Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020, 1:54:13 πμ
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 18:50

Ταύτιση απόψεων και κοινή γραμμή για ΗΠΑ - Γερμανία

Συντάκτης:
Τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας υπερασπίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ότι έχει «καταπληκτική» σχέση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε: «Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο.
Έχουμε πολύ καλές σχέσεις».

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σοβαροί όταν μίλησαν μαζί στους δημοσιογράφους στην αίθουσα όπου έγινε η συνάντησή τους.

«Έχουμε μια θαυμάσια συνάντηση. Συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος. Πρόσθεσε ότι εξέθεσε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός αυτός, ο Nord Stream 2, θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Η Μέρκελ από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων. Είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το εμπόριο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν "εταίρος" της Γερμανίας. «Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε κατηγορήσει τη Γερμανία ότι δεν συμβάλλει όσο θα όφειλε στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα «πλουτίζει τη Ρωσία» επειδή αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή: Το Βήμα