Quantcast
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 3:55:46 πμ
Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 09:20

Συνέντευξη Κιλιτσντάρογλου στο BBC: «Υπόσχομαι ειρήνη και δημοκρατία»

Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των εκλογών βρίσκεται η Τουρκία, με το πολιτικό θερμόμετρο στη γειτονική χώρα να βρίσκεται στα ύψη.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν, μίλησε στο BBC και υποσχέθηκε ειρήνη, τονίζοντας πως οι νέες και οι νέοι θέλουν δημοκρατία.

Είναι ο κύριος αντίπαλος του ισλαμιστή ηγέτη στις εκλογές της 14ης Μαΐου και έχει οριακό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αυτή η οριακή κούρσα αναμένεται να κριθεί στον δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα. Επί του παρόντος, οι Τούρκοι μπορούν να πάνε φυλακή για «προσβολή του προέδρου». Πολλοί έχουν ήδη πάει.

«Λέω στους νέους ότι μπορούν να με επικρίνουν ελεύθερα. Θα φροντίσω να έχουν αυτό το δικαίωμα», λέει ο 74χρονος, ο οποίος ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Μερικοί από τους υποστηρικτές του κ. Kilicdaroglu φοβούνται για την ασφάλειά του, αλλά λέει ότι αυτό είναι το τίμημα.

«Το να είμαι στην πολιτική στην Τουρκία σημαίνει να επιλέγω μια ζωή με κινδύνους. Θα ακολουθήσω το δρόμο μου ό,τι κι αν κάνει ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του. Δεν μπορούν να με αποβάλουν. Δεν μπορούν να με τρομάξουν. Έδωσα μια υπόσχεση σε αυτό το έθνος» τόνισε.

«Προτεραιότητά μας οι σχέσεις με τη Δύση»

Ο 69χρονος πρόεδρος Ερντογάν, έχει κοροϊδέψει τον αντίπαλό του στο παρελθόν λέγοντας ότι «δεν θα μπορούσε να βοσκήσει ούτε ένα πρόβατο». Αλλά είναι πιο δύσκολο να τον επικρίνει τώρα.

Φτάνοντας για μια συγκέντρωση στο λιμάνι της Σμύρνης, προπύργιο της αντιπολίτευσης, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης υποδέχεται μια θάλασσα υποστηρικτών που κυματίζουν κόκκινες σημαίες. Ακούγονται φωνές. «Ο Κιλιτσντάρογλου είναι η ελπίδα του λαού». Πολλοί στο πλήθος είναι νέοι. Πέντε εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές.

Στα 15 του, ο Oγκούζ είναι πολύ νέος για να πάει στις κάλπες, αλλά δεν μπορούσε να χάσει τη συγκέντρωση. «Είναι καλός άνθρωπος και βλέπει θετικά το μέλλον. Αν γίνει πρόεδρος η οικονομία μας θα ανέβει και θα ορθοποδήσουμε». Ο Κιλιτσντάρογλου είπε στο BBC πριν απο τη συγκέντρωση ότι θα επαναπροσανατολίσει την Τουρκία και θα δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις με τη Δύση, όχι το Κρεμλίνο.

«Θέλουμε να γίνουμε μέρος του πολιτισμένου κόσμου», είπε. «Θέλουμε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και πλήρη δικαστική ανεξαρτησία. Ο Ερντογάν δεν σκέφτεται έτσι. Θέλει να είναι πιο αυταρχικός. Η διαφορά μεταξύ ημών και του Ερντογάν είναι η διαφορά μεταξύ μαύρου και λευκού».

«Θα αποσύρουμε τον Ερντογάν, θα κάνει πίσω αθόρυβα»

Τι θα κάνει όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν ηττηθεί μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, πρώτα ως πρωθυπουργός και τώρα παντοδύναμος πρόεδρος; «Θα τον αποσύρουμε και θα τον στείλουμε στη γωνιά του», είπε ο κ. Κιλιτσντάρογλου. «Θα κάνει πίσω αθόρυβα. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό.»

Άλλοι δεν είναι τόσο σίγουροι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τούρκος ηγέτης μπορεί να ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση που χάσει. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει προειδοποιήσει ότι η ψηφοφορία θα είναι «μια απόπειρα πραξικοπήματος από τη Δύση»

Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η αντιπολίτευση θα είναι σε εγρήγορση, χωρίς να εμπιστεύεται ούτε τον πρόεδρο, ούτε το Ανώτατο Εκλογικό του Συμβούλιο ούτε τους δικαστές του. «Έχοντας περισσότερους από έναν παρατηρητές σε όλα τα εκλογικά τμήματα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ψηφοφορία θα γίνει σωστά, με ασφάλεια και ότι η καταμέτρηση θα γίνει σωστά. Λαμβάνουμε προφυλάξεις για να το πετύχουμε αυτό, δουλεύοντας σκληρά εδώ και ενάμιση χρόνο»

Κατεστραμμένη οικονομία, διχασμένο έθνος

Από πολλές απόψεις είναι ο «αντί-Ερντογάν». Έχει ηχογραφήσει βίντεο καμπάνιας στο λιτό τραπέζι της κουζίνας του, με πετσέτες τσαγιού να κρέμονται στο βάθος. Δείχνοντας ότι ξέρει την αγορά, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο με ένα κρεμμύδι στο χέρι, προειδοποιώντας ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να εκτοξεύονται στα ύψη εάν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία. «Τώρα, ένα κιλό κρεμμύδι κοστίζει 30 λίρες», είπε. «Αν μείνει θα στοιχίζει 100 λίρες».

Οι οικονομικές πολιτικές του προέδρου κατηγορούνται ευρέως για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στη χώρα. Όποιος κερδίσει θα κληρονομήσει μια κατεστραμμένη οικονομία και ένα διχασμένο έθνος και δεν υπάρχει μαγική σφαίρα για κανένα από τα δύο.

Στη σκηνή, πλαισιωμένος από άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Κιλιτσντάρογλου φτιάχνει το σήμα κατατεθέν της καρδιάς για τα πλήθη. «Όλα θα είναι όμορφα», λέει. «Πιστέψτε το». Και το κάνουν. Αλλά η συγκέντρωση του στην προκυμαία της Σμύρνης έγινε μόνο μια μέρα αφότου ο πρόεδρος προσέλκυσε τη δική του μεγάλη συγκέντρωση.

Πολλοί θρησκευόμενοι συντηρητικοί θα στηρίξουν Ερντογάν. Μιλάει τη γλώσσα τους. Και τους στήριξε με προεκλογικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των μισθών. Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα έντασης. Πολλές συζητήσεις είναι γεμάτες με προεκλογικές συζητήσεις -και φόβους- και η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σκληρή επιλογή ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικά οράματα.

Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει την προεδρία, αλλά ότι η συμμαχία του προέδρου προηγείται στην κούρσα για το κοινοβούλιο. Με τις εκλογές στην κόψη του μαχαιριού, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν οι επόμενες εβδομάδες θα περάσουν ειρηνικά.

Πηγή: BBC

Δείτε επίσης: Τα ονόματα που σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα κυβέρνηση

Πηγή: Politic.gr