Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:09:39 πμ
Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 17:50

Γαλλία: Προωθείται νόμος για τη θεσμοθέτηση της κατασκοπείας

Ενα νέο νόμο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες να συλλέγουν συλλήβδην μεταδεδομένα, προωθεί η κυβέρνηση της Γαλλίας στο όνομα της αντιτρομοκρατίας.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η πλήρης αναμόρφωση ενός παρωχημένου – όπως το χαρακτηρίζουν γάλλοι αξιωματούχοι – νομικού πλαισίου για την κατασκοπεία.
Το σχέδιο νόμου υποβάλλεται την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και απηχεί τις αμερικανικές προσπάθειες αναβάθμισης των υπηρεσιών παρακολούθησης μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλες σε υψηλότερους και άλλες σε χαμηλότερους τόνους ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές υπέρ της προστασίας της ιδιωτικότητας.

Βάσει του νέου νόμου, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής παρακολούθησης της χώρας – το γαλλικό ισοδύναμο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) – θα έχουν πρόσβαση σε μία ευρεία γκάμα εργαλείων υψηλής τεχνολογίας άνευ δικαστικής εποπτείας, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για το κυνήγι τρομοκρατών και εγκληματιών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας θα μπορούν διά νόμου να τοποθετούν συσκευές παρακολούθησης σε κτίρια και οχήματα και να ελέγχουν άμεσα ηλεκτρονικά δεδομένα ύποπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Γαλλικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και αμερικανικοί κολοσσοί της Πληροφορικής στο στόχαστρο της γαλλικής κατασκοπείας

Σε ένα πρώτο επίπεδο, στόχος της κυβέρνησης Βαλς είναι η εφαρμογή του νόμου σε γαλλικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Γάλλοι αξιωματούχοι ωστόσο επισημαίνουν ότι ο νόμος θα ισχύει επίσης για αμερικανικούς κολοσσούς της Πληροφορικής με χρήστες στη Γαλλία. «Εχουμε ανάγκη από νέα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές», επισημαίνει στη Wall Street Journal κυβερνητικός αξιωματούχος. Αυτός είναι και ο λόγος που επιταχύνονται οι διαδικασίες, αν και η εισήγηση του νομοσχεδίου είχε πραγματοποιηθεί πολύ πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου, στο Παρίσι.

Ο νέος νόμος, η συζήτηση για τον οποίο αναμένεται να αρχίσει στο Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα, είναι βέβαιο ότι θα κλιμακώσει την πίεση που ήδη ασκείται στις αμερικανικές εταιρείες Πληροφορικής. Τον Φεβρουάριο, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε ο ίδιος επαφές στο Σαν Φρανσίσκο με αξιωματούχους της Google, του Facebook, του Twitter και της Apple, για να τους πιέσει να αποκρυπτογραφήσουν τις επικοινωνίες των χρηστών και να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες άμεσα στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Επίσημη αντίδραση από τους γίγαντες του Διδικτύου δεν υπάρχει. Το ότι δεν θέλουν να υποκινήσουν τους τρομοκράτες είναι σαφές, διαμηνύουν ανώτερα στελέχη. Από την άλλη όμως, οι αποκαλύψεις Σνόουντεν για το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας με τη συγκατάθεσή τους, τους έφεραν αντιμέτωπους με το σφοδρό κατηγορώ της Ευρώπης. «Πιέζονται από τις κυβερνήσεις», εξηγεί ο Ιαν Μπράουν, ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Πιέζονται όμως και από τους χρήστες να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους».

Πηγή: Το Βήμα