Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 2:10:14 μμ
etpa
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 21:12

Μειώσεις σε αδύναμους, ανέργους γραφεία και πολύτεκνους

Συντάκτης:

Με μειώσεις στις ευπαθείς ομάδες και τους πολύτεκνους συμφωνήθηκε κατά πλειοψηφία η τιμολογιακή πολιτική του δήμου Κιλκίς για το νερό κατά το 2016 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς το απόγευμα της Τρίτης 5 Ιανουαρίου.
Το θέμα εισηγήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΥΑ Ηλίας Αβραμίδης και ακολούθησε διάλογος δυο περίπου ωρών.


Στο σύνολο των καταναλωτών προβλέπεται για το 2016 η έμμεση μείωση των λογαριασμών με την κατάργηση της ελάχιστης κατανάλωσης των 5 κ.μ. ανά μήνα. Αφορά κυρίως επαγγελματίες και γραφεία που επιβαρύνονταν μέχρι τώρα από το ελάχιστο όριο κατανάλωσης και επομένως λογαριασμού 22 ευρώ.
Η μείωση  στις ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, μακροχρόνια άνεργοι, οικονομικά αδύναμοι κ.ο.κ) αυξάνεται σε 50% από το 35% που ίσχυε για τα πρώτα 25 κ.μ. νερού ανά μήνα. Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη κατοικία.
Ως οικονομικά αδύναμοι νοούνται οι υπόχρεοι που το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Ιδιαίτερα για τους πολύτεκνους (4 παιδιά και άνω) προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις των λογαριασμών ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Έτσι για πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά ισχύει πλέον έκπτωση 50% έναντι 40% για τα πρώτα 25 κ.μ. το μήνα, με  πέντε παιδιά 60% έναντι 50% για τα πρώτα 30 κ.μ., με παιδιά 70% έναντι 60% για τα πρώτα 35 κ.μ., με εφτά παιδιά 80% έναντι 70% για τα πρώτα 40 κ.μ., με οχτώ παιδιά  90% έναντι 80% για τα πρώτα 45 κ.μ., και πλήρης απαλλαγή έναντι 90% για τα πρώτα 55 κ.μ. πάντα για κατανάλωση ενός μηνός.
Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 50% σε περίπτωση πολυτέκνων,  μακροχρόνια ανέργων και ατόμων με αναπηρία (άνω του 67%).
Στις γενικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από φέτος περιλαμβάνεται επίσης η έκδοση λογαριασμών για τους καταναλωτές των έξι καποδιστραικών δήμων πλην Κιλκίς (Γαλλικού, Πικρολίμνης, Χέρσου, Κρουσίων, Δοϊράνης και Μουριών) ανά τρίμηνο κι όχι ανά εξάμηνο. Ο ενδιάμεσος λογαριασμός που θα αποστέλλεται θα είναι ενδεικτικός. Από τη ρύθμιση αυτή δεν προκύπτει καμιά αύξηση στους λογαριασμούς.
Τέλος, σε περίπτωση που καταναλωτής ζητεί με αίτησή του μείωση λογαριασμού για λόγους που δεν σχετίζονται με πραγματική κατανάλωση απαιτείται πλέον έκθεση του αρμόδιου υπαλλήλου, απόφαση του δ.σ. της ΔΕΥΑ για αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος και ποσοστό 30% έκπτωσης κατά σύσταση του Συνήγορου του Πολίτη, ενώ σε ειδικές κατηγορίες η έκπτωση ανέρχεται σε 50%.
Την  τιμολογιακή πολιτική καταψήφισαν οι σύμβουλοι Παύλος Τονικίδης, Ιωάννα Ρούσσου, Γιάννης Φαχουρίδης, Κώστας Ζώτος και Αγγελική Αντωνιάδου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης χαρακτήρισε σκληρή την πολιτική, ζήτησε μεγαλύτερες μειώσεις για τους πολύτεκνους και αναλυτική ενημέρωση για να γνωρίζει το δημοτικό συμβούλιο όλα τα δεδομένα πριν κρίνει την πολιτική τιμών.
