Το σχήμα που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει την υπόθεση των ελέγχων οικονομικής διάστασης στους ΟΤΑ Α΄Βαθμού θα διαμορφωθεί ύστερα από διάλογο, όπως σημείωσε ο κ. Βούτσης, «με τους έμπειρους και κατά νόμο υπευθύνους ανθρώπους του ελεγκτικού συνεδρίου και βεβαίως θα ενταχθεί και στις γενικότερες δομές του κεντρικού Δημοσιονομικού Συμβούλιου της χώρας».
Ο υπουργός προανήγγειλε, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αυτονομηθούν και θα αποκοπούν οι δομές του ελέγχου νομιμότητας επί των πράξεων των ΟΤΑ από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Θα συσταθούν δηλαδή οι ειδικές αυτοτελείς υπηρεσίες ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ. Κι αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Βούτσης, μαζί και με την ανάληψη των καθηκόντων από γενικούς διευθυντές της διοίκησης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να υπάρξει μια απόλυτη οριοθέτηση ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την εκλεγμένη Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.
Περισσότερο από ένα χρόνο θα χρειαστεί η κυβέρνηση για να διαμορφώσει, ύστερα από διαβούλευση με τους φορείς, τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και στον καταστατικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τη συζήτηση για την επαναλειτουργία της επιτροπής στη Βουλή σχετικά με το ζήτημα της επανεξέτασης των ρυθμίσεων του «Καλλικράτη», υπήρξαν οι πρώτες αναφορές σε τροποποιήσεις που να αντιμετωπίζουν προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Ήδη, υπήρξαν αναφορές από τον υπουργό σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δήμων (από 325 που είναι θα αυξηθούν, φτάνοντας πιθανόν τους 380). Όλα αυτά θα πάρουν χρόνο. Όμως, η κυβέρνηση επιδιώκει απ' αυτή κιόλας την διαχειριστική περίοδο του ΕΣΠΑ να διαμορφωθεί ένας ιδιαίτερος χώρος που με πρωτοβουλία των δήμων για τοπικά έργα, «σε συνεννόηση αλλά όχι υπό την καθοδήγηση των περιφερειών», όπως τόνισε μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο κ. Βούτσης, θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και κυρίως θα μπορούν να ωριμάζουν οι μελέτες τους. Αναγκαία όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, είναι και η αύξηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων και η συμβολή όπως και η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στους πόρους άλλων διαρθρωτικών κοινοτικών ταμείων και του πακέτου Γιουνγκέρ.
Τροπολογία για διαθέσιμα των ΟΤΑ
«Νίκη της Αυτοδιοίκησης και της λογικής» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης τη ρύθμιση με την οποία εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων από τις προβλέψεις της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ. Κρίνει θετικά ότι εξαιρούνται από τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ποσά που προέρχονται από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ύδρευσης, απαλλοτρίωσης κ.τλ. ενώ επίσης δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά η μεταφορά για τις περιπτώσεις που κάποιοι δήμοι έχουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς τράπεζας με υψηλότερο επιτόκιο.
Όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης, «δικαιωθήκαμε που επιμείναμε να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό, γιατί όπως αποδείχθηκε, κατάλαβε καλύτερα από τους Υπουργούς του την πραγματική διάσταση του προβλήματος που πήγε να δημιουργηθεί».
Ετσι, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν μεταξύ των αιρετών για το ζήτημα αυτό, να υπάρξουν εξελίξεις. Υστερα από συζήτηση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι πιθανόν να ληφθεί απόφαση που να «ανάβει το πράσινο φως», ώστε όσοι δήμοι επιθυμούν να άποδεχθούν την κυβερνητική επιλογή για τα διαθέσιμα των ΟΤΑ.
Πηγή: Το Βήμα