Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 1:03:59 πμ
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 11:50

«Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» η νέα πρόταση Νίμιτς

Νέα πρόταση σε Αθήνα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ενδέχεται να καταθέσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα των Σκοπίων Sloboden Pecat, το οποίο επικαλείται «καλά ενημερωμένες πηγές».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο είναι πρωτοσέλιδο στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, η πρόταση Νίμιτς για το διεθνές όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός (υπηκοότητα) «πολίτες της Άνω Μακεδονίας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με την πιθανολογούμενη πρόταση, το Σύνταγμα της χώρας δεν θα αλλάξει, κάτι που σημαίνει ότι το διεθνές όνομα δεν θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ορισμός της γλώσσας ως «μακεδονική», είναι θετικό στοιχείο για την ΠΓΔΜ, ωστόσο «αμφιλεγόμενος» θεωρείται ο όρος που θα χαρακτηρίζει την υπηκοότητα (πολίτες της Άνω Μακεδονίας).

Οι πηγές της εφημερίδας επισημαίνουν ότι ο Μάθιου Νίμιτς, στην πιθανολογούμενη πρόταση του, όσον αφορά την υπηκοότητα ακολουθεί τη «λογική» του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες εθνικές κοινότητες της χώρας αποτελούν συστατικές ενότητες του κράτους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ.Νίμιτς θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή πρώτα στην ελληνική πλευρά και εφόσον λάβει από αυτήν έστω και την παραμικρή ένδειξη ότι η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγματεύσεων, τότε θα ακολουθούσε «ισχυρή πίεση» προς την κυβέρνηση στα Σκόπια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναλάβουν πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, Φίλιπ Ρίκερ θα ήταν αυτοί που θα αναλάμβαναν να ασκήσουν πιέσεις προς τον Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με το θέμα αυτό.

Η εφημερίδα Sloboden Pecat πρόσκειται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Η έγκριτη εφημερίδα των Σκοπίων Utrinski Vesnik γράφει ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διέρρευσαν, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς ανέλαβε πρωτοβουλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.

Ωστόσο αναβλήθηκε για αργότερα, περί τα τέλη του έτους, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η ΠΓΔΜ βιάζονται, εκτός κι αν γίνουν προσπάθειες μέσω ανεπίσημης οδού για να επιτευχθεί κάτι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Το Βήμα