Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 12:45:14 μμ
etpa
Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018 11:50

Κολομβία: Προβάδισμα για τη Δεξιά στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές

Συντάκτης:
Ένα κόμμα της δεξιάς, το οποίο αντιτάχθηκε απόλυτα στη συμφωνία ειρήνης με τη FARC, αναδείχθηκε την Κυριακή μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Κολομβία, ενώ από την άλλη το πολιτικό κόμμα στο οποίο μετασχηματίστηκε η αφοπλισμένη οργάνωση των πρώην ανταρτών έλαβε λιγότερο από το 1% των ψήφων, με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, με το 96,5% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.


Το κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου, που ίδρυσε ο γερουσιαστής, πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, έλαβε τις περισσότερες ψήφους για τη Γερουσία, το 16%, ενώ συγκέντρωσε ίσο ποσοστό των ψήφων για τη Βουλή, αλλά σε αυτή κατατάσσεται δεύτερο, μετά τους Φιλελεύθερους.

Τρία μετριοπαθή κόμματα που ανήκαν στην κυβερνητική συμμαχία του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος καταλαμβάνουν πάντως περισσότερες ψήφους από την παράταξη του Ουρίμπε συνολικά, το 43% των ψήφων για τη Γερουσία και το 38% αυτών για τη Βουλή, ενώ τα κόμματα της κολομβιανής αριστεράς εξασφάλισαν περί το 11% των ψήφων και για τα δύο σώματα.

Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες αφότου οι αντάρτες των FARC παρέδωσαν τον οπλισμό τους και τερμάτισαν τη δράση τους βάσει της συμφωνίας ειρήνης του 2016. Το κόμμα FARC συμμετείχε στις χθεσινές εκλογές αλλά έλαβε λιγότερο από το 1% των ψήφων. Πάντως, χάρη στη συμφωνία ειρήνης, θα καταλάβει 10 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο.

Το Δημοκρατικό Κέντρο διεξήγαγε μια εκστρατεία στην οποία κεντρική θέση είχε η εναντίωσή του στη συμφωνία ειρήνης, πάντως με δεδομένο ότι δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία (αναμένεται να καταλάβει 19 έδρες στη Γερουσία και 33 στη Βουλή), δεν αναμένεται να μπορέσει να ακυρώσει τη συμφωνία όπως σκόπευε.

Περίπου 36 εκατομμύρια εκλογείς καλούνταν να αναδείξουν τους 166 βουλευτές και τους 102 γερουσιαστές. Η συμμετοχή στη διαδικασία υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε το 50%.

Για πρώτη φορά έπειτα από μισό αιώνα και πλέον, οι πολίτες μπόρεσαν να ψηφίσουν χωρίς την απειλή της δράσης των ανταρτών και ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος έκανε λόγο για τις «πιο ασφαλείς, τις πιο διαφανείς εκλογές (...) της πρόσφατης ιστορίας της χώρας».

Παράλληλα, σε χωριστές ψηφοφορίες των συμμαχιών της δεξιάς και της αριστεράς, αναδείχθηκαν οι υποψήφιοι των δύο στρατοπέδων ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Κολομβία την 27η Μαΐου και τη 17η Ιουνίου. Ο Ιβάν Ντούκε του Δημοκρατικού Κέντρου θα είναι ο υποψήφιος της δεξιάς, ενώ ο άλλοτε αντάρτης Γκουστάβο Πέτρο αυτός της αριστεράς.

Ο νυν κεντροδεξιός πρόεδρος Σάντος θα εγκαταλείψει την εξουσία την 7η Αυγούστου, έπειτα από δύο συναπτές θητείες στο ανώτατο αξίωμα του κράτους των Άνδεων.

Ο ηγέτης του κόμματος FARC, ο Ροδρίγο Λοντόνιο, έχει αποσυρθεί από την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του. Είχε αναστείλει ήδη την προεκλογική εκστρατεία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του ιδίου και άλλων υποψήφιων της παράταξής του. Χθες Κυριακή, ημέρα εκλογών, πήρε εξιτήριο από την κλινική όπου νοσηλευόταν.

Πηγή: Το Βήμα