Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του «πόλεμου στη Μολδαβία», του κυβερνώντος κόμματος και της προέδρου Μάγια Σαντού
Διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας πραγματοποιήθηκε στο Κισινάου την Κυριακή, αναφέρει η Moldpres, χωρίς να διευκρινίζει την έκταση της συμμετοχής.
Την ίδια ώρα, έγινε αντιδιαδήλωση οπαδών της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δράση οργανώθηκε από το Κίνημα για το Λαό (Mişcarea Pentru Popor) , μέρος της οποίου είναι και το κόμμα ŞOR, αλλά χωρίς τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο σχηματισμών μελών – PACE (ΕΙΡΗΝΗ) και Scutul Poporului (Ασπίδα του Λαού).
Οι διοργανωτές αρχικά ανακοίνωσαν ότι θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, αλλά αργότερα προχώρησαν πιο πέρα, προς την πλατεία Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης. Η αστυνομία απαγόρευσε τη συγκέντρωση μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης.
Protests are allowed in #Georgia, but not in #Moldova. That is western democracy. pic.twitter.com/QWkFbVxy5s
— Farnak (@Farnakyboy) March 12, 2023
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του «πόλεμου στη Μολδαβία», του κυβερνώντος κόμματος και της προέδρου Μάγια Σαντού, από την οποία ζήτησαν «να πληρώσει τους λογαριασμούς για τους χειμερινούς μήνες».
Την ίδια ώρα, έγινε αντιδιαδήλωση οπαδών της κυβέρνησης.
Η αστυνομία συνέλαβε 54 συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, εκ των οποίων 21 ανήλικοι, με την αιτιολογία ότι είχαν αμφισβητούμενη συμπεριφορά και κατείχαν απαγορευμένα αντικείμενα.
Πριν από τη διαμαρτυρία, ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Επιθεώρησης, Viorel Cernătean, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τη σύλληψη ορισμένων μελών ενός δικτύου «ενορχηστρωμένου από τη Μόσχα» με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας. Μετά από πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, οι αρχές ανέκριναν 25 άνδρες, επτά από τους οποίους παρέμειναν υπό κράτηση.
Supporters of the pro-Russian party "Shor" protest in the center of Chisinau, #Moldova, the authorities warned in advance of possible provocations and riots.
Clashes with police are reported. pic.twitter.com/OePibIJnWl
— NEXTA (@nexta_tv) March 12, 2023
Δείτε επίσης: Ιαπωνία: Ο γηραιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο κατάφερε να επανεξεταστεί η υπόθεσή του