Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, 2:45:41 πμ
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 10:00

ΗΠΑ: Μάχη σε επτά πολιτείες για την πλειοψηφία της Γερουσίας

Οι αμερικανοί πολίτες ψηφίζουν την Τρίτη, για το Κογκρέσο με το οποίο θα πρέπει να συνεργαστεί για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια ενδιάμεση εκλογική διαδικασία, με αδιαφιλονίκητο φαβορί τους ρεπουμπλικάνους υποψήφιους και φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στις εκλογές θα ανανεωθούν και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και οι 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, όπου και πέφτει σχεδόν όλο το βάρος της εκλογικής μάχης.

Στν σημερινή σύνθεσή της στη Γερουσία, την πλειοψηφία διαθέτουν οι Δημοκρατικοί με 53 έδρες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 45 έδρες. Ωστόσο, στις 53 έδρες των Δημοκρατικών πρέπει να συμπεριληφθούν και οι δύο έδρες των ανεξάρτητων, οι οποίοι όμως τείνουν προς τους Δημοκρατικούς. Οπότε, ο συσχετισμός δυνάμεων ουσιαστικά είναι 55-45 υπέρ των Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται δηλαδή έξι έδρες ώστε να φτάσουν στο όριο των 51 που θα τους δώσει την πλειοψηφία στη Γερουσία και να πάρουν τον έλεγχο του Σώματος.

Η κάλπη της Τρίτης θα αναδείξει 36 νέους γερουσιαστές εξαετούς θητείας, οι οποίοι θα προέρχονται από 34 αμερικανικές πολιτείες. Η Οκλαχόμα και η Νότια Καρολίνα θα εκλέξουν από δυο Γερουσιαστές.

Οι 36 αυτές έδρες κατέχονται σήμερα από 21 Δημοκρατικούς και 15 Ρεπουμπλικάνους. Όμως οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να αλλάξουν την Τρίτη το βράδυ. Συγκεκριμένα, 13 πολιτείες έχουν ήδη βαφτεί με το κόκκινο χρώμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένων και των «διπλών» πολιτειών της Οκλαχόμα και της Νότιας Καρολίνας. Στην Οκλαχόμα φαίνεται να εκλέγονται δυο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ο Τζιμ Ινχοφ, αλλά και ο Τζέιμς Λάνκφορντ, ο οποίος θα αντικαταστήσει για το υπόλοιπο της θητείας του τον Τομ Κόμπουρν, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί το 2016.

Στη δε Νότια Καρολίνα εκλέγονται τόσο ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, όσο και ο Τιμ Σκοτ, αμφότεροι Ρεπουμπλικάνοι. Στην άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να έχουν εξασφαλισμένη κι άνετη πλειοψηφία σε 10 πολιτείες, ενώ προηγούνται βραχεία τη κεφαλή στο Νιου Χάμσιρ και τη Βιρτζίνια. Αντιθέτως, ισχνό προβάδισμα φαίνεται να διαθέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι στις πολιτείες του Κεντάκι και του Αρκανσο.

Ωστόσο, όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσκόποι, η πραγματική μάχη θα γίνει σε επτά πολιτείες, στις οποίες το αποτέλεσμα φαίνεται εξαιρετικά αμφίρροπο: στην Αλάσκα, τη Λουϊζιάνα, τη Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, την Άιοβα, το Κολοράντο και το Κάνσας ο τελικός νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Από τις «αμφίρροπες» πολιτείες, ξεχωρίζει η περίπτωση του Κάνσας και της Τζόρτζια. Στο μεν Κάνσας αντίπαλος του Ρεπουμπλικάνου Πατ Ρόμπερτς κατεβαίνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκρεγκ Όρμαν, ο οποίος σε περίπτωση επικράτησης του, δεν έχει διευκρινίσει σε ποια κοινοβουλευτική ομάδα θα ενταχθεί.

Τέλος, ενδιαφέρουσα εκλογική μάχη θα διεξαχθεί, δίχως άλλο, στην Τζόρτζια, προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων την τελευταία δεκαετία. Τον τελευταίο μήνα η Δημοκρατική Μισέλ Ναν έχει καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα που τη χώριζε με τον Ρεπουμπλικάνο Ντέιβιντ Περντού. Αν τελικά δεν προκύψει νικητής από την εκλογική μάχη της Τρίτης, τότε στη Τζόρτζια θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 6 Ιανουαρίου.

Αν επιβεβαιωθούν και στις κάλπες οι δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να αποκτήσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου για πρώτη φορά από το 2006, κάτι που ίσως αποτελέσει προπομπό εξελίξεων στο Δημοκρατικό κόμμα και τον Μπαράκ Ομπάμα προσωπικά.Πηγή: Το Βήμα