Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 8:13:47 μμ
Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2015 13:50

Νέα Δημοκρατία: Μετωπική σύγκρουση με αιχμή τον Σαμαρά

Τη δεκαετία του 1980 είχαν κυριαρχήσει προεκλογικά συνθήματα για το «φως» και το «σκότος». Μπορεί η προεκλογική αντιπαράθεση των δυο διεκδικητών της εξουσίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να μην φθάσει στα όρια εκείνης της δεκαετίας, αλλά η πόλωση είναι ήδη παρούσα και τα δυο κόμματα επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση ως κεντρική στρατηγική.


Η ΝΔ και προσωπικά ο πρόεδρός της και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε ήδη κεντρικό ρόλο σε αυτή την σύντομη προεκλογική περίοδο και ως την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, προπαραμονή της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου, θα είναι στο επίκεντρο της «γαλάζιας» καμπάνιας.

Ο κ. Σαμαράς ξεκινάει από σήμερα περιοδείες, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλία (Καρδίτσα και Λάρισα), θα ακολουθήσει τη Δευτέρα η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα βρεθεί στη Στερεά Ελλάδα, ώστε να δώσει ο ίδιος τον προεκλογικό τόνο για να ενισχυθεί και η συσπείρωση της κομματικής και κοινωνικής βάσης σε πρώτη φάση.

Στις ομιλίες του ο Πρωθυπουργός που απέρριψε τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως «δεν συνομιλεί με υβριστές», θα αναδεικνύει συνεχώς κάθε σημείο του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ που προδιαγράφει σύγκρουση με τους εταίρους αλλά και την κήρυξη στάση πληρωμών στους δανειστές εάν υπάρξει αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Στον πυρήνα της εκστρατείας της ΝΔ θα βρίσκεται το επιχείρημα ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για πτώχευση της χώρας και αυτό θα αναδεικνύεται και στα τηλεοπτικά μηνύματα που θα αρχίσουν εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να προβάλλονται.

Στη ΝΔ δεν αποδέχονται τον όρο «σκληρό ροκ» που παραπέμπει στην εποχή της παντοδυναμίας του ΠαΣοΚ, καθώς ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής στρατηγικής του, αλλά μιλάνε για πόλωση που θα υπάρξει από τα διλήμματα που θέτει, όχι μόνο το ίδιο το κόμμα, αλλά τίθενται από την ίδια την πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να τηρήσει με απόλυτη ακρίβεια τη γραμμή της αναμέτρησης μεταξύ των δύο κομμάτων, θα υπεραμύνεται του έργου της κυβέρνησης τα τελευταία δυόμισι χρόνια και θα υπόσχεται ασφαλή μετάβαση στη νέα εποχή, χωρίς μνημόνιο.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα έχει χαρακτήρα μονομαχίας μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Τσίπρα, καθώς όλη η καμπάνια και των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρει την υπογραφή και τη... σφραγίδα των αρχηγών τους.

Στη Συγγρού έχει αποφασισθεί _χθες βράδυ μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έγινε και εκτενής σύσκεψη με την εταιρεία που έχει αναλάβει την καμπάνια_ ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι στο κέντρο της πολιτικής πρότασης της ΝΔ, καθώς τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων τους παρέχουν αυτή την ασφάλεια.

Επίσης, ψηλά στην προεκλογική καμπάνια της ΝΔ ήδη βρίσκονται τα διλήμματα των εκλογών με βασικό αυτό που αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την επόμενη μέρα. Στην πραγματικότητα αυτό το δίλημμα θα λέει ότι «με τον Σαμαρά κερδίζει η χώρα και ότι με τον Τσίπρα οδηγείται σε περιπέτειες» εξηγούσε υψηλόβαθμος παράγων της ΝΔ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η σύγκριση των δύο αρχηγών σε όλους τους τομείς πλην της ηλικίας είναι υπέρ του Πρωθυπουργού.

Στη ΝΔ ήδη ανασύρουν από τα αρχεία τους τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία και ήδη ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε δηλώσεις των Γιάννη Μηλιού και Γιάννη Τόλιου. Ειδικά για τον δεύτερο είπαν χθες, με πρώτο τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη που έχει και ειδικό ρόλο σε αυτή την αναμέτρηση, ότι αποκάλυψε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί διακοπής καταβολής τόκων και χρεολυσίων εφόσον η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Το δεύτερο δίλημμα που θα θέσει ο κ. Σαμαράς θα αφορά επίσης την οικονομία στην καθημερινή ζωή των πολιτών, καθώς θα επικαλεστεί βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όπως το έπραξε και χθες το απόγευμα με την ομιλία του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΔ.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα αναφέρεται στη «νέα πλειοψηφία με την οποία θα κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές» και τονίζεται από κορυφαία γαλάζια στελέχη ότι «είμαστε ανοικτοί χωρίς στεγανά σε όλους τους Έλληνες που θέλουν να πάει η Ελλάδα μπροστά».

Πηγή: Το Βήμα