Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 3:16:58 πμ
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 08:35

Ιράν και Σουδάν: Αποκαθιστούν τις σχέσεις τους

Οι κυβερνήσεις του Ιράν και του Σουδάν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους στην πρωτεύουσα της άλλης χώρας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Τεχεράνη.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Δημοκρατία του Σουδάν συμφώνησαν να επεκτείνουν τους φιλικούς δεσμούς τους βάσει του αμοιβαίου σεβασμού στην εθνική κυριαρχία τους, στην ισότητα, στα αμοιβαία συμφέροντα και στην ειρηνική συνύπαρξη», αναφέρει το κείμενο.

Τα μέρη «συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους σε διάφορα πεδία υπηρετώντας τα συμφέροντα και των δυο εθνών» και για να προωθηθεί «η σταθερότητα στην περιοχή», πάντα κατά την κοινή ανακοίνωση Τεχεράνης και Χαρτούμ.

Οι διμερείς σχέσεις είχαν παγώσει το 2015, όταν το Σουδάν, όπου ακόμη τότε κυβερνούσε ο δικτάτορας Όμαρ Ελ Μπασίρ, είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη, στον οποίο ενεπλάκη συμμετέχοντας στη στρατιωτική συμμαχία η οποία επενέβη τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.

Τον Μάρτιο φέτος, Ιράν και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, με μεσολάβηση της Κίνας. Το Ριάντ είχε διακόψει τις διμερείς σχέσεις το 2016, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία του σουνιτικού βασιλείου στην Τεχεράνη.

Δείτε επίσης: Μπάιντεν: Τουλάχιστον 11 Αμερικανοί ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς

Ακολουθήστε μας και στο Google News

Πηγή: Politic.gr