Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 2:55:31 πμ
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 09:50

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - συνδικάτων για τον κατώτατο μισθό

Μέτωπο μετρίας έντασης προς το παρόν, αλλά καθοριστικής σημασίας, άνοιξε την Δευτέρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικών οργανώσεων, με αφορμή την ρητή αντίθεση των συνδικάτων στην δέσμευση του Αλ. Τσίπρα για νομοθετική ρύθμιση περί αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Αφορμή δόθηκε από την επιφύλαξη (έως σαφή αντίθεση) που εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, στην δια νόμου επαναφορά του κατώτου μισθού στα προμνημονιακά επίπεδα. Ο μεν πρώτος τάχθηκε υπέρ της ελέυθερης διαπραγμάτευσης και της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, ο δε δεύτερος τάχθηκε κατά του «νομοθετικού βολονταρισμού» στην κατεύθυνση αυτή.
Κατόπιν των δηλώσεων αυτών, κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν την ενόχλησή τους για το θέμα, και σημείωναν ότι «άλλα έλεγαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων στις συναντήσεις τους με τον Αλ. Τσίπρα πριν τη ΔΕΘ», ενώ οι συναρμόδιοι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δ. Στρατούλης και Αλ. Μητρόπουλος εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία άφηναν αιχμές κατά των συνδικάτων.
«Ο κατώτατος μισθός, όπως με μνημονιακό νόμο μειώθηκε, έτσι με νέο νόμο θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, ώστε από κει και πέρα να λειτουργούν για τη διαμόρφωσή του οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», σημείωσαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσαν: «Η επιτυχία αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται πρώτα απ' όλα από την πίεση που θα ασκήσουν σε αυτή την κατεύθυνση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους».
Αφησαν δε και μία σαφή αιχμή κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, υπογραμμίζοντας: «Οι μόνοι που δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ωφελήθηκαν από τη μετατροπή του εργατικού δικαίου σε εργοδοτικό δίκαιο, τα χρόνια των μνημονίων».
Είχε προηγηθεί η έμμεση πλην σαφής αντίθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της ΓΣΕΕ, δια των προέδρων τους Β. Κορκίδη και Γ. Παναγόπουλου, αντίστοιχα, στην δια νόμου αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο κ. Παναγόπουλος τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό μετά τη συνάντηση που είχε με το υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια. Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τις θέσεις των εμπόρων για ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δήλωσε «ότι δεν είναι είναι θέμα νομικού βολονταρισμού η διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε υπογραμμίσει σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου», την ανάγκη επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας αξιόπιστων δομών χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε στο γενικότερο κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία και επέμεινε ότι η απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανεκκίνηση της «πραγματικής» οικονομίας και την στήριξή τους, κυρίως μέσα από την δημιουργία διαθέσιμων και αξιόπιστων δομών χρηματοδότησης, όπως είναι η προτεινόμενη από την ΕΣΕΕ ειδικής Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) που θα προέλθει μέσα από τις συνέργειες του ΕΤΕΑΝ με τις δομές των συνεταιριστικών τραπεζών.


Πηγή: Το Βήμα