Quantcast
Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, 2:44:50 πμ
Πέμπτη, 07 Μαϊος 2015 01:19

ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ: Δε θα σταματήσει το Κουκλοθέατρο

Την πρόθεσή του να συνεχίσει τη λειτουργία του το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στο Κιλκίς ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης σε συνέντευξή του με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης.
Ο κ. Σισμανίδης επισήμανε πως ακόμη κι αν η ένταξη του Φεστιβάλ καθυστερήσει να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ, τότε την επόμενη διοργάνωση θα την αναλάβει ο δήμος με δική του χρηματοδότηση, περιορίζοντας βεβαίως τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ.

Μάλιστα, ο δήμαρχος  αναρωτήθηκε γιατί προέκυψαν όλες αυτές οι δημόσιες αντιδράσεις φορέων για ενδεχόμενο κλείσιμο του Φεστιβάλ, όταν το φθινόπωρο και στην εναρκτήρια εκδήλωση του 16ου Φεστιβάλ ο ίδιος είχε τονίσει πως ο θεσμός θα συνεχίσει τη δράση του.
Ο κ. Σισμανίδης πλαισιώνονταν στη συνέντευξή του για το 17ο Φεστιβάλ, που ξεκινά στις 17 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο, από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δημήτρη Τσαντάκη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Χουάνκο Κοράλες και οι επί των καλλιτεχνικών του δήμου, Σοφία Κεσίδου και Δάφνη Παπαδοπούλου.
Ο κ. Σισμανίδης τόνισε:
«Σας καλωσορίζουμε και φέτος στην υπέροχη γιορτή των μικρών και μεγάλων φίλων,
στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς. Για δύο περίπου εβδομάδες θα ανακαλύψουμε  και θα εμπεδώσουμε την τέχνη του κουκλοθεάτρου, θα δραπετεύσουμε στο παιδικό μας όνειρο και θα χαρούμε όμορφες παραστάσεις από ελληνικούς θιάσους που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο αντικείμενό τους, αλλά και από θιάσους όλου του κόσμου,από τη μακρινή Ιαπωνία μέχρι την Κούβα, τη Βολιβία, τη Βραζιλία.
Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιείται το Μάιο λόγω των απαιτήσεων του Ε.Σ.Π.Α.
Είναι μια καλή εποχή για τα παιδιά κυρίως, να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις, να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν. Εκτός από το γνώριμο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου μας, παραστάσεις θα δοθούν στο χώρο που φιλοξενεί τη σημερινή μας συνέντευξη, δηλ. στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, στην Τέχνη και υπαίθριες παραστάσεις στην πλατεία Ειρήνης. Είστε όλοι προσκεκλημένοι στο μεγάλο γιορταστικό γεγονός του Δήμου Κιλκίς.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς ολοκληρώνει φέτος το χρηματοδοτικό του κύκλο από το Ε.Σ.Π.Α. Η εξέλιξη αυτή θορύβησε αρκετούς φορείς αλλά και απλούς πολίτες που πίστεψαν, έστω και για μια στιγμή, ότι η πόλη κινδυνεύει να στερηθεί έναν σημαντικό πολιτιστικό της βραχίονα.  Με αναφορές τους στον τοπικό Τύπο έθιξαν το θέμα και εξέφρασαν την αγωνία τους να μην καταργηθεί το Φεστιβάλ. Δεν παραγνωρίζουμε την αδιάβατη πλέον οικονομική στενωπό.  Οι Δήμοι έχουν βρεθεί σε τραγική οικονομική θέση από την οικονομική κρίση.
 Παρά ταύτα, εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή εκφράσαμε την ισχυρή πολιτική μας βούληση ενώπιον των μικρών παιδιών αλλά και των φανατικών υποστηρικτών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας ότι και θα συνεχίσουμε και θα βελτιώσουμε, εάν χρειαστεί, τις δομές του Φεστιβάλ.
Πιστεύουμε στη δυναμική του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας αλλά και στις δυνατότητες μετεξέλιξής του μέσα στο χρόνο. Και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε αυτό τον επιτυχημένο θεσμό που έχει συνδεθεί εδώ και 17 χρόνια με την πόλη μας, τα παιδιά, τους πολίτες, τους εκατοντάδες επισκέπτες εντός και εκτός νομού. Επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι αυτός ο θεσμός είναι υπόθεση όλης της τοπικής κοινωνίας, πιστεύουμε ότι όλοι οφείλουν να συνδράμουν για τη συνέχισή του, ο καθείς όπου και όπως μπορεί.
 Είναι εντυπωσιακό να ακούμε ότι κάποιοι γνωρίζουν το Κιλκίς από  το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου. Η πολιτιστική δημιουργία, επομένως θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για την εξασφάλιση νέων πηγών χρηματοδότησης του Φεστιβάλ. Μελετούμε αρκετά σενάρια που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της παρουσίας του Φεστιβάλ στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και έχουμε κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία. Το Φεστιβάλ θα παραμείνει στο Δήμο Κιλκίς.
Στα εγκαίνια του 17ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας,  την Κυριακή 17 Μαϊου, ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε περισσότερα γι’ αυτό.»