Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, 10:40:45 πμ
Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 13:50

Deutsche Welle: «Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί»

H TAZ εστιάζει στη νέα κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την προθυμία της κυβέρνησής της για λύση. Από την πλευρά της η SZ αναφέρεται στις «κρίσιμες μέρες» ενόψει Eurogroup.
«Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί» είναι ο τίτλος άρθρου στην Tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παλιά διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την oνομασία.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι προφανώς πρόθυμη να επιλύσει τη διαμάχη που υποβόσκει εδώ και πάνω από 20 χρόνια με την Ελλάδα, σημειώνει η TAZ.

«Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται το αν η λεγόμενη 'Mακεδονία' θα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλείται έτσι. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, η Αθήνα έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φοβόταν ότι μια χώρα με το όνομα 'Mακεδονία' θα ήγειρε εδαφικές αξιώσεις για την ελληνική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα.

Αυτές τις μέρες νέες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει η TAZ, επικαλούμενη και το δημοσίευμα των Financial Times που πρώτο ανακίνησε το ζήτημα.

Στις Βρυξέλλες o υπ. Εξ. της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ κάνει μια νέα προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «βλέπει λόγους για να είναι αισιόδοξη», αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει χάσει την εξουσία.

«Μένει πλέον να δούμε ποιο θα είναι το όνομα της χώρας αυτής με τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους. Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών κάνει λόγο για Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο FYROM. Kαι τα δύο περιέχουν τον όρο 'Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία'».

Κι άλλες επιλογές είναι ανοιχτές, όπως «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», αναφέρει η TAZ σημειώνοντας όμως ότι «εκπρόσωποι από την Ελλάδα προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής βιασύνης».

Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την TAZ, εμφανίζεται αισιόδοξος για πιθανή συμφωνία εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

«Πότε, αν όχι τώρα;»

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε σχόλιο σχετικά με το ίδιο θέμα. Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες «τα σημεία των καιρών φαίνονται και πάλι ευνοϊκά για μια επίλυση μιας παράλογης διαμάχης», που μαίνεται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ήδη από την εποχή της διάλυσης της π. Γιουγκοσλαβίας.

Το σχόλιο υπενθυμίζει ευσύνοπτα το ιστορικό της διαμάχης, τους φόβους της Αθήνας για εδαφικές αξιώσεις εκ μέρους των Σκοπίων αλλά και την στάση εκατό και πλέον άλλων χωρών που δεν συμμερίζονταν τους ελληνικούς φόβους και αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Όπως επισημαίνεται στο σχόλιο «Θαρραλέοι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να επιλύσουν το ζήτημα», ωστόσο η προσπάθεια συμβιβασμού του 1992 με επικεφαλής τον τότε ευρωπαίο διαμεσολαβητή Πινέιρο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», εξαιτίας της αποδυνάμωσης στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το σχόλιο «τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί: Όχι πια η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά το καθεστώς Γκρουέφσκι στα Σκόπια απέρριπτε κάθε συμβιβασμό. Σήμερα πια φυσάει νέος αέρας. Η ευκαιρία είναι εδώ.»

Και οι δύο χώρες γνωρίζουν μάλλον ότι εξαρτώνται η μια από την άλλη και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 25 χρόνια για μια λύση, σημειώνει το σχόλιο.

Ο νέος ρόλος της Γαλλίας, ο Λεμέρ και η Λαγκάρντ

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως νέα δάνεια. Αυτή την εβδομάδα κρίνεται εάν θα λάβει την επόμενη δόση. Αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα για αυτό. Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι εάν και οι δανειστές το βλέπουν έτσι», σημειώνει η Suddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Καθοριστικές μέρες» με αφορμή την επίσκεψη του νέου γάλλου υπ. Οικ. Μπρουνό Λεμέρ στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν τo Eurogroup της Πέμπτης.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει το νέο ρόλο που φαίνεται να επιδιώκει η Γαλλία στο πεδίο της ελληνικής κρίσης. «Ο Λεμέρ, ο νέος άνδρας από το Παρίσι, φαίνεται ότι έχει βρει το δικό του ρόλο του στη διαμάχη για το ελληνικό χρέος: θέλει να κάνει τον διαμεσολαβητή».

Όπως σημειώνει η SZ, η Γαλλία θέλει να συνδέσει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με τις μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις της χώρας. «Εάν τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία γίνει πιο δυνατή, η Αθήνα θα μπορέσει να αποπληρώσει περισσότερα χρέη. Εάν η οικονομία παραμείνει στάσιμη ή σημειώνει χαμηλή ανάπτυξη, τότε η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει λιγότερα». Για τον Λεμέρ «μια συμφωνία δεν είναι μακριά».

Η FAZ σημειώνει αναφορικά με τη στάση του Λεμέρ, ότι η Γαλλία θέλει ξανά να αποκτήσει κύρος, μέσα από τη διαμάχη για τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος. Πάντως παρά την πρόταση Λεμέρ, για την SZ, το κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα και αυτή την εβδομάδα παραμένει η στάση του ΔΝΤ, δεδομένων των διαφορών που συνεχίζουν να χωρίζουν τον Β. Σόιμπλε από το ΔΝΤ.

Ωστόσο όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «φαίνεται να «αναδύεται μια πιθανή λύση. Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά των Ευρωπαίων, αυτό θεωρείται ως ένδειξη ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. Η Λαγκάρντ είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε συμβιβασμό, στη βάση όσων συζητήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου. Ως εκ τούτου το ΔΝΤ θα συμφωνούσε με το τρέχον πρόγραμμα χωρίς όμως το ίδιο να πληρώσει δάνεια, πριν από μια κοινή ανάλυση σχετικά με την βιωσιμότητα των ελληνικών δανείων».

Η SZ σημειώνει επίσης ότι: «Σε περίπτωση που το ΔΝΤ είχε αποφασίσει να συνάψει δικό του δανειακό πρόγραμμα με άμεση καταβολή, αυτό θα σήμαινε δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους όπως και βοήθεια από την ΕΚΤ. Και τα δύο θα συνέβαλαν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται έτσι την Πέμπτη όχι απλώς την αποδέσμευση της επόμενης δόσης αλλά κυρίως ένα μήνυμα προς τον λαό».

Η πρόταση Λεμέρ άραγε «θα ήταν αρκετή;», διερωτάται τέλος η εφημερίδα. Μάλλον όχι, αφού στις Βρυξέλλες την θεωρούν περισσότερο σαν μια «συμπαθητική ιδέα» παρά ως «παράμετρο που θα άλλαζε το παιχνίδι».

Ο ίδιος ο Λεμέρ κατάφερε πάντως να κερδίσει αυτό που ήθελε: να τραβήξει την προσοχή. Άλλωστε το φθινόπωρο επίκειται η διαδοχή Ντάισελμπλουμ, σημειώνει κλείνοντας η SZ.

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Το Βήμα