Η κ. Ιωάννα Ρούσσου  χαρακτήρισε επίσης σκληρή την πολιτική, αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα κακής λειτουργίας (επί μέρες έτρεχε στην Ξηρόβρυση νερό από σπασμένο δίκτυο, πως εξηγείται ότι στις Μουριές όπου το νερό έρχεται με φυσική ροή υπάρχει αυξημένο ενεργειακό κόστος) και επέκρινε τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων που χαρακτηρίζει και τη λειτουργία των επιχειρήσεων νερού.
Ο κ. Ιωάννης Φαχουρίδης εστίασε στην πολιτική ίδρυσης των ΔΕΥΑ που αποσκοπούσαν στην μεταφόρτωση του κόστους ύδρευσης στους πολίτες. Το 25% του νερού χάνεται λόγω προβληματικού δικτύου, μεγάλο τμήμα του δικτύου στο Κιλκίς είναι από αμίαντο, πολλά υδρόμετρα είναι χαλασμένα, επιβαρύνονται υδρόμετρα σε οικόπεδα εγκαταλειμμένα, και οικόπεδα χωρίς υδρόμετρα, είπε και ζήτησε να εκκαθαριστεί το μητρώο της ΔΕΥΑΚ προκειμένου να γίνει σαφέστερη η εικόνα των οφειλετών. Ο κ. Φαχουρίδης ζήτησε να αντιμετωπίζεται το νερό ως φυσικό αγαθό κι όχι ως προϊόν.
Νωρίτερα  και κατά την εισήγησή του ο κ. Αβραμίδης ανέφερε ότι από το 2013 δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ τα 2,5 εκατ. ευρώ από ιδιώτες και κυρίως επιχειρήσεις και κτηνοτρόφους που αρνούνται να πληρώσουν και χρησιμοποιούν τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις για να μην πληρώνουν. Άμεση συνέπεια των κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτών είναι να επιβαρύνονται οι συνεπείς καταναλωτές.
Επίσης ο διευθυντής της ΔΕΥΑ αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που επιτελεί η επιχείρηση με μόλις 21 υπαλλήλους αφού μετά τον Καλλικράτη εξυπηρετεί πλέον και τους έξι καποδιστριακούς δήμους χωρίς ανάλογη αύξηση του προσωπικού, ενώ λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων το ολιγάριθμο προσωπικό περιορίζεται μόνο σε λειτουργίες κυρίως ελεγκτικές και σε εκείνες που δεν μπορούν να ανατεθούν σε ιδιώτες.
Τον κοινωνικό ρόλο της ΔΕΥΑ εξήρε ο πρόεδρος του σώματος Γιάννης Τσογγίδης υπενθυμίζοντας τα έργα και τις υποδομές που δημιουργήθηκαν μετά την ίδρυσή της για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού. Το σημείο κλειδί για τη λειτουργία της ΔΕΥΑ είναι η ποιότητα του νερού κι όχι η τιμή του, είπε, συμφωνώντας με ανάλογη παρατήρηση του κ. Αβραμίδη. Εξάλλου και οι δύο αντέκρουσαν τις αιτιάσεις περί λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με το επιχείρημα ότι η ΔΕΥΑ δεν αποσκοπεί σε κέρδη, δεν είχε ποτέ κέρδη, απλά φροντίζει να είναι ισοσκελισμένα τα έσοδα με τις δαπάνες. Ο κ. Τσογγίδης που προσέθεσε ιστορικά στοιχεία για την υδροδότηση του Κιλκίς, τόνισε ότι με τη ΔΕΥΑΚ ακόμα και στην χειρότερη λειψυδρία δεν υπήρξε θέμα επάρκειας του νερού στο Κιλκίς.
Το αίτημα του κ. Τονικίδη για πληρέστερη ενημέρωση ο κ. Αβραμίδης αποδέχτηκε ασμένως θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση παντός δημοτικού συμβούλου και συνδυασμού.
Τέλος, και αυτό είναι από τα σημαντικότερα που λέχθηκαν στη συνεδρίαση, ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Κιλκίς εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι λόγω αδυναμίας πρόσληψης νέου προσωπικού δεν είναι δυνατή η μεταφορά της πλούσιας εμπειρίας. «Εγώ θα ήθελα να ασκώ μόνο εποπτικό ρόλο και σιγά σιγά να αναλάβουν νέοι» τόνισε χαρακτηριστικά.