Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 7:18:57 πμ
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 23:50

Εκδήλωση με θέμα Προοδευτική Ευρώπη: Μέλλον και Προκλήσεις

Tην πεποίθηση ότι η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασαν οι ομιλήτριες στην εκδήλωση με θέμα “ Προοδευτική Ευρώπη: Μέλλον και Προκλήσεις”, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).

Η ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, εκτίμησε ότι η πολιτική αποξένωση στην Ευρώπη οδηγεί σε αντισυστημική ψήφο, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την ίδια, η πολιτική αποξένωση πηγάζει από την χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, τις εντεινόμενες ανισότητες και την εκτεταμένη ανασφάλεια που δημιουργούν οι διαδοχικές κρίσεις, την μειωμένη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και την αποδυνάμωση διαφάνειας και λογοδοσίας των δημοκρατικών θεσμών.

Η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα, μπορεί να αποτελέσει μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση για την Ελλάδα του αύριο. Άξονες για την εφαρμογή της είναι η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, η εθνική συνοχή, η ανθρώπινη ασφάλεια και η οικονομική δημοκρατία, η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και η ισχυροποίηση της συλλογικής ταυτότητας, των κοινών αξιών και του πολιτισμικού κεφαλαίου.
Την ανάγκη να συγκροτηθεί στην Ευρώπη μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων που θα υλοποιήσει μια εξωτερική πολιτική στραμμένη στο μέλλον, με προτεραιότητα των τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την έναρξη διαπραγματεύσεων, επισήμανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην ευρωβουλευτής, Μαριλένα Κοππά.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας θα πρέπει να πάψει να είναι αμυντική και φοβική και να γίνει πολιτική ανοιχτών οριζόντων, παίρνοντας πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν τις δικές μας προτεραιότητες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι αναγκαία και η προοπτική της δεν είναι δεδομένη. Πρόσθεσε δε, ότι με το σχέδιο που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ανέδειξε ότι ακόμα και με τους περιορισμούς που υπάρχουν στην ΕΕ, μπορεί να ασκηθεί μια άλλη πολιτική.

Από την πλευρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, πρώην υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου, υπογράμμισε ότι το νέο όραμα για την Ευρώπη μπορεί να εδραιωθεί στους άξονες “περισσότερη δημοκρατία, τοπική αυτονομία και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση“.

Επισήμανε ακόμη, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει πράξη την ευρωπαϊκή ενοποίηση “ από τα κάτω”. Πρόσθεσε δε, ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις συνεργασίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr