Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 8:58:09 πμ
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 23:01

Ερώτηση του ΚΚΕ για άσκηση της 71ης

kke


Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με στρατιωτική άσκηση-επίδειξη αντιμετώπισης διαδηλωτών και καταστολή πλήθους στην περιοχή Αργυρούπολης του Κιλκίς. Στην ερώτηση αναφέρουν:
Στις 3 και 4 του Φλεβάρη στην περιοχή Αργυρούπολης του Κιλκίς πραγματοποιήθηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις άσκηση με σενάριο τη διεξαγωγή επιχείρησης σε κατοικημένες περιοχές για την αντιμετώπιση διαδηλωτών και την καταστολή πλήθους.
Η άσκηση που σύμφωνα με ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς, στην ουσία είναι άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας των σχηματισμών μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμμετέχουν τα επιτελεία των μονάδων αυτών του ευρωστρατού, ιδιαίτερα Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κύπρου και το ελληνικό στρατηγείο επιχειρήσεων της Ε.Ε. που εδρεύει στη Λάρισα.
Η άσκηση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ασκήσεων με αντίστοιχο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα: στις 13/3/2002 στη Βέροια, στις 13-15/6/2006 στου Παπάγου, στις 29/7/2008 στη Νέα Πέραμο Αττικής, στις 7-10/1/2011 στο Πολυγύρου Χαλκιδικής καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο στις 31/3/2010. Από τα παραπάνω φανερώνεται ένας άλλος, άκρως επικίνδυνος προσανατολισμός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Στα πλαίσια της άσκησης «επίδειξη προσομοίωσης», στην Αργυρούπολη Κιλκίς, ομάδες στρατιωτών και επαγγελματιών οπλιτών με πολιτική περιβολή προσποιούνταν αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες οπλιτών, το σκηνικό παρέπεμπε σε πολιτικές ταραχές εντός πόλεων, αφού εξερράγη και παγιδευμένο αυτοκίνητο, ήταν ένα πλήρες σενάριο αντιμετώπισης και καταστολής πλήθους.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας παράλληλα με την παρουσίαση και τη συμμετοχή στους στρατούς κατοχής των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ-ΕΕ και άλλων, τώρα εντελώς συγκεκριμένα φαίνεται ότι εκπαιδεύονται και για την αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού στα πλαίσια των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας, υλοποιώντας την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Σολάνα, σύμφωνα με την οποία οι τρομοκράτες βρίσκονται και εντός της Ε.Ε.
Οι επαναλαμβανόμενες αυτές ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας δημιουργούν ερωτηματικά, ανησυχία και διαμαρτυρίες όχι μόνο από τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά ευρύτερα από κάθε γωνιά της χώρας.
Ερωτηματικά εγείρει και η χρονική περίοδος που συμπίπτει με την επίθεση ΔΝΤ-ΕΕ-Κυβέρνησης στο βιοτικό επίπεδο, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως έγινε με τη συλλογή απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
1. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε οι ειδικές δυνάμεις να μην αξιοποιούνται σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός, να μην εμπλακούν αρνητικά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
2. Αν η Κυβέρνηση εξετάζει τη διακοπή ασκήσεων παρόμοιων της άσκησης στη περιοχή Αργυρούπολης Κιλκίς.
3. Πως συγκεκριμένα μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτές οι ασκήσεις δεν στοχεύουν τον «εσωτερικό εχθρό», το λαϊκό κίνημα.

Οι βουλευτές
Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου