Προηγούμενη εμπειρία δεν είναι απαραίτητη (αν μάλιστα υπάρχει στο ίδιο το αντικείμενο, ίσως και να επιβαρύνει το βιογραφικό), αν και καλή χρήση ξίφους θα θεωρηθεί προσόν.
Η αγγελία αναρτήθηκε, χάριν διαφάνειας, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δημοσίων Υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας. Η περιγραφή είναι ψυχρή και τυπική: Ζητούνται οκτώ άτομα «που θα εκτελούν την θανατική ποινή σύμφωνα με την ισλαμική σαρία μετά από δικαστικές αποφάσεις». Δεν υπάρχει απαίτηση για εκπαιδευτικό επίπεδο, ούτε και αναφέρεται ο μισθός.
Δευτερεύον καθήκον των οκτώ θα είναι και ο ακρωτηριασμός (συνήθως χεριών), ποινή πάντως που κινδυνεύει να περιπέσει σε αχρηστία στη χώρα.
Στο σαουδαραβικό ποινικό σύστημα, η δολοφονία, το εμπόριο ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο όπλων και ορισμένα βίαια εγκλήματα μπορούν να επισύρουν την θανατική ποινή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κλοπή επίσης μπορεί να τιμωρηθεί με ακρωτηριασμό, αλλά τα δικαστήρια αποφεύγουν τα τελευταία χρόνια αυτήν την επιλογή.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με την θανατική καταδίκη, η οποία επιβάλλεται με σχετικό ζήλο: Την περασμένη Κυριακή, καταδικασμένος για εμπόριο ναρκωτικών αποκεφαλίστηκε στο Ριάντ στην 85η εκτέλεση για φέτος.
Πέρυσι, όλο τον χρόνο, η Σαουδική Αραβία είχε εκτελέσει 88 κατάδικους. Η σύγκριση με φέτος δείχνει ότι ο ρυθμός τείνει να διπλασιαστεί, αν διατηρηθεί σε αυτά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2015. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζονται περισσότεροι δήμιοι.
Πηγή: Το Βήμα



