Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 9:44:59 μμ
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 17:36

Δερμεντζοπούλου: «Στο όριο ο προσφυγικός πληθυσμός στην ΠΚΜ»

Σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αναφέρθηκε η συντονίστρια προσφυγικού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου μιλώντας στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

 

Συγκεκριμένα, για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων με βάση την πανδημία του κορονοϊού,  η κ. Δερμεντζοπούλου ανέφερε πως «επειδή τις τελευταίες ημέρες γίνεται ένας μεγάλος διάλογος που μπορεί κάποιοι να μην τον έχουν παρακολουθήσει, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδωσε παράταση των μέτρων περιορισμού των δομών. Και αυτά έχουν να κάνουν με τον χρόνο κατά τον οποίο επιτρέπεται η έξοδος από τους χώρους φιλοξενίας που είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, αλλά και τον αριθμό των ατόμων που προβλέπονται για έξοδο ο οποίος ανέρχεται στους 150 ανά ημέρα και σε γκρουπ των δέκα ατόμων.

Αυτό γίνεται για να υπάρχει ένας συντονισμός, μια ιχνηλάτιση, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα. Στον διάλογο βέβαια που έχει ανοίξει κάποιοι μιλούν για δυσμενή και άνιση μεταχείριση μεταξύ των πληθυσμών. Με λίγα λόγια εννοούν ότι ενώ ο γενικός πληθυσμός δεν υφίσταται περιορισμούς όπως παλιά, πρέπει να γίνεται αυτό και στις δομές. Προσωπική μου άποψη είναι, ότι ορθώς δόθηκε παράταση στο μέτρο μέχρι τις 31/8, διότι οι συνθήκες διαβίωσης αυτού του πληθυσμού είναι εντελώς διαφορετικές».

Σε ερώτηση για το αν οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας πειθαρχούν σε αυτά τα μέτρα, η αρμόδια συντονίστρια του προσφυγικού στην ΠΚΜ απάντησε πως «δεν έχουν και άλλη επιλογή. Στο γεγονός ότι δεν είχαμε κάποιο κρούσμα σε δομή της Κεντρικής Μακεδονίας, έπαιξε ρόλο και η τύχη, καθώς και η ανασφάλεια αυτών των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν πως θα αντιμετωπιστεί η υγειονομική τους περίθαλψη ερχόμενοι σε μια ξένη χώρα. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει τόσο το υπουργείο όσο και ο ΕΟΔΥ που έχουν δείξει αντανακλαστικά σε κρούσματα που ανιχνεύθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Όλα αυτά, συνηγορούν στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό συμβάν.

Και θα πρέπει να πούμε ότι στις δομές υπάρχει πρόβλεψη για την δημιουργία χώρων καραντίνας ώστε να μπορέσουν να απομονώσουν κάποιο ενδεχόμενο κρούσμα. Στην επικοινωνία που έχουμε, οι υπεύθυνοι μας έχουν ενημερώσει ότι έχουν παρθεί όλα τα μέτρα που έπρεπε να παρθούν. Από εκεί και μετά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Πρέπει πάντα να είμαστε φειδωλοί».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΜΚΟ παραμένουν μέσα στα καμπ τώρα που το στάτους έχει αλλάξει, η κ. Δερμετζοπούλου υπογράμμισε πως «φυσικά και υπάρχουν. Γνωρίζετε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα. Από την πρώτη φάση μέχρι σήμερα, έχει εμπλακεί πάρα πολύς κόσμος, όπως ΜΚΟ, φορείς χρηματοδότησης κτλ. Όλα αυτά μέχρι τουλάχιστον πριν ένα χρόνο ήταν ένα δύσκολο ζήτημα.

Πρέπει να πούμε ότι καθημερινά προκύπταν προβλήματα, όπως το που θα πάνε τα παιδάκια σχολείο και το πως θα συνυπάρξουν με τον εκεί πληθυσμό, για τις συνθήκες υγιεινής, για την χωροθέτηση των ανθρώπων που μένουν εκεί. Όλα αυτά για τα οποία δεν μπορούσαμε να βρούμε λύση γιατί άλλη ΜΚΟ ήταν επιφορτισμένη με την εκπαίδευση, άλλη με την διανομή τροφίμων, τώρα όλα έχουν μπει σε μια σειρά με την τοποθέτηση των διοικητών του κάθε camp που λογοδοτούν στο υπουργείο.

Παρόλα αυτά οι ίδιοι οι διοικητές που γνωρίζουν καλύτερα, ομολογούν ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες μέσα στις δομές με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεργασία με τις ΜΚΟ που έχουν μπει σε καινούργιο επίσημο Μητρώο σε διάφορες δραστηριότητες. Είτε έχει να κάνει με το service, είτε έχει να κάνει με την ψυχολογική υποστήριξη, είτε έχει να κάνει με τη μεταφορά των μαθητών. Υπάρχει ακόμη εμπλοκή με απόλυτο έλεγχο των δαπανών βεβαίως».  

Πρόκειται για ελληνικές ΜΚΟ ή από το εξωτερικό; Η Μ. Δερμεντζοπούλου απαντά: «είναι και ελληνικές αλλά υπάρχουν και κάποιες από το εξωτερικό, υπό την έννοια ότι πρόκειται για διεθνείς οργανισμούς».

Αναφερόμενη στο πόσα είναι συνολικά τα Κέντρα Υποδοχής στην Κεντρική Μακεδονία και πόσο κόσμο φιλοξενούν αυτά, η περιφερειακή σύμβουλος και αρμόδια συντονίστρια του προσφυγικού στη ΠΚΜ τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν εννιά δομές που φιλοξενούν 16.800 πρόσφυγες σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε πριν από δέκα περίπου ημέρες. Είμαστε δηλαδή κάτω από το όριο του 1% αλλά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει περιθώρια να ανέβει προς τα επάνω. Και επιπλέον δεν υπάρχει μόνο ο αριθμός των ανθρώπων που μένουν στα camp, αλλά και αυτός των ανθρώπων που μένουν σε διαμερίσματα».  

Επίσης μιλώντας για το αν συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του Αιγαίου, η κ. Δερμεντζοπούλου συμπλήρωσε πως «τα νησιά χρειαζόταν όντως αποσυμφόρηση και έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια που προχωράει. Αυτός ο αριθμός διανέμεται στη χώρα ανά την επικράτεια. Ένα κομμάτι αυτού του αριθμού αποσυμφόρησης – γι’ αυτό και έχουμε μια σχετική άνοδο το τελευταίο δίμηνο – έχει έρθει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλαδή είχαμε περίπου 14.000 και έχουμε φτάσει κοντά στο όριο των 16.500 – 17.000. Αυτός ο πληθυσμός όμως είναι ανακυκλώμενος γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που έφυγαν, που κατέβηκαν νότια ή απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μ. Δερμεντζοπούλου στο politic radio:

Πηγή: Politic.gr