Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 2:45:21 πμ
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 11:23

Νέα αιχμές από Ακάρ κατά Ελλάδας: Κοιταχτείτε στον καθρέφτη, είστε ψεύτες και υποκριτές

Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην Τρίτη σε εκδήλωση, είπε ότι η Τουρκία κάνει μεγάλες προσπάθειες και… υπομονή για να λύσει τα προβλήματα ειρηνικά

Στο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων από την Τουρκία έρχονται οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος στο νέο του παραλήρημα επιτέθηκε κατά της Ελλάδος.

Στη σκιά των όσων δήλωσαν χθες (12.09.2022) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο εκπρόσωπος του AKP (σ.σ. κόμμα Ερντογάν), Ομέρ Τσελίκ, σήμερα ο Χουλουσί Ακάρ «συμβούλεψε» την Ελλάδα να «ξανακοιτάξει την ιστορία», να μην την επαναλαμβάνει και να είναι έξυπνη. Και το έκανε ανήμερα της 13ης Σεπτεμβρίου, της ημέρας που συμπληρώνονται 100 χρόνια απ’ όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Καταστροφή της Σμύρνης.

Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην Τρίτη σε εκδήλωση, είπε ότι η Τουρκία κάνει μεγάλες προσπάθειες και… υπομονή για να λύσει τα προβλήματα ειρηνικά. Αλλά «παρά όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση με ορισμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αποτρέψουμε», είπε.

Και κατηγόρησε την Ελλάδα γιατί ενημερώνει τους συμμάχους της (σ.σ. στον απόηχο των όσων είπε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι) αλλά και για υποκρισία!

«Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε γεγονός, να συκοφαντούν και να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να διαμαρτύρονται για την Τουρκία σε τρίτους. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λάθος να λέμε ότι ακολουθείται μια υποκριτική πολιτική. Από τη μία εμείς επιμένουμε στο διάλογο και δείχνουν να ανταποκρίνονται σε αυτό, αλλά όταν είναι μόνοι συνηθίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία λέγοντας ψέματα».

«Μάθετε από την ιστορία»

«Λέμε να μαθαίνεις από την ιστορία. Μην μπαίνεις σε νέες περιπέτειες. Να είστε έξυπνοι με αυτό. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για τα προσωπικά τους συμφέροντα και την εσωτερική πολιτική. Από την άλλη, κάποιοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, απόστρατοι και λογικοί Έλληνες είδαν το λάθος εδώ και άρχισαν να το εκφράζουν προφορικά και γραπτά.

Θα ήταν σωστό να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να λύσουμε τα προβλήματά μας ειρηνικά, μέσω διαλόγου.  Ωστόσο, αυτό που λέμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο τα δικά μας όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Για το περιστατικό με το πλοίο ανοιχτά του Τσανάκαλε, που οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι δέχτηκε πυρά από το ελληνικό λιμενικό, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Οι πολιτικοί στην Ελλάδα κατηγορούν την Τουρκία για επιθετικότητα. Τι είναι αυτό αν όχι υποκρισία; Έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους; Αν κοιτάξουν, θα δουν την αλήθεια και ίσως ντρέπονται». «Λένε ότι η Τουρκία είναι επεκτατική και επιθετική. Είναι αυτοί που πυροβόλησαν το πλοίο και δεν ήρθαν στον διάλογο», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στα νησιά, τα οποία η Τουρκία ανοιχτά αμφισβητεί, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Ο εναέριος χώρος σας είναι αυτό που είναι τα χωρικά σας ύδατα. Λένε, “όχι, τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια, ο εναέριος χώρος μας είναι 10 μίλια”. Τα προβλήματα περιμένουν ένα ένα. Αφού υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, λέμε ας μιλήσουμε, ας βρεθούμε».

«Εχθρική στάση το λοκάρισμα από τους S-300»

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δεν απέφυγε να επαναλάβει και τα όσα ισχυρίζεται η Άγκυρα για «λοκάρισμα» των F-16 της, που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, με τους S-300 που διαθέτει η χώρα μας.

«Αυτή είναι μια εχθρική στάση και δεν έχει να κάνει με συμμαχίες, γείτονες ή προηγούμενες συμφωνίες. Αυτό το κάνουν και δείχνουν εχθρική συμπεριφορά. Αυτά είναι απαράδεκτα. Είναι μεγάλη υποκρισία. Αυτό πρέπει να φανεί.  Αυτά τα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας και προφορικά και γραπτά. Παρακολουθούμε αυτές τις συμπεριφορές κατά της Τουρκίας και δεν αφήνουμε καμία αυτές αναπάντητη. Έχουμε κάνει ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Το ονομάζουμε ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνές δίκαιο και θέλουμε να συνεργαστούμε σε αυτά τα θέματα. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε απάντηση σε αυτό».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το στρατόπεδο του Λαυρίου, υπενθυμίζοντάς του τις δηλώσεις ότι είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο τρομοκρατίας, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Κρύβουν FETO (Γκουλενιστές), PKK/YPG (Κούρδοι), DEASH (Ισλαμικό Κράτος), DHKP-C (Κουρδικό κόμμα) στο Λαύριο. Τους φιλοξενούν εκεί. Τους βάζουν να πάνε σε διάφορες χώρες. Ενώ φαίνονται όλα αυτά, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο με μεγάλη υποκρισία».

«Δεν αποδέχονται τη μειονότητα στη Θράκη»

Ο Ακάρ επανέλαβε και τις κατηγορίες της Τουρκίας προς την Ελλάδα για τη μειονότητα στη Θράκη, μίλησε ξανά για «Δυτική Θράκη» και κατηγόρησε τη χώρα μας πως «σφετερίζεται» τα δικαιώματα και τους νόμους της μειονότητας.

«Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε “είναι μουσουλμάνοι”. Είναι Κινέζοι ή Ιάπωνες; Τα ονόματά τους είναι τουρκικά, η διεύθυνσή τους είναι τουρκική, τα νεκροταφεία τους είναι τουρκικά, η ιστορία και οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι τουρκικά. Σφετερίζονται τα δικαιώματα και τους νόμους των αδελφών μας στη Δυτική Θράκη και το αγνοούν. Προσπαθούν να ανακατευτούν σε όλα, ακόμα και στα σχολεία τους, στην εκλογή μουφτή. Υπάρχει η Συμφωνία της Λωζάννης από τη μια πλευρά και η Συμφωνία του Παρισιού από την άλλη. Αυτά είναι τα βασικά κείμενα. Αρνούνται και απορρίπτουν ακόμη και τους όρους που προβάλλουν αυτά τα κείμενα», ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «Δεν είναι στον χαρακτήρα μου να ανέβουν οι τόνοι με την Τουρκία»

Πηγή: Politic.gr