Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 11:31:49 μμ
etpa
Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 13:51

Τιμήθηκε η 104η επέτειος της ιστορικής μάχης του Κιλκίς

Συντάκτης:

Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε χθες η 104η επέτειος της ιστορικής μάχης και απελευθέρωσης της πόλης του Κιλκίς. Το πρωί πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός όρθρος, αρχιερατική θεία λειτουργία και δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, στον ιερό μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με τη συμμετοχή ιερέων της  Μητροπόλεως και με την παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών και του εκκλησιαστικού ποιμνίου.


Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δικηγόρος Καλλισθενη Πάκα – Κυμπαρίδου η οποία αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στην εποποιία του 1913 και στην απαράμιλλη γενναιότητα που επέδειξε ο ελληνικός στρατός για την απελευθέρωση της πόλης.         
Στο ηρώο της μάχης του Κιλκίς, παρουσία και σημαιοφόρων σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, αντιπροσωπειών πολιτιστικών συλλόγων και των φιλαρμονικών του Γ' Σ.Σ. και του Δήμου Κιλκίς τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Μαντινείας – Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρώων πεσόντων. Νωρίτερα οι αρχές και οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του πολεμικού μουσείου Κιλκίς.  
Οι πανηγυρικές  εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση τμημάτων της μαθητιώσας νεολαίας, του στρατού, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων του Δήμου Κιλκίς επί της κεντρικής οδού της 21ης Ιουνίου.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η αναπληρώτρια Γεν. Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπ. Εξωτερικών Κυριακή Τεκτονίδου.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και οι βουλευτές Γ. Γεωργαντάς, Χ. Χατζησάββας, ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού Γ. Μπίκος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς  Α. Βεργίδης,  οι Δήμαρχοι Λύσσης Κύπρου Α. Καουρής, Παιονίας Χ. Γκουντενούδης, αντιπροσωπεία του  αδελφοποιημένου με το Δήμο Κιλκίς Δήμου Λατσιών με επικεφαλής τον Κ. Φιλίππου, εκπρόσωποι του συλλόγου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Δήμου Ύψωνα Κύπρου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στο πλαίσιο των φετινών Ελευθερίων, στις 20 Ιουνίου δόθηκε συναυλία στο Θέατρο Λόφου. Εκεί το κοινό και οι αδελφοί Κύπριοι από τους Δήμους Λατσιών και Λύσης παρακολούθησαν ένα μουσικό ταξίδι με περάσματα από την Ανατολή στη Δύση και απόλαυσαν τις ερμηνείες του Κώστα Φαλκώνη, της Dilek Koc και του Χρήστου Χαλκιά.  
Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Σισμανίδης  καλωσόρισε με ζεστά λόγια την παρουσία των κυπριακών αποστολών στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων. Εξίσου θερμοί ήταν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Λύσης Α. Καουρή και του επικεφαλής της δημοτικής αντιπροσωπείας του Δήμου Λατσιών Φιλίππου που έστειλαν μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας στον ελληνικό και κυπριακό λαό.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανάγνωση από τον τελευταίο επιστολής του Ματθαίου Ν. Κολά, Κύπριου πολεμιστή από τους Αγίους Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας, που υπηρέτησε στο 3ο τάγμα του 16ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας και τραυματίστηκε  στη μάχη του Κιλκίς στις 19 Ιουνίου 1913. 

 

Παρατίθεται το κείμενο της επιστολής που γράφτηκε προς τον αδελφό του.  
[Αθήνα, Ιούλιος 1913]
Μάθε, αγαπητέ μου αδελφέ, καθώς θα έμαθες και από τον πατέρα μας ότι εις τας 19 (δεκάτην ενάτην) Ιουνίου εκηρύχθη ο πόλεμος κατά της Βουλγαρίας. Το τάγμα μου εκείνες ταις ημέραις ήτον προφυλακαί και το πρωί πρώτοι ημείς αρχίσαμεν με τους σκοπούς των Βουλγάρων την μάχην τους οποίους ηναγκάσαμεν και έφυγον εις τα οχυρώματά των. Τότε ήρχισεν η γενική προέλασις του στρατού μας καθ’ όλον το μέτωπον απέναντι του Κιλκισίου∙ είμεθα δε 5 μεραρχίαι αλλά η μεραρχία μου ήτον εις το μέσον και μόλις εφθάσαμεν εις απόστασιν βολής τηλεβόλου ήρχισεν ο εχθρός να μας βάλλη πυρά ομαδόν με όλα τα κανόνια του και είχε σκοπόν να μας αποκόψη την ορμήν της προελάσεώς μας. Αλλά ημείς ιδόντες ωρμούσαμεν ακάθεκτοι και εφθάσαμεν εις απόστασιν 200 (διακοσίων) μέτρων από των οχυρωμάτων του εχθρού αλλά δυστυχώς δι’ εμέ δεν είχον την τύχην να απολαύσω την νίκην ήτις μετ’ ολίγον έστεψε τα όπλα μας. Ενώ έτρεχον, εν βλήμα εχθρικής οβίδος με εκτύπησεν εις τον δεξιόν ώμον και με έριξεν ανάσκελα, αλλά και πάλιν δεν έχασα την ψυχραιμίαν μου, εσηκώθην και ήρχισα να τρέχω, ενώ το αίμα έρρεεν άφθονον, διά να φθάσω τον λόχον μου.
 Η μεγαλυτέρα μάχη όπου έγεινεν είναι η μάχη του Κιλκισίου∙  τοιαύτην λυσσαλέαν μάχην ούτε έγραψεν ούτε θα γράψη η ιστορία∙  όσας απωλείας είχαμεν εις όλον τον άλλον πόλεμον τας είχαμεν τώρα μόνον εις το Κιλκίς. (…)