Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 7:22:39 πμ
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 20:47

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ, ο μακροβιότερος μονάρχης της Βρετανίας και το πρόσωπο του έθνους εδώ και επτά δεκαετίες, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η βασίλισσα πέθανε ήρεμα στο Μπαλμόραλσήμερα το απόγευμα», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του Παλατιού.

«Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλσήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο».

Ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολος, 73 ετών, γίνεται αυτόματα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και αρχηγός κράτους 14 άλλων βασιλείων, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Η οικογένειά της είχε σπεύσει να είναι δίπλα της στο σπίτι της στη Σκωτία, το Κάστρο Μπαλμόραλ, καθώς οι γιατροί εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την υγεία της. Η ίδια υπέφερε από αυτό που το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αποκαλούσε «επεισοδιακά κινητικά προβλήματα» από τα τέλη του περασμένου έτους, αναγκάζοντάς την να αποσυρθεί από σχεδόν όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία ήταν επίσης η γηραιότερη και μακροβιότερη αρχηγός κράτους στον κόσμο, ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν ήταν μόλις 25 ετών.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο μετά τον θάνατο της βασίλισσας 

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» είναι η φράση που κυριαρχεί από το θάνατο της βασίλισσας. Μέσα σε δέκα λεπτά από την ανακοίνωση του θανάτου της οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, και έχει πέσει μαύρο στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας ενώ ο Βασιλιάς -πλέον- Κάρολος θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος, και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με τελευταίο σταθμό την Ουαλία.

Η κηδεία της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί δέκα μέρες μετά τον θάνατο της στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ ενώ πριν από την κηδεία η σορός της θα τεθεί λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα για όσους θελήσουν να απότισουν φόρο τιμής. Η μονάρχης θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον σύζυγο της Φίλιππο.

Με πληροφορίες από Reuters.

 
Δείτε επίσης: Τι προβλέπεται στην περίπτωση θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ

Πηγή: Politic.gr