΧΥΤΑ και ο ΦΟΣΔΑ, που στην ευθύνη του έχει τη λειτουργία του χώρου, επιστράτευσε ιδιωτικά μηχανήματα για την επιχωμάτωση των σκουπιδιών. Ωστόσο, οι ευθύνες για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ παραμένουν. Μήνες τώρα τα σκουπίδια δεν σκεπάζονται, όπως προβλέπεται από την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ, κι αυτό γιατί τα χωματουργικά μηχανήματα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης και έλλειψης ανταλλακτικών! Κι επειδή μπροστά μας είναι το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες κι επειδή πάντα δεν θα μας σώζει μια βροχή, είναι καλό ο ΦΟΣΔΑ να αναλάβει τις ευθύνες του και βεβαίως ο δήμος Κιλκίς να επιβάλλει την ορθή λειτουργία, υπερασπίζοντας το δικαίωμα των δημοτών του για διαβίωση χωρίς τοξικά νέφη.

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων