Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 11:47:48 μμ
etpa
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 15:00

Γεύμα εργασίας Τσαβούσογλου-Ράαμπ στο Λονδίνο

Συντάκτης:

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Γεύμα εργασίας στο Λονδίνο έχουν το μεσημέρι οι Υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ υποδέχεται τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην επίσημη κατοικία του στο Carlton Gardens ως τον πρώτο ομόλογό του που επισκέπτεται τη βρετανική πρωτεύουσα μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι τα βασικά θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η διμερής εμπορική σχέση στη βάση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα ισχύσει μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit και οι διεθνείς προσπάθειες για πολιτική λύση στη Συρία.

Διπλωμάτες προσθέτουν ότι οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη, όπου αμφότερες χώρες στηρίζουν την κυβέρνηση Αλ Σάρατζ, με το Λονδίνο να καλεί σε διάλογο υπό τα Ηνωμένα Έθνη για πολιτική διευθέτηση.

Εκτιμάται ότι στο τραπέζι θα τεθούν από τουρκικής πλευράς και οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο των διμερών ζητημάτων οι δύο υπουργοί αναμένεται να χαιρετίσουν τη συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε από την Τουρκία σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού ατομικής προστασίας κατά την κορύφωση της πανδημίας.

Ο κ. Ράαμπ είχε επισκεφθεί την Άγκυρα για συναντήσεις με τον κ. Τσαβούσογλου και με τον Πρόεδρο Ερντογάν στις 3 Μαρτίου.

Δε θα γίνουν κοινές δηλώσεις μετά από τη συνάντηση, ωστόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να κάνει δήλωση σε τουρκικά ΜΜΕ πριν αναχωρήσει από το Λονδίνο, ενώ ο Βρετανός υπουργός αναμένεται να κάνει σχετική ανάρτηση στο Twitter.
 

Πηγή: skai.gr