Quantcast
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023, 12:37:53 πμ
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 09:50

ΗΠΑ: H μάχη κατά των τζιχαντιστών θα έχει μακρά διάρκεια

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, ενδέχεται να πάρει έως και έναν χρόνο, δήλωσε από τη Βαγδάτη ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, που συντονίζει τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.


Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου, κατά την έναρξη της προέλασής του στο βόρειο Ιράκ.

«Είναι μια μάχη που προφανώς απαιτεί όσο μεγαλύτερη προετοιμασία (…) γίνεται» πρόσθεσε ο αμερικανός στρατηγός.

Ο ιρακινός στρατός υπέστη μεγάλη ήττα τον Ιούνιο όταν ξεκίνησε η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, αφήνοντας πίσω του σε πολλές περιπτώσεις ένα τεράστιο απόθεμα σε αμερικανικής κατασκευής οχήματα αλλά και όπλα καθώς υποχωρούσε.

Ο στρατηγός Άλεν παραδέχθηκε ότι η ανασύνταξη του ιρακινού στρατού θα χρειαστεί χρόνο, προτού να είναι ικανός να νικήσει το χαλιφάτο.

Από την πλευρά της η κυριότερη ένοπλη οργάνωση των Κούρδων στη Συρία κάλεσε τους Κούρδους όλης της περιοχής να βοηθήσουν για να αποτραπεί μια σφαγή στο Κομπάνι, την ώρα που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στα περίχωρα της πόλης.

Ο Έσματ αλ Σέχι, επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το Κομπάνι, δήλωσε ότι η απόσταση μεταξύ των μαχητών του και των ανταρτών είναι τώρα λιγότερο από ένα χιλιόμετρο.

«Βρισκόμαστε σε μια μικρή, πολιορκημένη περιοχή. Δεν έχουν φτάσει ενισχύσεις και τα σύνορα είναι κλειστά» υπογράμμισε. «Περιμένω γενικευμένους φόνους, σφαγές και καταστροφή».Στο Ιράκ, ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη Ντουλουίγια, 70χλμ βόρεια της Βαγδάτης, η οποία πολιορκείτο από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντ ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πολιτικές ομάδες της χώρας να ενωθούν.

Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Άντχα ο Αμπάντι υπογράμμισε ότι η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος.

Η πορεία των αεροπορικών επιδρομών

Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεξήγαγαν έξι αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.


Ένα πλήγμα κατέστρεψε φυλάκιο των σουνιτών εξτρεμιστών μαχητών στο νότιο τμήμα της επαρχίας Χασάκα (βορειοανατολικά) κι ένα ακόμη δύο άρματα μάχης νοτιοανατολικά της Ντέιρ αλ Ζορ (ανατολικά).

Δυο πλήγματα βόρεια της Ράκα (βόρεια) έπληξαν δύο διυλιστήρια, που αποτελούν μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τους τζιχαντιστές, αλλά και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ. Ενώ σε μια επιδρομή βορειοανατολικά του Χαλεπιού επλήγη ένα κτίριο που είχαν καταλάβει οι μαχητές του.

Η Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ «επίσης συμμετείχαν σε πλήγματα στη Συρία», διευκρίνισε η CentCom.

Εξάλλου στο Ιράκ, τα αμερικανικά μαχητικά πραγματοποίησαν τρία πλήγματα τις τελευταίες 48 ώρες, ένα βόρεια της Σίντζαρ, που είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν δυο θωρακισμένα αυτοκίνητα, και άλλα δύο βορειοανατολικά της πόλης Φαλούτζα, με στόχο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.


Πηγή: Το Βήμα