Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 10:38:27 πμ
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 12:19

Όρκα σκοτώνει και καταβροχθίζει λευκό καρχαρία μέσα σε μόλις δύο λεπτά (BINTEO)

Τι κι αν ο λευκός καρχαρίας θεωρείται το κορυφαίο αρπακτικό του ωκεανού, πλέον έχει έναν εξίσου ισχυρό αντίπαλο, την φάλαινα δολοφόνο, όρκα.

Για πρώτη φορά, μια φάλαινα όρκα εθεάθη να σκοτώνει και να καταβροχθίζει έναν μεγάλο λευκό καρχαρία – και μάλιστα μέσα σε μόλις δύο λεπτά.

Οι όρκες είναι γενικά γνωστό ότι συνεργάζονται για να πιάσουν μεγάλα θηράματα, όπως θαλάσσια λιοντάρια, φώκιες, άλλες φάλαινες και καρχαρίες. Κυνηγώντας ως ομάδα, μπορούν να περικυκλώνουν το θήραμα και να χρησιμοποιούν τη συνδυασμένη ευφυΐα και τη δύναμή τους για να επιτεθούν.

Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που από μόνη της μια όρκα, έστρωσε στο… κυνήγι ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά του κόσμου – τον λευκό καρχαρία – στα ανοικτά των ακτών του Mossel Bay στη Νότια Αφρική.

Η Δρ Alison Towner, από το Πανεπιστήμιο Rhodes, ηγήθηκε μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας για την ανακάλυψη αυτή, αναλύοντας υλικό που κατέγραψαν τουρίστες σε κοντινό σκάφος.

Η ίδια δήλωσε: “Αυτό που είδαμε ήταν μια όρκα, με το παρατσούκλι Starboard να ακινητοποιεί και να καταβροχθίσει έναν λευκό καρχαρία μέσα σε ένα εκπληκτικό χρονικό διάστημα δύο λεπτών.

‘Ο Starboard παρατηρήθηκε να θηρεύει έναν νεαρό λευκό καρχαρία 2,5 μέτρων περνώντας δίπλα από ένα σκάφος. “Η ανάλυση του υλικού του Starboard μας εξέπληξε. Δεν γνωρίζαμε ότι ήταν σε θέση να θηρεύει αυτό το είδος καρχαρία μοναχικά και σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα. Αυτό αποδεικνύει πόσο ικανός και επιδέξιος είναι – ένας πραγματικός σούπερ θηρευτής”, κατέληξε.

Δείτε επίσης: Παρατείνεται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η προφυλάκιση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Πηγή: Politic.gr