Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 11:34:49 πμ
Κυριακή, 14 Μαϊος 2023 00:10

Γέλεν: Παγκόσμια ύφεση φέρνει ένα default των ΗΠΑ

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η αποτυχία να αποφευχθεί μια επικείμενη χρεοκοπία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα υπονόμευε την ικανότητα της Ουάσιγκτον να παρέχει «διεθνή ηγεσία» και να υπερασπίζεται την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Η Γέλεν έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει μια «οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή». Πρόσθεσε νέες προειδοποιήσεις σήμερα ενώ βρίσκεται στην Ιαπωνία για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση των οικονομικών αξιωματούχων G7.

Μια χρεοκοπία «θα πυροδοτούσε παγκόσμια ύφεση» και «θα δημιουργούσε επίσης τον κίνδυνο να υπονομευτεί η παγκόσμια οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ και να εγερθούν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά εθνικής μας ασφάλειας», είπε η Γέλεν σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεών της που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες σημείωσαν μικρή πρόοδο σε μια συνάντηση για το θέμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Οι Ρεπουμπλικανοί και το προσωπικό του Λευκού Οίκου σχεδίαζαν να ξεκινήσουν συζητήσεις για τον προϋπολογισμό μετά από αυτό, με μια άλλη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή μεταξύ του Μπάιντεν και των ηγετών του Κογκρέσου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έφτασε το νόμιμο ανώτατο όριο δανεισμού τον Ιανουάριο και το Υπουργείο Οικονομικών από τότε χρησιμοποιεί ειδικά λογιστικά μέτρα για να διαθέσει μετρητά. Η Γέλεν είπε στο Κογκρέσο ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να εξαντληθούν από την 1η Ιουνίου, θέτοντας σε κίνδυνο, μεταξύ άλλων, τις πληρωμές σε επενδυτές ομολόγων των ΗΠΑ, αποδέκτες παροχών και εργολάβους που έχουν συμβόλαια με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Δείτεεπίσης: Ο Ζελένσκι υπόσχεται πως θα ανακαταληφθεί όλη η Ουκρανία

Πηγή: Politic.gr