Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021, 8:51:56 μμ
etpa
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 14:15

Rapid με 5, 7 και 10 ευρώ: Νόμιμο μεν, ηθικό δε; (vid)

Συντάκτης:

Η δυνατότητα διενέργειας rapid test στους φαρμακοποιούς δόθηκε από την κυβέρνηση με τον νόμο 4812 (30-06-2021) διευρύνοντας έτσι τη λίστα των φορέων και των υγειονομικών που μπορούν να κάνουν το γρήγορο τεστ.

Ωστόσο, το ζήτημα της τελικής τιμής του rapid test διχάζει τους φαρμακοποιούς.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

Πριν από μερικές ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Έπειτα από καταγγελίες που αφορούν την λειτουργία φορέα διενέργειας rapid test σε 3 διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν έχει αδειοδοτηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις καθώς και αν απασχολεί επαγγελματίες του τομέα υγείας απευθυνθήκαμε με κατεπείγουσα επιστολή μας στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επέμβει άμεσα, διότι τα παραπάνω αναφερόμενα άπτονται της Δημόσιας Υγείας».

Πρόκειται για χώρους που άνοιξαν πρόσφατα διενεργώντας μόνο rapid test σε πολύ ελκυστικές τιμές, πουλώντας τα μάλιστα με πακέτο ανά μήνα.

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος θέτει το θέμα της νομιμότητας αυτών των χώρων αλλά και το ζήτημα ασφάλειας και ποιότητας καθώς σε πολλές περιπτώσεις, τα rapid test που χρησιμοποιούνται είναι πιο φτηνά και χαμηλότερης ποιότητας ενώ και η διαδικασία δεν πραγματοποιείται κάτω από τους ενδεδειγμένους κανόνες ασφάλειας.

Σε αυτούς τους χώρους δεν υπάρχει η απαιτούμενη εποπτεία ενώ ούτε το προσωπικό είναι πάντα εκπαιδευμένο για αυτή την εργασία.

Άδεια τα εμβολιαστικά κέντρα, ουρές στα φαρμακεία για rapid test των 5€

Στις Σέρρες, φαρμακείο της πόλης άνοιξε παράνομα την Κυριακή 12/9/2021 χωρίς να είναι εφημερεύον/ διανυκτερεύον, ενώ διαφήμιζε τη διενέργεια rapid test προς € 5 με φέιγ βολάν τα οποία κυκλοφορούσαν ήδη μερικές μέρες πριν, παντού στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Σερρών, αυτό που τελικά συνέβη είναι ότι σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές ενώ οι πολίτες αφού έκαναν τα τεστ ο ένας δίπλα στον άλλον φτύνοντας μέσα στις ειδικές υποδοχές για τη συλλογή σιέλου, απλά στο τέλος επιδείκνυαν το αποτέλεσμα και το φαρμακείο το καταχωρούσε αυτόματα στο σύστημα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει αποστείλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, εγκεκριμένα θεωρούνται μόνο τα τεστ που γίνονται με λήψη δείγματος από τον ίδιο τον υγειονομικό με στυλεό από την ρινική ή στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

Υπάγεται το rapid test στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς;

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ «για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 €)».

«Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία θεσμοθέτησε κάποια αμοιβή σε μια υπηρεσία για τα ελληνικά φαρμακεία. Έχει βάλει μια ανώτατη τιμή για να γίνει προστασία του πολίτη Ο κάθε συνάδελφος αξιολογεί όπως νομίζει την υπηρεσία του. Μην ξεχνάμε ότι οι φαρμακοποιοί είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο στην αποζημίωση των υπηρεσιών. Υπάρχουν όντως φαρμακεία που κάνουν με λιγότερα χρήματα από αυτά που είναι θεσπισμένα, αυτά όμως θα μπορέσει η αγορά να τα ρυθμίσει. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα φαρμακεία κάνουν το ράπιντ στα δέκα ευρώ», υπογραμμίζει ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κιοσές και συμπληρώνει «θα μπορούσαν τα ράπιντ τεστ να είναι συνταγογραφούμενα από ιατρούς και να γίνονται με αποζημίωση του κράτους. Σε κάθε περίπτωση, ο μοναδικός τρόπος καταπολέμησης του ιού, επιστημονικά αποδεδειγμένος δεν είναι τα συνεχή ράπιντ τεστ αλλά ο εμβολιασμός. Αυτό προκρίνουμε ως υγειονομικοί».

Στην αγορά πλέον η τιμή ενός rapid test κυμαίνεται από 5 μέχρι 10 ευρώ. Η πλειονότητα των διαγνωστικών κέντρων προσφέρει το τεστ στα 10 ευρώ, αντίθετα, πολλά φαρμακεία έχουν κατεβάσει την τιμή στα πέντε ευρώ προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικά.

Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται πως η διαφήμιση οικονομικών rapid test, δεν έχει καθόλου να κάνει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και τον υγιή ανταγωνισμό αλλά με την ουσία της απόφασης για τα δύο rapid test την εβδομάδα, η οποία μεταφράζεται με το να λειτουργήσουν τα test ως αντικίνητρο και να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος.

Οι φαρμακοποιοί δηλαδή, που χρεώνουν λιγότερο από 10€ τη διενέργεια των τεστ δεν έχουν κατανοήσει το πνεύμα του κυβερνητικού μέτρου.

Στο Ρέθυμνο το φαινόμενο είναι σε τέτοια έκταση που ανάγκασε το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου να αποστείλει mail και sms στα μέλη του, καλώντας τα να κρατήσουν την τιμή στα 10 ευρώ, ώστε να μην υπονομεύουν τις υπηρεσίες των φαρμακείων ως θεσμό και να μην ενισχύουν την αποφυγή του εμβολιασμού.

Επαγγελματίες του χώρου κρίνουν ότι δεν γίνεται να πέφτει η τιμή κάτω από τα €10 που είναι η ανώτατη τιμή/ πλαφόν για τα rapid test όπως ορίστηκε πρόσφατα από την Πολιτεία, γιατί η σωστή διαδικασία απαιτεί χρόνο και υλικά.

Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Κιοσέ:

Δείτε επίσης: Βουλιάζουν οι ανεμβολίαστοι τις ΜΕΘ- Φτάνουν σχεδόν στο 90%

  • Συνάντηση Δένδια – Χριστοδουλίδη: «Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν εκφοβίζεται» λέει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών (pics)
  • Περιστέρι-Χίος: Αναβάλλεται λόγω κορονοϊού το παιχνίδι polo
  • ΠΑΕ Άρης για την τραγωδία στα Τέμπη: «Στο θάνατο δεν υπάρχουν χρώματα» (pic)
  • Τομή για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού – Υπάρχει ρινικό σπρέι που προστατεύει από σοβαρή νόσηση
  • Super 3 για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: «Εκεί σταματάει η αντιπαλότητα» (pic)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
customShare
customShare
customShare
customShare
customShare

Πηγή: Politic.gr